Miloš Kos (©Starsport)
Miloš Kos (©Starsport)

Sad kreće ono pravo: U Zagrebu su padali Kolstad i PSŽ, mogu li Kos i drugovi do novog skalpa favorita?

Vreme čitanja: 4min | sre. 27.03.24. | 11:24

EHF Liga šampiona: Hrvatski šampion danas (20.45) čeka Monpelje u prvom meču plej-ofa za četvrtfinale. Dva sata ranije (18.45) u Odenseu, GOG čeka vicešampiona Evrope Kjelce

Naredna dva dana je poslastica za rukometne zaljubljenike. Prilično dosadna grupna faza Lige šampiona je konačno završena, a sada dolazi ono pravo – nokaut runda. Podsetimo, direktan plasman u četvrtfinalu izborili su po dve najbolje ekipe iz obe grupe posle 14 kola, a to su Barselona, Magdeburg, Kil i Olborg.

Timovi od treće do šeste pozicije moraće u plej-of. U prvom planu je mađarski dvoboj PIK Segeda i Vesprema u četvrtak, a danas se igraju dva neizvesna duela, GOG Gudme - Kjelece u Odenseu i Zagreb – Monpelje u hrvatskoj prestonici. Srbija će imati tri predstavnika u ovoj rundi, a to su Miloš Kos iz Zagreba i pivotmen i trener Vesprema Dragan Pešmalbek i Momir Ilić.

Izabrane vesti

Zagreb je najprijatnije iznenađenje grupne faze. Posle smene Slavka Goluže i očajnih partija na početku sezone, ekipa se trgla dolaskom mladog stratega Andrije Nikolića. Matej Mandić je eksplodirao na golu, dok su sjajne partije imali srpski reprezentativac Miloš Kos i hrvatske uzdanice Zvonimir Srna i Luka Lovre Klarica. Ako dodamo prekaljena krila, Rusa Timura Diburova i Ivana Čupića, Zagrepčani su napravili respektabilan tim koji je bio ispred norveškog skupocenog projekta Kolstada i Pik Segeda.

20.45: (2,00) Zagreb (8,00) Monpelje (2,10)

U Areni u hrvatskoj prestonici padali su i Pari Sen Žermen i PIK Seged, dok Kjelce i Olborg nisu uspeli da slave (bilo je nerešeno). I publika se vratila u najveću dvoranu u Hrvatskoj, pa je i to plus za jedinog prvaka naših komšija.

Rival u borbi za četvrtfinale je vicešampion Francuske Monpelje koji ima skromnu sezonu i teško će naredne da igra elitni rnag. Nant je bliži “koti 2”, dok je Pari Sen Žermen i ove sezone dominantan u zemlji evropskog i olimpijskog šampiona.

Monpelje će na leto posle tri decenije da napusti najdugovečniji strateg na svetu Patris Kanaje koji odlazi u zasluženu penziju. Biće ovo duel nekadašnjih šampiona Evrope. Francuski klub ima ulogu blagog favorita, ali u prvom meču Zagreb nije bez šanse, nalazi se u odličnoj formi, dominantan je klub u zemlji.

Andrija Nikolić, trener Zagreba, veruje da njegov tim može i korak više u evreoliti.

Poslednjih dana potpuno smo fokusirani na Monpelje. Imamo malih problema s bolestima i povredama. Posle dugo godina igramo osminu finala i verujemo u sebe i u to da možemo nastaviti sanjati ovaj divan san. Što se tiče našeg rivala mogu reći da se radi o odličnoj ekipi, borbenoj koja puno trči. Ima nekoliko izrazito kvalitetnih individualaca koji su u stanju konstantno stvarati višak u igri jedan na jedan na što trebamo posebno obratiti pažnju. U prvom redu mislim na Brazilca Montea Dos Santosa, ali isto vredi i za Dijega Simoneta koji im se sada vratio. Pokretač gotovo svih njihovih akcija je Staš Skube, krila su im odlična, kao i pivoti Načinović i Karl Konan koji je zapravo spoljni igrač, ali prinudno i jako dobro može da odigra i na poziciji pivota. Ukratko, jedna odlična ekipa s kojom nas čeka težak dvomeč, ali mi verujemo u sebe, u svoje kvalitete i u to da možemo napraviti još jedan iskorak”, rekao je trener Zagreba za klupski sajt.

Matej Mandić brani u fantastičnoj formi.

Dugo smo sanjali o plasmanu u osminu finala, ali sada ne želimo da prestaneno da sanjamo. Maksimalno smo fokusirani na tu utakmicu, imali smo dovoljno vremena, nedelju dana smo već na okupu i nadam se da će nam to biti dovoljno da se spremimo kako treba. Daćemo sve od sebe da napravimo što bolji rezultat pred revanš u Francuskoj. Monpelje na svakoj poziciji ima dvojicu podjednako kvalitetnih igrača. Krila ima skaču iz malh uglova. Levi bek Monte Dos Santos je takođe opasan, a ne treba zanemariti ni legendu francuskog rukometa Valentina Portea kao i Marka Panića”, istakao je mladi čuvar mreže koji se sa Hrvatskom pre desetak dana plasirao na Olimpijske igre u Parizu.

18.45: (2,05) GOG Gudme (8,00) Kjelce (2,05)

Kjelce je favorit protiv GOG Gudmea, ali neće biti lako dvostrukom uzastopnom vicešampionu Evrope protiv danskog prvaka, posebno ne u Odenseu u prvom meču. Tim Talanta Dujšebajeva je pobedio prošle nedleje Vislu u Plocku u “Svetom poljskom ratu”. Povrede muče poljskog šampiona. Van stroja je levi bek Simon Šićko, dok su roviti španski i francuski reprezenativci Dani Dujšebajev i Nikola Turna.

Kvalitet je na strani Kjelcea, ali brz, moderan rukomet koji gaji danski prvak može da bude prevaga u prvom meču. GOG ne igra svoje utakmice u mestu sa samo 1.000 stanovnika. Dvorana u Gudmeu ne zadovoljava EHF standarde, pa je domaćin u Ligi šampiona u obližnjem Odenseu koji je udaljen oko 50 kilometara.

LIGA ŠAMPIONA – PLEJ-OF ZA ČETVRTFINALE (PRVE UTAKMICE)

Sreda

18.45: (2,05) GOG Gudme (8,00) Kjelce (2,05)

20.45: (2,00) Zagreb (8,00) Monpelje (2,10)

Četvrtak

18.45: (3,40) PIK Seged (8,50) Vesprem (1,45)

20.45: (3,60) Visla Plock (8,50) PSŽ (1,40)

***kvote su podložne promenama


tagovi

RK ZagrebEHF Liga šampionaRK MonpeljeRK KjelceGudmeMiloš Kos

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara