Vinisijus Žunior u naletu (©Reuters)
Vinisijus Žunior u naletu (©Reuters)

Real završava posao, ali Nemci su Nemci

Vreme čitanja: 4min | sre. 06.03.24. | 13:38

RB Lajpcig stiže na Bernabeu u goste Blankosima na revanš meč osmine finala Lige šampiona. Madriđani imaju 1:0 iz prvog meča

Teško je sa ove distance zamisliti kako bi prošla prva utakmica između RB Lajpciga i Real Madrida da je udarac glavom Benjamina Šeska u uvodnoj fazi bio priznat. Međutim, pošto je pogodak slovenačkog špica poništen - iz, čini se, neobjašnjivih razloga - Blankosi su nekako pronašli trenutak inspiracije i trijumfovali sa 1:0 zahvaljujući genijalnom potezu Braima Dijaza. Startna pozicija Kraljevića pred revanš osmine finala Lige šampion u Madridu je veoma udobna, jer je i remi pred domaćom publikom na stadionu Santjago Bernabeu u sredu uveče dovoljan da obezbedi mesto među osam najboljih.

Mada, Nemci su Nemci. Nema kod njih odustajanja. Tim trenera

Izabrane vesti

Marka Rozea nesumnjivo ima izrazit ofanzivni potencijal da napravi probleme Blankosima. Naročito ako Real Madrid bude ranjiv kao što je to bio slučaj nedavno u Primeri. Suština je da je Bikovima neophodan visok nivo rizika da bi bili u situaciji da naprave senzaciju.

Real Madrid verovatno još uvek oseća "ukus" nepravde zbog onoga što mu se desilo u ligi za vikend, kada je arbitar prekinuo akciju iz kornera, koja se završila pogotkom neposredno posle sudijskog zvižduka. Vođen idejom da se osveti bilo kome, pojaviće se pred domaćim navijačima kako bi u Ligi šampiona završio ono što je započeo u Nemačkoj pre tri sedmice.

Ali, neće biti lako. U Lajpcigu je samo jednom uspeo da zatrese mrežu, posle divnog solo prodora

Dijaza

. Osim toga, tokom celog meča, puštao je protivnika da ima loptu, i u nekoliko navrata je teškom mukom sačuvao gol. Verovatno je najbolju šansu na meču imao

Šeško

, ali je kombinacija nekoliko faktora, među kojima i odlična odbrana mladog golmana Lunina, na kraju spasla Real Madrid.

21.00: (1,63) Real Madrid (4,20) RB Lajpcig (5,70)

Real u dosadašnjoj kampanji evropske elite nije pokazao slabost. Dobio je svih šest utakmica u grupnoj fazi, kao i prva sukob osmine finala. Ako i večeras ostvari trijumf, biće to novi klupski rekord, pošto je sedam uzastopnih slavlja u Ligi šampiona tim iz Madrida ostvario u sezoni 2014/2015 – takođe pod Ančelotijem. Ali nikada do sada nije zabeležio osam "trojki" zaredom u najvažnijem evropskom klupskom takmičenju.

Vinisijus Žunior, Rodrigo ili Džud Belingem su najveća pretnja i obično im nije potrebno mnogo šansi da se ovekoveče na semaforu. Kada je kadrovska situacija u pitanju, ona je u poslednje vreme donekle olakšana. Međutim, Alaba i Militao su i dalje van terena.

Za dvadesetak dana, koliko je prošlo od prvog obračuna Blankosa i Bikova, Real Madrid je dobio samo jednu prvenstvenu utakmicu. Posle remija 1:1 sa Rajo Valjekanom, pobedio je Sevilju sa 1:0, da bi potom imao veoma neprijatnu utakmicu sa Valensijom koja je završena sa 2:2.

RB Lajpcig ima pred sobom jedan od najvećih izazova koje međunarodni klupski fudbal može da ponudi. To je gostovanje na stadionu Santjago Bernabeu protiv Real Madrida. Izazov postaje još veći jer Saksonci moraju da nadoknade zaostatak od 0:1 iz prve utakmice kako bi nastavili avanturu. Ako kao merilo uzmemo učinak iz prve utakmice, nada svakako postoji, jer su se autsajderi pred svojim navijačima odlično suprotstavili višestrukom osvajaču Lige šampiona.

S obzirom na težak zadatak u Madridu, ono što dodatno otežava stvar je to što osvajači DFB kupa u protekle dve sezone nisu uspeli da pobede nijednu od poslednjih šest nokaut utakmica u Ligi šampiona. U poslednja dva slučaja u kojima su Bikovi izgubili prvu utakmicu osmine finala, tu su i završavali takmičenje. Prethodne sezone protiv Mančester Sitija i 2021. protiv Liverpula.

Trener

Marko Roze

trenutno previše briga oko igračkog kadra, a jedini defekt je gubitak Lukasa defanzivca Lukasa Klostermana. U napadu, nije isključeno da će kormilar Bikova od starta da krene sa četiri svoja najbolja oružja,

Šeškom, Olmom, Simonsom i Opendom.

LIGA ŠAMPIONA - OSMINA FINALA, REVANŠI

Utorak

Bajern - Lacio 3:0 (2:0), prvi meč 0:1

/Kejn 38, 66, Miler 45+2/

Sosijedad – PSŽ 1:2 (0:1), prvi meč: 0:2

/Merino 89 – Embape 15, 56/

Sreda

21.00: (1,15) Mančester Siti (8,00) Kopenhagen (16,0), prvi meč 3:1

21.00: (1,63) Real Madrid (4,20) RB Lajpcig (5,70), prvi meč 1:0

Utorak (12.3.)

21.00: (1,28) Arsenal (5,70) Porto (10,5), prvi meč 0:1

21.00: (1,77) Barselona (3,60) Napoli (4,80), prvi meč 1:1

Sreda (13.3)

21.00: (3,05) Atletiko Madrid (3,30) Inter (2,55), prvi meč 0:1

21.00: (2,15) Dortmund (3,50) PSV (3,30), prvi meč 1:1

***kvote su podložne promenama



tagovi

Liga šampionaReal MadridRB Lajpcig

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara