Žang i Inzagi (©Reuters)
Žang i Inzagi (©Reuters)

Nedelja u Seriji A: Zbogom Žang i hvala na drugoj zvezdici

Vreme čitanja: 8min | ned. 19.05.24. | 12:11

Inter menja vlasnika, jer aktuelni ne može da vrati novac koji je pozajmio od američkog fonda “Oaktree

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Nastavlja se 37. kolo Serije A koje je “razmazano” na četiri dana kako bi se izašlo u susret kompanijama koja poseduju televizijska prava.

Izabrane vesti

Današnji mečevi su u senci jučerašnjeg saopštenja predsednika Intera Stivena Žanga koje je potvrdilo ono što se već odavno znalo: Inter menja vlasnika, jer aktuelni ne može da vrati novac koji je pozajmio pre tri godine od američkog fonda “Oaktree”. U svakom slučaju, na „San Siru“ se sprema velika žurka za 20. skudeto i drugu zvezdicu uz veliki koncert i slavlje jer, srećom po Inter, njegova sudbina nije vezana za usud familije Žang.

Lacio i Roma su u trci za jedno mesto u Ligi šampiona pod uslovom da Atalanta osvoji u sredu Ligu Evrope i ostane na petom mestu na tabeli.

INTER - LACIO (18.00)

Inter večeras igra poslednju utakmicu u “kineskom vlasništvu”. Familija Žang nema novac da vrati pozajmicu američkom fondu “Oaktree”, a niko ne želi da pozajmi novac Stivenu Žangu, jer je pravnosnažno osuđen da vrati 320 miliona evra jednoj kineskoj banci. Novac koji do danas nije vratio, a zbog te presude ne može da napusti Kinu, što objašnjava njegovo gotovo jednogodišnje odsustvo u Milanu i činjenicu da nije mogao čak ni da prisustvuje slavlju zbog osvojenog 20. skudeta.

Stiven Žang je kao neuspešni lideri nesrećenih država svoje propuste, svoju nesolventnost, svoju nesposonost, pripisao poveriocima koji su mu pozajmili novac i kao poslednji očajnički čin pokušao da predstavi sebe kao Inter, odnosno da je Inter u opasnosti.

U suštini samo je Žang u nevoljama i to velikim, a Inter ne rizikuje bukvalno ništa upravo zato što je sam gazda dao američkom fondu većinski paket akcija kluba kao zalog za dobijenu pozajmicu. Srećom po Nerazure na fudbalskom tržištu ima dovoljno zaintersovanih kupaca za šampiona Italije i “Oakree” neće dugo ostati kao većinski vlasnik. Štaviše, u Milanu već neko vreme kruži priča da Amerikanci imaju spremnog kupca.

Pretnja Žanga da se će tužiti “Oaktree” neće imati efekat na prelaz svojine, jer je ugovor potpisan od dve strane veoma jasan: ako Žang ne vrati 375 miliona evra, Inter 20. maja 2024. godine (odnosno 21. maja pošto je sutra praznik u Luksemburgu) „Oaktree“ postaje vlasnik većinskog paketa akcija Intera.

Inter (©Reuters)Inter (©Reuters)

Naravno, Kinez može da tuži američki fond, ali je njegov potpis na ugovoru s kojim je dao u zalog vlasništvo nad 68,55 odsto akcija Intera da bi dobio pozajmicu od 275.000.000 evra, a sa kamatama su stigli na 375.000.000 evra u međuvremenu. Pare nisu vraćene i tu nema mnogo prostora za tumačenja. Insinuacije da je Interova budućnost u opasnosti zbog Žangove finansijske situacije već u utorak će biti bespredmetne, jer će prvak Italije imati novog vlasnika.

Jedina zasluga Stivena Žanga, a ona nije mala kako bi se moglo pomisliti na prvu loptu, što je izabrao vrhunske profesionalce da vode klub i nije im se mešao u posao. Zato Stiven može da se pohvali da je posle dvojice Moratija, Anđela i Masima, on najuspešniji predsednik u istoriji kluba sa dva skudeta, dve Kupa Italije i tri Superkupa Italije.

Na „San Siru“ niko neće suzu pustiti zbog Žanga, dobiće maksimalno aplauz što je i zaslužio, ali će mnogima pobeći i uzdah olakšanja pošto sa novim vlasnikom kluba, posle četiri godine, Inter konačno može da napravi ozbiljnu kampanju pojačanja i pokuša da smanji jaz koji ga deli od Real Madrida i Mančester Sitija.

Ima neke simbolike u slučajnosti da je prvi meč Intera sa Stivenom Žangom u ulozi predsednika (najmlađi u istoriji Serije A) bio protiv Lacija i da večeras Nerazuri igraju protiv Nebeskoplavih. Krug se zatvara gotovo na perfektan način.

Pre nego što na scenu „San Sira“ izađe Ligabue, jedna od najvećih zvezda italijanske rok muzike svih vremena i strastveni navijač Intera, Simone Inzagi će na teren izvesti najjači tim šampiona Italije. Nedostajaće samo Frančesko Ačerbi koji nije sto posto zdrav i ne želi da rizikuje ozbiljniju povredu kako ne bi doveo u opasnost učešće na Evropskom prvenstvu.

Osim što žele da pobedom proslave skudeto, Inzagi i njegovi momci imaju cilj da postave novi klupski rekord kada je u pitanju broj osvojenih bodova u jednom prvenstvu.

Lacio još ima teorijske šanse da zaigra sledeće godine u Ligi šampoiona, ali i da stigne ispred Rome u Seriji A. Međutim, Nebeskoplavi zavise od Atalante (morala bi da osvoji Ligu Evrope) i Rome, morala bi da izgubi ili remizira jedan od preostala dva meča, protiv Đenove i Empolija a da Lacio pobedi Inter i Sasuolo.

Igor Tudor će napraviti nekoliko izmena u timu. Najavljuje se da će na klupi završiti svi senatori, Čiro Imobile, Felipe Anderson i Luis Alberto. U tim se vraća prvi golman Ivan Provedel koji se oporavio od povrede i još uvek se nada da bi Lučano Spaleti mogao da ga povede u Nemačku na Evropsko prvenstvo.

Interesantno je da su Inter i Lacio osvojili isti broj bodova, 16 od 21, u poslednjih sedam kola, odnosno od kada je Tudor preuzeo rimski klub.

Inter ima sve igrače na raspolaganju, dok će Laciju nedostajati samo Romanjoli zbog kartona.

INTER (3-5-2): Zomer - Pavar, De Fraj, Bastoni - Darmjan, Barela, Čalhanoglu, Mhitarjan, Dimarko - Tiram, Lautaro

LACIO (3-4-2-1): Provedel - Patrik, Kazale, Hila - Marušić, Vesino, Rovela, Peleggrini - Kamada, Zakanji - Kasteljanos

ROMA - ĐENOVA (20.45)

Paulo Dibala je glavna tema u Rimu pred meč sa Đenovom na Olimpiku. Iz Trigorije je procurela vest da se šef stručnog štaba Daniele De Rosi naljutio na Dibalu, jer je Argentinac taktizirao sa svojom povredom i da je ostavio na cedilu klub u dva najvažnija meča u sezoni: protiv Bajera u Leverkuzenu i Atalante u Bergamu. Razlog je što nije želeo da rizikuje ozbiljniju povredu zbog koje bi morao da preskoči Kup Amerike.

Najava De Rosija na konferenciji za novinare da bi neko od top igrača, koji se smatraju nedodirljivim, mogao da napusti Romu se tumači kao signal upravo Dibali. Takođe, ako večeras ne vidimo Argentinca od prvog minuta na terenu, to će takođe biti interpretirano u smeru raskola između njega i De Rosija.

Dibala (©Reuters)Dibala (©Reuters)

Naravno, trener Rome nije mazohista i neće se odreći u potpunosti doprinosa Dibale u poslednja dva meča pogotovo što Roma nema samo cilj da stigne do Lige šampiona već i zato što želi da prekine seriju od četiri prvenstva u kojima Lacio završava prvenstvo ispred Rome na tabeli.

Statistika kaže da je Đenova idealna mušterija za Romu na Olimpiku: 30 pobeda, šest remija i samo jedan poraz, pre 34 godine kada se igralo na stadionu Flaminio. Međutim, ako uzmemo u obzir poslednjih osam mečeva dva tima u Seriji A, Đenova je imala bolji učinak od Rome osvojivši 13 bodova naspram 12 Rominih.

Takođe, momci Alberta Đilardina su izgubili samo jedan meč u poslednja dva meseca i to na Marasiju od Lacija. Na gostovanjima su izgubili samo jednom u 2024. godini to od novog prvaka Intera. Istovremeno, Đenova je pokazala da se ne šali i pored toga što više nema šta da traži od ove sezone: pobedila je Kaljari i Sasuolo koji se bore za opstanak, a remizirala je sa Milanom kada su Rosoneri rizikovali da im bude ugroženo drugo mesto na tabeli.

Roma je u rezultatskoj krizi. Osim što su ispali iz Lige Evrope, sa samo dva osvojena boda u poslednja četiri meča, Rimljani su doveli u pitanje plasman u Ligu šampiona i sada zavise od Atalante i to dvostruko. Naime, Atalanta bi trebalo da osvoji Ligu Evrope i da ne završi prvenstvo na četvrtom ili trećem mestu pošto bi u tom slučaju Italija izgubila pravo na šesto učesnika u Ligi šampiona.

Večarašnji duel će biti poslednji u dresu Rome na Olimpijskom stadionu za Romelua Lukakua i niz drugih igrača koji nisu opravdali očekivanja s početka sezone. De Rosi neće moći da računa na Spinacolu i Renata Sančeza dok je Đenova stigla u najjačem sastavu. Očekuje se da se De Rosi vrati na formacijsku postavku 4-3-3.

ROMA (4-3-3): Svilar - Kristensen, Mančini, Endika, Anhelinjo - Kristante, Paredes, Pelegrini - Baldanci (Dibala), Lukaku, El Šaravi

ĐENOVA (3-5-2): Martinez - Voljako, De Vinter, Vaskez - Zabeli, Torsbi, Badelj, Strotman, Martin - Gudmudson, Retegi

UDIENZE - EMPOLI (15.00)

Pobeda nad Lečeom ulila je veliko samopouzdanje u redove Udinezea. Tim iz Udina bi sa večerašnjom pobedom i matematički obezbedio opstanak u Seriji A. Problem je što je Udineze u celoj sezoni osvojio sva tri boda na svom stadionu samo protiv Bolonje. Empoliju ni pobeda ne garantuje spas prvoligaškog statusa, ali bi se značajno približili tom cilju.

Na poslednjih devet mečeve u Friuliju osvojili su samo četiri od mogućih 27 bodova u knjživši pet poraza. Prvo sa Gotijem na klupi, a zatim sa Kanavarom, Udineze je po pravilu gubio od velikih klubova u Udinama, a remizirao sa direktnim takmacima u borbi za opstanak.

Kanavaro (©Reuters)Kanavaro (©Reuters)

Međutim, ni Empoli ne može da se pohvali učinkom na gostovanjima u poslednje vreme. Davide Nikola je startovao odlično kada je preuzeo tim pre tri meseca, sa dve pobede u Salernu i Ređo Emiliji (protiv Sasuola), a onda je Empoli nanizao pet poraza na kojima nije postigao nijedan gol.

Poslednja četiri okršaja dva tima na “Bluenergy Stadium” su završena sa dve pobede domaćina i dva remija.

Fabio Kanavaro, kao i protiv Lečea, igraće na kartu mladih snaga, to jest na Lorenca Luku i Lazara Samardžića. Njih dvojica su doneli pobedu u Salentu i očekuje se da ponove partiju od prošlog ponedeljka. Na drugoj strani Nikola je u dilemi da li da se uzda u iskusnog i prekaljenog Kaputa ili mlađanog Čerija koji bi trebalo da izleče “golobolju” Empolija na gostovanjima koja traje dva meseca.

U timu Udienze neće biti Lovrića, Tovena i Ebosea, dok Empoliju nedostaje samo Ebuehi. Dobra vest za Kanavara je poboljšavanje zdravstvenog stanja Pereire i najbolji igrač Udinezea bi mogao da se nađe čak i u startnoj postavi.

UDINEZE (3-4-2-1): Okoje - Perez, Bijol, Kristensen - Ehizibue, Valas, Pajero, Kamra - Sakses (Pereira), Samardžić - Luka

EMPOLI (3-5-2): Kaprile - Berežiski, Ismajli, Luperto - Đazi, Marin (Zurkovski), Grasi, Maleh, Pecela - Kambijagi, Kaputo (Čeri).


tagovi

InterRomaUdinezeSerija ABolonjaStiven ŽangFabio KanavaroPaulo DibalaDanijele De Rosi

Obaveštavaj me

Inter
Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara