(Star sport)
(Star sport)

Šta bi Stanojević i Nikolić rekli za ovu odbranu Partizana?

Vreme čitanja: 4min | pet. 10.05.24. | 10:06

Otkako je uveden plej-of crno-beli beleže najlošije brojke u defanzivnom smislu

Jedni će reći – rasulo. Drugi – manjak kvaliteta. Treći – odsustvo koncentracije. Svi će biti pomalo u pravu, jedino Partizan nastavlja da pati zbog učinka odbrane. Jeste i ova sezona izgubljena maltene pre početka, pošto vodeći dvojac Milorad Vučelić – Miloš Vazura ne radi u korist ekipe, ali se raspala na paramparčad usled ranjive defanzive. Bog otac ne može da joj pomogne. A ni sama sebi ne pomaže kako bi popravila utisak.

Dovoljno je pogledati aktuelni plej-of da bi se shvatilo na kakvoj je nizbrdici postavka ispred, gle paradoksa, ove sezone najboljeg pojedinca tima, Aleksandra Jovanovića. Čak ni on, koliko god uticajan bio, ne može da spreči sramotu. Crvena zvezda je protiv crno-belih poentirala triput (doduše, dvaput iz penala), TSC dvaput i uzdrmao prečku, a Vojvodina i Napretka bili precizni po triput, s tim da su Novosađanima u Humskoj poništena još dva gola! Ukupno 11 kapitulacija na prethodne četiri utakmice! Radnik, koji je već ispao iz Mozzart Bet Superlige, u plej-autu je savladan takođe 11 puta, što sugeriše da u ovom trenutku Parni valjak više liči na tim iz donjeg doma tabele nego na konkureta za plasman u kvalifikacije za Ligu konferencije.

Izabrane vesti

Proširimo li pogled na kompletno prvenstvo, Partizan je dosad primio 46 golova!? Bolji učinak od njega imaju, osim prvaka Crvene zvezde, timovi koji su ga proletos prestgli, TSC i Čukarički, uz napomenu da mu je ekipa iz Bačke Topole prišla samo na dva koraka zaostatka i mogla bi u preostala tri kola čak i da ga spusti na treće mesto, jer sam trener Albert Nađ priznaje da su mu izabranici u nokdaunu.

Tih 46 primljenih golova (uz ogradu da šampionat nije okončan) ubedljivo je najviše otkako je u sprski fudbal uveden plej-of, dodatnih sedam utakmica posle osnovnog dela prvenstva. Kriterijum je bitan iz razloga kako se ne bi poredila prvenstva od postanka Superlige (sezona 2006/07) do 2014/15 (karavan takođe brojao 16 klubova, ali se sezona okončala posle 30. kola) sa ovim u poslednjih devet sezona. Nikad pre sadašnjeg ciklusa crno-beli nisu bili ovako porozni.

Najviše je patio u prvoj sezoni novog sistema takmičenja. To je prvenstvo u koje je ušao s namerom da brani titulu, a promenio čak trojicu trenera (Zoran Milinković, Ljubinko Drulović, Ivan Tomić) i primio čak 44 gola. Simptomatično, skroman je bio i u narednoj postšampionskoj sezoni, jer je matiran 33 puta u takmičarskoj 2017/18, sa Miroslavom Đukićem u ulozi šefa stručnog štaba. Na tom tragu se može posmatrati i disbalans u sezoni kad je prethodni put Aleksandar Stanojević vodio ekipu (i osvojio čak 98 bodova, dugo bio lider) sa sledećom (34 puta vadio loptu iz mreže i takođe imao trojicu ljudi na klupi – Iliju Stolicu, Gordana Petrića i Igora Duljaja).

I sad ovo! Užas! Kakav je to pad možda najbolje svedeči poređenje sa sezonama kad su za komandama Parnog valjka sedeli treneri sa, za naše prilike, velikim T. U pitanju su pomenuti Aleksandar Stanojević i Marko Nikolić, čiji principi u igri se, pre svega, zasnivaju na kvalitetnoj odbrani i zatvaranju prilaza golu, uz disciplinu na svakom delu terena, pošto svi ionako zagovaraju da odbrana nisu samo trojica ili četvorica u poslednjoj liniji, već kreće od napadača i rasprostranjena je na ceo teren.

Na primer, u Stanojevićevoj celoj sezoni, kad je izazvao Crvenu zvezdu i jedini joj realno pretio u periodu dominacije, ekipa je primila samo 13 golova na 37 utakmica! Sezonu ranije, kad je zamenio Sava Miloševića, posle uvodnih nekoliko kola, brojao je do 20 (s tim da valja znati da se usled proširenja lige nije igrao plej-of, već je sve stalo u 38 kola, jednog više nego što inače igraju superligaši). Da je i te kako moguće poraditi na defanzivi, pokazala je poslednja sezona kad je Partizan bio prvak. Na klupi je sedeo Marko Nikolić i tim je primio samo 22 gola! Duplo manje nego sezonu ranije! U oba slučaja, i sa Nikolićem i sa Stanojevićem, nije to bila na prvi pogled defanziva koja uliva poverenje, ali je stručni rad došao do izražaja i igrače činio boljim nego što jesu.

Takva trenerska ruka nedostaje ovom timu. Ili onom koji će biti formiran na leto, jer bi bilo pogubno da isti momci ili većina njih i dalje ostanu na Topčiderskom brdu.

BROJ PRIMILJENIH GOLOVA PARTIZANA OTKAKO JE UVEDEN PLEJ-OF

Sezona 2023/24 – 46

2022/23 – 34

2021/22 – 13

2020/21 – 20 (na 38 utakmica, bez plej-ofa)

2019/20 – 25

2018/19 – 28

2017/18 – 33

2016/17 – 22

2015/16 – 44


tagovi

FK Partizan

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara