Bitka za Superboul u Kaliforniji: Rodžers ruši tim svojih snova

Vreme čitanja: 4min | ned. 19.01.20. | 10:33

​San Francisko dočekuje Grin Bej u finalu NFC-a. Domaćin ima ulogu favorita, ali gosti iz Viskonsina sa magičnim kvoterbekom spremni da pokvare planove četi Kajla Šenehana

Ko će u 54. Superboul iz NFC-a – San Francisko ili Grin Bej (ponedeljak, 00.40, TV Nova sport)? Domaćinima se daju veće šanse, kladionice su potcenile Pekerse, ali...

Pred veliki duel vratimo se 15 godina ranije. San Francisko je imao pravo da bira prvog pika na draftu 2005. Odlučili su se Fortinajnersi da to bude Aleks Smit. Srušen je tada dečački san jednom velikom fudbaleru, Eronu Rodžersu, po mnogima najboljem kvoterbeku u ovom milenijumu. Momak rođen u sunčanoj Kaliforniji nije ispunio dečački san da zaigra za omiljeni tim. Otišao je hiljadama kilometara daleko u ledeni Viskonsin i gradić Grin Bej, na kultni stadion Lembo fild i stekao status božanstva. Prvo je učio zanat od legende Pekersa Breda Farva, a onda je uzeo stvar u svoje ruke, doneo trofej Vinsa Lombardija 2011. godine i dva puta bio MVP lige.

Izabrane vesti

Sanjao sam da igram za Fortinajnerse. Ali, očigledno je da je to davno prošlo vreme. Međutim, pamtim velike utakmice između San Frranciska i Grin Beja“, rekao je Rodžers.

Budući član Kuće slavnih sada je najveća pretnja po San Francisko. Predvodiće Pekerse u velikom meču koji rešava pitanje putnika u Majami za dve nedelje.

Stručnjaci u SAD za San Francisko kažu da je najkomplentnija ekipa lige, sa izbalansiranim napadom i odbranom, sa spojem mladosti i iskustva. Lako su pobedili u divizijskoj rundi Minesotu sa 27:10 prošle nedelje i stigli na korak do 54. Superboula. Mnogo otpisuju Grin Bej zbog duela u ligaškom delu sezone, kada su Fortinajnersi ponizili na svom terenu Rodžersa i kompanju. Slavili su sa 37:8, ali plej-of je nešto sasvim drugo.

Čini se da je za nijansu odbrana San Franciska jači deo tima. Blista ruki defanzivni end Nik Bosa, dok je vođa sekendarija iskusni kornerbek Ričard Šerman. Veliki plus za defanzivu domaćina je povratak na teren lajnbekera Kvona Aleksandera. Novajlija iz Tampa Beja nije bio u timu dva meseca, ali je prethodne nedelje protiv Minesote bio odličan. Napad domaćina predvodi Džimi Garopulo, nesuđeni naslednik Toma Brejdija u Nju Inglandu. Trener Kajl Šenehan je ofanzivni guru, poznat po raznovrsnim akcijama. Trčanje je ključ za Fortinajnerse. U poslednje vreme najbolji raning bek je Rahim Mostert. Imaće veliku pomoć u iskusnom Tejvinu Kolmenu i Metu Breidi.

Od risivera ističe se Dibo Samjuel, a sigurne ruke ima i veteran Emanuel Sanders. Velika snaga San Francuiska je tajt end Džordž Kitl, koji osim što je odličan hvatač i fenomenalan je bloker. On će uz fulbeka Kajla Juščaka imati zadatak da rasturi prednju liiniju odbrane Grin Beja.

Gost iz Viskonsina sve nade polažu u Rodžersa, koji ove sezone igra odlično, posle one šampionske 2011. godine možda i najbolje u karijeri. Nema više u njegovoj igri magije, lepršavosti, čudesnih „hejl meri“ pasova, sada igra za ekipu, sigurno, sa malo grešaka. Prošle nedelje je odigrao doktorski protiv Sijetla, sigurno u ključnim trenucima. Ove sezone igra po zemlji je veoma bitna za Pekerse, a tu dominira Eron Džons. Od njega će mnogo toga da zavisi u igri Grin Beja. Prva meta Rodžersa kada je igra kroz vazduh biće jedan od najboljih risivera lige Devonte Adams. On ima savršenu hemiju sa Rodžersom, dugo godina igraju zajedno.

Na drugoj strani, brzonogog risivera čuvaće najverovatnije prvi kornebek domaćina Ričard Šerman, koi ima dva Superboula sa Sijetlom (jedan osvojio). Prošle nedelje je veliki brbljivac NFL lige uhvatio možda i ključnu presečenu loptu Kirku Kazinsu u meču protiv Minesote. To je bio dovoljno da na konferenciji za novinare Šerman u svom stilu sebe nahvali, kako je najbolji u ligi, bez premca, naj, naj...Nije da veteran nije superstar, ali će sad imati težak zadatak. Videćemo da li će San Francisko da brani Adamsa zonski ili će Šerman isključivo „1 na 1“ da čuva najboljeg napadača Siraša iz Viksonsina.

Problem za Grin Bej mogao bi da bude taj da osim Adamsa i donekle iskusnog tajt enda Džimija Grejema, Rodžers u napadu nema sigurne mete. Čini se da kvoterbek gostiju i nema mnogo poverenja u ostale risivere Valdesa Skentlinga i Džeronima Alisona. Po neku loptu mogao bi da dobije Alen Lazard, koji je u nekim utakmicama ligaškog dela sezone dobio poverenje elitnog kvoterbeka. Ipak, čini se da će ključ u napadu biti trčanja Džonsa, kao i nadahnuće Adamsa.

Obe defanzive pokušaće često da „blicuju“ kvoterbekove. Bosa je zadužen za Rodžersa, dok će s druge strane Zaderijus i Preston Smit da budu najveća pretnja po Garopula. Odbrana Pekersa je ove sezone mnogo bolja i tu je ključ uspeha tima posle dve sezone u kojima nisu stigli ni do plej-ofa.

Domaćin je favorit, ali ne bi bilo veliko iznenađenje ako Pekersi pokore Kaliforniju.

NFL – PLEJ-OF, FINALA KONFERENCIJA

AFC

Nedelja

21.05: (1,45) Kanzas Siti Čifs (14,00) Tenesi Tajtens (3,10)

NFC

Ponedeljak

00.40: (1,40) San Francisko 49 ERS (14,00) Grin Bej Pekers (3,35)

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara