Stevan Stojanović (©Starsport)
Stevan Stojanović (©Starsport)

INTERVJU – Stevan Stojanović: Selektor ugovor već otplatio, stanje osam puta bolje nego pred Katar

Vreme čitanja: 11min | ned. 19.05.24. | 09:02

“Svilar je bio na najširem spisku, nismo mu uzeli za zlo”, poručuje direktor reprezentacije Srbije

Zagrevanje počinje! Evropsko prvenstvo je pred vratima, pa iako nema neke velike euforije u Srbiji kao pre dve godine kada se išlo u Katar, temperatura se polako podiže.

U petak popodne selektor Dragan Stojković je objavio širi spisak kandidata za put u Nemačku, na kojem je 35 imena i od tog momenta zvanično je počelo odbrojavanje u Srbiji do Evropskog prvenstva.

Izabrane vesti

Stevan Stojanović, direktor A reprezentacije, u intervjuu za Mozzart Sport pričao je na brojne teme, a pored ostalog je objasnio i zašto FSS još nije izašao sa konačnim spiskom putnika, već sa najširim od svih selekcija koje su do sada otvorile karte.

Direktore, kada će FSS objaviti imena 26 igrača koji će ići na Evropsko prvenstvo?

“Izašli smo sa širim spiskom zato što je malo nezgodno vreme, jer negde prvenstva nisu još gotova, ponegde se igra i finale Kupa, a tamo imamo naših igrača. Neki su još povređeni, pratimo njihovo stanje… Konačni spisak mislim da će biti pred put za Austriju. Pošto je krajnji datum kada mora da se prijavi lista u UEFA 7. jun, onda je logično da će momci koji krenu na mečeve sa Austrijom i Švedskom – biti naš spisak. I na ovom širem, koji smo objavili, su uglavnom igrači koje smo već pozivali, koji su igrali tokom kvalifikacija. Koga smo još mogli da pozovemo? Eto, hteli smo Pavlovića iz Bajerna i sigurno bi išao na Evropsko prvenstvo, ali on se odlučio za Nemačku i šta da radimo, ne možemo puškom da ga teramo da bude naš reprezentativac”.

Pomenuli ste Aleksandra Pavlovića da bi bio deo reprezentacije, da li bi bio i Kosta Nedeljković da je zdrav i igrao prolećni deo sezone, jer je bilo najava da će selektor čak probati drugu formaciju zbog njega?

“Njega smo hteli da pozovemo u martu, baš da bismo probali igru sa četvoricom u poslednjoj liniji, jer mislimo da Nedeljković ima potencijal. Pitanje je da li bi on mogao da iznese sve to, ali ok, hajde da probamo. Možda bi ga selektor i vodio na EP, da bude deo tima, da oseti sve to za sledeće cikluse. Probali smo tada Zdjelara, Gajića, Baždara kao neka nova lica, a tada su neki momci odmarali, kao recimo Maksimović, koji nije sporan, koji je standardan reprezentativac. Dečko igra tri sezone u Primeri po 30 utakmica. Teško da neko sa tim može da se meri”.

Stevan Stojanović (©Starsport)Stevan Stojanović (©Starsport)

Kakvo je stanje povređenih Srđana Babića i Nemanje Gudelja, da li će se oporaviti do početka priprema?

“Što se tiče Babića, čuo sam se doktorom, rekao mi je da je u dobrom stanju, da su ga u Spartaku pripremali za finale Kupa Rusije. Kada pričamo o Gudelju, otprilike znam njegovu situaciju, jer sam i ja dok sam branio imao takvu povredu na oba kolena. U pitanju je kraj meniskusa, pukne i pravi problem, koči koleno, nemaš funkciju. Išao je Gudelj na artroskopiju, taj deo su mu očistili i tu nema velike rane. Ja sam 21. dan posle operacije branio utakmicu. Siguran sam da je i on već prvog dana posle zahvata radio trening, jačanje mišića… Mislim da će i Gudelj biti ok”.

PRED BRAZIL SELEKTOR KAŽE DA PRVI PUT NE ZNA TIM

Da kucnemo u drvo, zdravstveni bilten je neuporedivo bolji nego pred Katar.

“Osam puta bolji! Jer, tada smo imali osmoricu povređenih igrača. To je bilo strašno… Opet, ne možeš da ne zoveš te momke za Mundijal, jer su oni izborili plasman, deo su tima. I svi su bili ne na 50 odsto mogućnosti, nego možda i ispod toga. A, koga god da pitaš od njih može li da igra – može! Svako hoće, svako želi i mi smo ih razumeli. Iako vidimo da ne mogu, da nije to to. Videlo se to i po selektoru. Sećam se, poslednji trening pred utakmicu sa Brazilom, sedimo na klupi i selektor mi kaže: “Diko, ovo mi je prvi put da dan pred utakmicu ne znam sastav. Ne znam koga da stavim”. Od osmorice povređenih, šestorica su bili starteri. Zove on tad na treningu Vlahovića, pita ga može li, Dušan odgovora: “Mogu selektore, kidam za Srbiju, spreman sam”. A, vidimo da nije, da je na 30-40 odsto svojih mogućnosti. I onda je selektor presekao i rekao neka igraju, pa šta bude. I takvi kakvi smo bili, uz malo sreće i više koncentracije u poslednjoj liniji protiv Kameruna kada smo završili 3:3 umesto da dobijemo tri-četiri razlike, mogli smo da prođemo. Evo vam detalj sa meča protiv Švajcarske: počeli su Mitrović i Vlahović, a Tadiću je rečeno da se više vraća, da ne ostaje mnogo napred, jer nam se onda stvara rupa u sredini. Sedeo sam iza klupe i bukvalno tri minuta pre poluvremena selektor je rekao Đoroviću: “Samo da izdržimo do poluvremena pa ću da napravim izmene, malo da se zatvorim, pa neka oni jure, mi imamo rezultat”. I znamo šta se desilo u ta tri minuta... Tako da sad pred Nemačku, samo da ovako ostane, da svi budu zdravi, lako će se posle postaviti igra”.

Dragan Stojković (©Starsport)Dragan Stojković (©Starsport)

Delujete kao optimista pred EP, iako je bilo mnogo nezadovoljnih igrom u kvalifikacijama?

“Mi smo optimisti od početka, otkad smo došli. Kad se razgovaralo o ugovoru, selektorovom i mom, da dođemo u Savez, uslov je bio da idemo samo na jedno veliko takmičenje u ciklusu od tri godine. Selektor Stojković je rekao: Idemo na oba takmičenja! Otišli smo na Svetsko prvenstvo, imali uspon, dobro smo igrali te kvalifikacije. Onda se desio pad u Kataru, iz objektivnih razloga. Pa smo imali uspon u Ligi nacija, gde smo dobro igrali sa Norveškom, Švedskom, Slovenijom. I napravili tu isto dobar uspeh. A, onda su došle kvalifikacije za EP i novi pad. To je ta krivulja u fudbalu. Ali, bitno je da smo otišli na veliko takmičenje, da idemo na EP. U redu, jeste izboreno uz neku muku, ali ko je lako otišao? Dve-tri reprezentacije. Svi ostali su se mučili. Nikad se ne bavim prognozama, ali optimista jesam. Ambijent je dobar, kao i svih ovih godina. Pitajte svakog igrača da li ima neki problem sa selektorom, sa direktorom, sa ljudima iz sportskog sektora - siguran sam da će reći da nema. Atmosfera je sjajna, a momci su fenomenalni. Pavlović, Bleki Milenković, Saša Lukić, Maksimović, Mladenović… Uvek su tu! Da ne nabrajam sad sve… Mitrović bi bez glave igrao za Srbiju! Tadić ne bi propustio utakmicu nikad, nema šanse. Jel možeš? Mogu. Trening? Mogu. Sve! Pravi kapiten. I zato mislim da možemo da napravimo iskorak, barem da odemo u sledeći krug”.

ZA EUFORIJU SMO SAMI “KRIVI”, BOLJE NA EP DA IDEMO MIRNIJI

Prija li vam što nema euforije kao pred Mundijal ili vam se više sviđala ona atmosfera, kada je cela zemlja bila na nogama i iščekivala mečeve reprezentacije?

“Možda je i bolje da odemo mirniji tamo, da ne bude tolika euforija, ali opet s druge strane, i mi smo za to bili “krivi”. Odigrali smo fenomenalnu utakmicu s Portugalijom, ostaće zapisana u našoj istoriji, jer smo dobili možda najbolju reprezentaciju Europe u tom momentu. I to na njihovom terenu, u direktnom duelu za odlazak na Svetsko prvenstvo. To je bio povod za euforiju, pogotovo još one optimističke izjave selektora: “Kakvi bre eventualno, mi moramo na Svetsko prvenstvo”. Sve se to poklopilo. Sad je možda bolje da malo tiše odemo u Nemačku. Ali, opet, budimo realni - uspeh je! Srbija od šest miliona stanovnika ide na Svetsko, pa na Evropsko prvenstvo. Prvi smo bili u Ligi nacija, dolaziće nam najesen najbolje reprezentacije Evrope, prva utakmica biće sa Španijom ovde. Znači, nešto se pozitivno dešava. Ušli smo u neki krem fudbala”.

Kako se vama kao nekadašnjem golmanu čini konkurencija u tom delu tima? Milinković-Savić, Rajković i Petrović brane sjajno tokom cele sezone.

“Ja bih dodao tu i Svilara isto, bez obzira što... “

Pitaćemo vas posebno za njegov slučaj.

“U redu. Njih trojica su stvarno standardni, brane baš dobro u klubovima. Tako da tu selektora ne boli glava. Tu jedino ne mora da razmišlja mnogo koga će da stavi, jer koga god da izabere, neće pogrešiti.

NEKO JE OKO SVILARA LOVIO U MUTNOM

A, kakva je situacija oko Svilara?

“Kad smo u martu pripremali utakmice, plan je bio da Petrović brani prvu u Rusiji, a da Svilar na Kipru. Pošto Vanja i Rajko nisu sporni, standardni su, čisto da i drugu dvojicu promovišemo, da im se ukaže šansa, da se vidi da su budućnost, jer su mlađi od ove dvojice. Znači, to su ta četvorica golmana oko kojih bi se vrtelo sve. E sad, neko je uticao na Svilara, ne znam ko, da može da brani za reprezentaciju Belgije. Odmah sam rekao da znam da to nema šanse. Belgijanci su stvarno poslali zahtev da vide da li može brani za njih, FIFA im je odgovorila da može da nastupa samo za Srbiju. Tako da… Ali, Svilaru ništa nismo uzeli za zlo. Neko je tu oko njega lovio u mutnom. Mlad je, za njega vreme radi i mislim da mu pripada da bude u ova četiri golmana”.

Mile Svilar (©Starsport)Mile Svilar (©Starsport)

Kako smo čuli, njegovo ime je bilo na najširem spisku od 55 igrača koji je prijavljen UEFA za Evropsko prvenstvo? Znači li to da selektor nije ljut na njega?

“Svilar je bio na najširem spisku koji smo poslali UEFA. Selektor nije ljut, samo je to rekao, da ga neće zvati, zato što je Svilar tako izabrao. Treba spustiti loptu. Evo, neka selektor kaže, ja sam insisitirao i kada Mile nije branio u Benfiki da ga zovemo. Rekao sam da ima kvalitet, da sam to video kroz treninge, da je budućnost srpskog fudbala. Malo su se zaleteli ti njegovi savetnici, ali bilo bi glupo da on ne iskoristi ponovo šansu, jer mislim da pripada ovde. Dobar je golman i dobar je momak. Da malo spustimo loptu. Nego, ima tu još kandidata među golmanima, recimo, Jovanović dobro brani u Partizanu…”.

NE UMEMO DA SE BRANIMO, MORAMO NA GOL VIŠE

Da li je selektor Stojković posle meča sa Rusijom odustao od formacije sa četiri u odbrani za EP?

“O tome ćete morati sa selektorom da pričate. Ja se ne petljam u te stvari. On ima svoju ekipu trenera, koji mu daju informacije, gledaju utakmice, ne bih da se tu mešam. Videli smo svi da se pokušavalo sa sistemom sa četiri pozadi... Ali, ako mene pitate, ja volim onu igru što smo imali od početka, kada je selektor Stojković došao. Jer, mislim da jedino tako možemo nešto da uradimo. Ne znamo mi da se branimo. Mi znamo samo na gol više. Kao što su bile kvalifikacije za Mundijal. Jeste, tako rizikuješ da primiš gol i svi pričaju posle da nam je slaba odbrana, a ja se sa tim ne bih složio. Jer, svi žele da šutnemo deset puta protivniku na gol za poluvreme, a u isto vreme da da nas niko ne ugrozi, da oni nemaju nijednu šansu, kao da niko ne postoji sa druge strane terena!? Tako mi shvatamo fudbal. Jeste li gledali pre neko veče Totenhem – Mančester siti? Dobio je Siti 2:0, a moglo je da bude i obrnuto, golman Mančestera Ortega je činio čuda. To je otvoreni fudbal, tako se sad igra. E, sad ako ćemo mi da se nabijemo u šesnaesterac i da posle pričamo “dobro je, izgubili smo samo 2:0”, onda… Ja sam za to da primimo tri gola, a da damo četiri. Naš selektor igra taj fudbal, ima tu filozofiju”.

A i sa bekovima kuburimo…

“Objektivno gledano, za tu formaciju mi bekove nemamo. Da imamo igrača kao što je, recimo, Kajl Voker, kad već pominjemo Siti, onda nije problem da igraš sa četiri pozadi. Ali, mi to nemamo, pa moramo da stavljamo “vingere”. A, bez njih ne bismo bili opasni napred. Može Milenković da igra desnog beka, ali do polovine terena. U tom slučaju onda nemaš gore ništa, onda ćeš da odsečeš napadača. Kao što to Juventus igra. Stave Vlahovića samog gore i hajde se ti “kokaj” sa njima sam. Ubi se dečko od trčanja, ne zna gde će više. On je mnogo golova dao ove sezone s obzirom na to kako Juventus igra, verujte mi!”

Dušan Vlahović (©Starsport)Dušan Vlahović (©Starsport)

Da li je Matija Nastasić sam sebe precrtao sa spiska kandidata za EP izostajanjem sa martovskog okupljanja?

“Sjajan je igrač! Selektor veruje u njega. Ali, ima problem što ga stalno prate povrede. Sada je najzad napravio kontinutet u Majorki, Đorović (pomoćnik selektora, prim.aut) nam je slao izveštaje sa njegovih 16-17 utakmica, svi su bili dobri. Nastasić je super korektan momak, kulturan, čuli smo se 300 puta, ali u martu nije mogao da dođe kada je već bio na konačnom spisku putnika za Rusiju i Kipar… Povrede su znale često da mu naprave problem. Recimo, pred čuvenu utakmicu sa Portugalijom u Lisabonu Matija je bio predviđen da igra u startnoj postavi! I mi se spremamo da krenemo na put, letimo popodne, a on to ujutru kada krećemo dolazi kod nas i kaže da mu se upalila tetiva i da ne može. Poželeo nam je sreću…”

Fudbalska publika u Srbiji nekako još čeka da vidi najbolje od Lazara Samardžića, od kojeg se očekuje da preuzme ključeve igre kada se Dušan Tadić povuče.

“Samardžić se još nije opustio. Dečko je za desetku, profesionalac, sve. Ali, on je opušteniji kada igra za Udineze nego ovde. Ne znam zašto. Kažem mu: “Slobodno, bre, vidiš da ti selektor dozvoljava, igraj, nema veze, pogreši, preuzmi odgovornost”. Leva noga – fenomenalna. Prekid fenomenalan. Doći će i on na svoje. Biće on dobra desetka, videćete”.

OD DOLASKA SELEKTORA U KASI SAVEZA DESETINE MILIONA EVRA

Na koncu, a možda je trebali i na početku: kako smo saznali i najavili, selektor Stojković bi trebalo da do početka priprema za EP potpiše novi ugovor?

“Ugovor je spreman, sve je kao što je ranije dogovoreno i kako je najavljeno. Hteo bih samo nešto da kažem, da se osvrnem na period otkako je selektor Stojković tu. FSS je dobio 11.000.000 evra za plasman i učešće na Svetskom prvenstvu. U toj prvoj godini kada je došao, kada su neke stvari postavljene, imali smo višemilionske ugovore, od AMG-ija oko 6.500.000 zahvaljujući regularnosti u domaćem takmičenju, onda je tu profit i nagrada od uspeha u Ligi nacija... Dakle, selektor je svoj ugovor otplatio. Da ne zaboravimo saradnju sa Telekomom, Mozzartom i još nekoliko kompanija koje su došle od kada je on angažovan u Savezu. Sve to kad se zabere, za svaku godinu, onda se dolazi do ozbiljne svote novca koja se meri u desetinama miliona evra. Budžet je povećan za kratko vreme maltene trostruko. I to ne valja ništa!? Vezali smo dva velika takmičenja posle koliko vremena? Ok, nisu ispunjena očekivanja na Mundijalu i sad zbog toga sve ne valja? Naše utakmice sa Kamerunom i Švajcarskom na Svetskom prvenstvu su bile proglašene za najbolje u tom kolu. Ali, u redu, ispali smo, šta je bilo – bilo je. Idemo dalje. Čvrsto verujem da ćemo u Nemačkoj napraviti iskorak koji svi priželjkujemo, makar u drugi krug da prođemo”.


tagovi

Stevan Stojanovićfudbalska reprezentacija SrbijeFudbalski savez SrbijeDragan Stojković PiksiEURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara