Marko Radulović (©Starsport)
Marko Radulović (©Starsport)

Kragujevačka bajka u nastavcima: Radnički slomio strašni Olimpijakos!

Vreme čitanja: 3min | sre. 26.01.22. | 21:30

Šrauba Josipa Vrlića potez večeri, briljantni Lazar Dobožanov skinuo peterac Filipu Filipoviću

Kragujevačka bajka počela je osvajanjem regionalne lige u Zagrebu i ne nazire joj se kraj! Nacionalna titula završila je u vitrinama Radničkog, pridodat je i trofej kupa, dva puta u mesec dana tim Uroša Stevanovića potukao je Novi Beograd, a šlag na torti je rušenje Olimpijakosa. Dvostruki evropski šampion je u srcu Šumadije video sve zvezde, Filip Filipović i saigrači nisu pronašli šifru za sjajnog Lazara Dobožanova - 10:8 (5:3, 2:2, 1:2, 2:1).

Plamen srpskog vaterpola razbuktava se u Kragujevcu. Gaji Radnički dva vanserijska igrača - Marka Radulovića i Nikolu Lukića, a Uroš Stevanović je na dobrom je putu da od dijamanata koji su došli na reprezentativnu obradu kod Dejana Savića stvori igrače svetskog kalibra. Ali, večeras u prvom planu nisu bile haubice Radničkog - iako su postigle izvrsne golove - već golman Lazar Dobožanov. Izluživao je čuvar mreže vaterpoliste Olimpijakosa, sakupio je neverovatnih 13 intervencija - procenat odbranjenih šuteva 61,9 odsto - i odbranio je u završnici peterac Filipu Filipoviću, najboljem igraču na svetu.

Izabrane vesti

Najzreliju partiju odigrao je Radnički protiv pretendenta na evropski tron, jedne od najjačih ekipa Starog kontinenta i lovca na treću evropsku krunu. Pirejski crveno-beli bili su zatečeni, jer Kragujevčani su se za nekoliko nedelja transformisali u tim sposoban da se bori za Fajnal-ejt Lige šampiona. Nije odustao Radnički, živ je, i nije ni nalik onom timu koji je u prvom krugu bio lak zalogaj za favorite. Mnogi će u idućih šest kola slomiti zube u sudaru sa Kragujevčanima.

Stigao je Olimpijakos u Kragujevac uz dosta peripetija. Proveli su izabranici Teodorosa Vlahosa 12 sati na aerodromu u Atini, tek iz drugog puta poleteli su i to dan kasnije. Ali ne za srpsku prestonicu, već za - Cirih. Morali su zaobilaznim putem do Beograda zbog snežne oluje u Grčkoj, a onda i da prevale oko 140 kilometara do Kragujevca. Put je ostavio trag, ali znatno veći trag bi na Olimpijakosu mogao da ostavio Radnički. Ne u pogledu plasmana na Fajnal-ejt Lige šampiona, jer su Pirejci poprilično učvrstili svoju poziciju, nego u bici za prvu poziciju sa Brešom, koja je porazila Jadran u Splitu (15:14).

Zamirisalo je na senzaciju na punom kragujevačkom bazenu već u prvom kvartalu, kada su Marko Radulović i Nikola Lukić krčili put Radničkom do druge pobede u Ligi šampiona. Momak rođen u Rijeci pokazao je po ko zna koji put da ga odlikuje sportska drskost, da ne respektuje rivala i da će se dići na šut kada mu se ukaže i najmanji prostor. Ne libi se Radulović da šutne, iz memorije briše momentalmno svaki promašaj i jasno se vide odlike igrača predodređenog za velika dela. Šuter za kojim vape svi veliki klubovi nije imao izvanredan dan, procenti šuta bili su niski, ali kada god je bilo gusto - Radulović je pogađao.

Imao je sastav Uroša Stevanovića i tri gola prednosti - upravo posle strele Radulovića - ali je Olimpijakos smogao snage da se vrati u igru i stigne do izjednačenja. Filip Filipović realizovao je peterac, postigao je drugi gol ma meču, ali nekoliko minuta kasnije nije uspeo da ponovi isto. Lazar Dobožanov izašao je kao pobednik u završnici. Davao je Nikola Lukić tonus igri Kragujevčana i zajedno sa Marko Radulovićem i Josipom Vrlićem bio je najefikasniji u svom timu. A, hrvatski centar je remek-delom prelomio utakmicu u korist Radničkog.

Šrauba Josipa Vrlića - najlepši detalj na meču - za 9:7, a potom i pogodak Alekse Ukropine sa zgodne strane presudili su Olimpijakosu. Dvostruki evropski šampion nije imao odgovor u poslednja tri i po minuta, nije mogao da probije silne blokove... A i kada bi uspevao, tu je bio Lazar Dobožanov. Ovo je bilo njegovo čarobno veče.

Kragujevačka bajka se nastavlja, a u nju je zaveden i Olimpijakos.

LIGA ŠAMPIONA - 8. KOLO

Utorak

GRUPA B

18.00: Hanover - Steaua Bukurešt 13:12

19.00: Špandau - OSC Budimpešta 11:12

20.00: Crvena zvezda - Marselj 8:11

Pro Reko - Jug Dubrovnik 10:0 (službeni rezultat)


Sreda

GRUPA A

Jadran Split - Breša 14:15

Ferencvaroš - Dinamo Tbilisi 16:10

Novi Beograd - Barseloneta 11:9

Radnički - Olimpijakos 10:8



tagovi

Nikola LukićFilip FilipovićLiga šampiona u vaterpoluVK OlimpijakosVK RadničkiJosip VrlićMarko RadulovićLazar Dobožanov

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara