Frančesko Aćerbi (©AFP)
Frančesko Aćerbi (©AFP)

Žrtva rasizma oprostila, savez nije: Italijani žigošu Aćerbija zbog političke strategije

Vreme čitanja: 2min | pon. 18.03.24. | 17:27

Iako je sam Žuan Žezus izjavio da se razljutio, čelni ljudi FIGC-a nisu imali milosti za nazivanje Brazilca "crnčugom", odstranjen je iz reprezentacije

Jedna od kontroverznijih pojava viđenih prethodnog vikenda na terenima širom Evrope, dobila je epilog. Nakon što je u sinoćnjem remiju protiv Napolija, nazvao Žuana Žezusa "crnčugom", defanzivac Intera Frančesko Aćerbi izbačen je iz trening kampa italijanskog državnog tima za predstojeće prijateljske utakmice protiv Venecuele i Ekvadora.

Ono što daje dodatnu interesantnost čitavoj pojavi jeste izjava, koju je Žezus dao samo par sati pre nego što je savez odlučio da odstrani Aćerbija.

Izabrane vesti

"Aćerbi, koji je dobar lik, rekao je neke stvari koje nisu lepe. Malo je preterao, ali se izvinio posle utakmice, shvatio je grešku. To su stvari koje se dešavaju na terenu i trebalo bi tu i da ostanu“, e pa nije ostalo tamo gde je južnoamerički štoper priželjkivao.

U Italiji se trenutno vodi velika nacionalna politička strategija borbe protiv rasizma, kako na sportskim borilištima, tako i na svim javnim mestima, pa je jasno da bi u malo drugačijim okolnostima sve ovo i moglo da prođe značajno blaže. Fudbalski savez pojasnio je odluku u zvaničnom obrazloženju.

"U očekivanju rekonstrukcije dešavanja i poštovanja autonomije sportske pravde, jasno je da nije bilo klevetničke, omalovažavajuće ili rasističke namere. Međutim, dogovoreno je da se Aćerbi isključi sa liste igrača pozvanih za naredne dve prijateljske utakmice u SAD-u, kako bi se garantovao spokoj nacionalnom timu. Igrač će se vratiti u svoj klub danas".

Pojedini mediji u Italiji tumače da je javna tajna da je odluka donesena nakon "konsultacija" sa državnim vrhom, na čiji je predlog Aćerbi ipak izbačen, kako bi poslužio kao primer potencijalnim budućim prestupnicima, a ne zbog brutalnosti konkretne situacije i uvrede iznete na račun 33-godišnjeg štopera rodom iz Belo Orizontea.


tagovi

Frančesko AćerbiInterfudbalska reprezentacija ItalijeŽuan Žesus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara