Džoš Nibo i Matijas Lesor (©Star Sport)
Džoš Nibo i Matijas Lesor (©Star Sport)

Makabi bi da uradi ono što niko nije, PAO mora da opravda budžet od 35.000.000 evra

Vreme čitanja: 4min | uto. 07.05.24. | 10:22

Obe ekipe bar deceniju nisu bile na Fajnal foru, mnogo je toga na stolu

Ovogodišnji plej-of Evrolige obradovao je sve iskrene ljubitelje košarke sa tri majstorice, a ona sa možda najviše žara odigraće se u atinskoj Oaki gde Panatinaikos čeka Makabi (TV Sportklub, 20.15).

Svima u Panatinaikosu se ispunila želja koju su poželeli onog trenutka kada je rival iz Tel Aviva uzeo brejk. Ergin Ataman je od tog poraza napravio atmosferu pritiska i moranja, uz obećanje da neće biti na klupi Zelenih naredne jeseni ako se ne obezbedi prolaz na Fajnal for. Možda se večerašnja utakmica ne bi dogodila, da velikan Makabija Pini Geršon nije izazivao Kostasa Slukasa da odigra jednu od svojih najboljih utakmica u doigravanju. Grčki as je sa mnogo autoriteta priveo kraju ono što je Kendrik Nan započeo i zakazao skup u Oaki tokom kojeg se gosti verovatno neće osećati nimalo prijatno.

Izabrane vesti

Dve ekipe u majstoricu ulaze sa različitim motivima, ali istim ciljem - da se nađu među četiri najbolje ekipe Starog kontinenta u Berlinu.

Panatinaikos sada ima obavezu ne samo da zaključa domaći parket i pred krcatom dvoranom ostvari pobedu, već i da opravda enormna ulaganja prošlog leta. Prvi čovek kluba Dimitris Janakopulos ponovo se aktivirao u klubu i sa sobom doneo 35.000.000 evra, što je po izveštajima evropskih košarkaških medija drugi najviši budžet u takmičenju i ispred je samo Real Madrid sa 42.000.000 evra.

Makabi sa druge strane pokušaće da napravi ono što niko ranije nije i ostvari pobedu u odlučujućoj utakmici kao gost. Otkako su uvedene serije na tri dobijene, nikada nijedna ekipa nije uspela da slavi kao gost u majstorici. Od sezone 2008/09 odigrano je 18 'petih utakmica' i isto toliko puta slavili su domaći sastavi.

PAO bi mogao da postane tek druga ekipa koja bi dva puta kroz istoriju zatvorila seriju posle zaostatka 1-2. Dosad je to uspelo samo Barseloni, 2009. protiv Baskonije i 2013. protiv Panatinaikosa. Kroz istoriju samo su još Lokomotiva Krasnodar (2016. protiv Barselone), Olimpijakos (2017. protiv Efesa) i Real Madrid (2023. protiv Partizan Mozzart Beta) uspeli da se vrate i prođu na F4 takođe posle 1-2.

U svih šest slučaja timovi koji su se vratili iz pobede zaostatka imale su prednost domaćeg terena, tako da istorijski ima ključni značaj za timove koji su kasnije završili na završnom turniru. O tome će sigurno razmišljati u Monaku i Barseloni pred njihove okršaje sa Fenerbahčeom, odnosno Olimpijakosom u sredu.

Panatinaikos ne igra samo za opravdavanje uloženih sredstava, već i za ono što je u sportskom smislu daleko važnije - prvo učešće na Fajnal foru posle 12 godina! Poslednji put atinski velikan je za evropsku krunu igrao davne 2012. godine, kada je na klupi još bio Željko Obradović. Bio je to poslednji pokušaj najtrofejnijeg evropskog stručnjaka svih vremena da se sa Zelenima popne na krov Evrope, jer je posle te sezone napustio Atinu, napravio pauzu i zatim otišao u Fenerbahče. Ni Makabi nije dugo bio među četiri najbolja tima Evrope. Prošla je tačno decenija od poslednje učešća na F4, kada je i osvojena evropska titula pod komandom Dejvida Blata.

Iz atinskog kluba saopštili su da su karte za večerašnji meč rasprodate za manje od šest sati i da se na tribinama Oake očekuje preko 20.000 gledalaca. S obzirom na sve što se dosad dešavalo u seriji, očekuje se vatrena atmosfera. Ergin Ataman je u najavi meča otkrio da je Huančo Ernangomez spreman za majstoricu i dodao da ne razmišlja o tome kako da zaustavi Makabi, već kako da apsolutno nadigra protivnika.

"Završava se serija izuzetnog kvaliteta. Imamo prednost domaćeg terena i ostvarili smo mnogo velikih pobeda u Oaki, zato sam optimista. Makabi je takođe veliki tim, a da bismo prošli moramo da budemo na vrhuncu forme. Ne zanima me ko je na drugoj strani terena i ko će za njih da igra ili ne. Makabi ima jako kvalitetan napad i stalno želi da postigne visok broj poena. Zato ne razmišljam o tome kako da zaustavim Makabi, već kako da ga nadigramo i ubacimo više poena", rekao je Ataman.

Oded Kataš je potvrdio da najbolji strelac Vejd Boldvin neće biti spreman za meč, iako je doputovao u Atinu zajedno sta ostatkom tima dok je Džon Dibartolomeo uprkos povredi u ligaškom meču Hapoelom Holon, planiran da bude u sastavu.

"Sada svi treba da naprave iskorak, jer ostaje veliki prostor koji treba da popunimo. Svi moraju da urade nešto više, nešto dodatno, jer Vejd je jako bitan igrač za nas i moramo da nađemo način kako da pobedimo bez njega", rekao je Džejms Veb.

Niko ne očekuje manje od paklene atmosfere u Atini. PAO ima sve u svojim rukama i s pravom je favorit, a može li Makabi da napravi čudo?

EVROLIGA - MAJSTORICE

Utorak:

20.15: (1,30) Panatinaikos (17,0) Makabi Tel Aviv (4,10)

Sreda:

19.00: (1,70) Monako (15,0) Fenerbahče (2,40)

21.00: (1,70) Barselona (15,0) Olimpijakos (2,40)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK PanatinaikosKK Makabi Tel AvivEvroligaErgin AtamanOded Kataš

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara