Fudbaleri Briža (©AFP)
Fudbaleri Briža (©AFP)

To nisu pacovi u uglu, već Foks Terijeri od kojih se ostali brane sa sve "četiri noge" (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 28.04.24. | 15:39

Od četvrtoplasiranog tima ligaškog dela sezone, Briž dospeo do liderske pozicije u Župiler lige, čeka nas nova ludnica u Belgiji

Kada je osnovan 1891. godine, prvobitni dom Klub Briža bio je poznat pod nazivom "Ratenplan" iliti u bukvalnom prevodu - stadion za pacove. Imao je taj izraz jasno utemeljenje u činjenici da je pomenuti teren korišćen (uz fudbal naravno) za u to vreme legalan sport - mamljenje pacova. Lokalna odgajivačnica Foks Terijera bila je ujedno i vlasnik stadiona i pasa koji su jurili pacove, a iz tog sporta kasnije je nastala i politička strategija po kojoj se pacov satire u ugao i onda mu preostaje jedino da se brani sa sve četiri noge.

Kao da se fudbaleri Briža služe baš ovakvom taktikom tokom prolećnog dela sezone, pošto su od 28. do 36. kola nadoknadili 20 bodova za liderom (računajući prepolovljavanje bodova posle 30. kola), a posle trijumfa na gostovanju Genku 3:0 (1:0) preuzeli su prvo mesto na tabeli Župiler lige sa bodom više od Anferlehta, uz utakmicu više. Na fantastične rezultate u domaćem šampionatu, nadovezao se i plasman u polufinale Lige konferencije, a već u četvrtak će tim Nikija Hajena odigrati prvi duel protiv Fjorentine na Artemijo Frankiju.

Izabrane vesti

Sistem takmičenja u Belgiji po pravilu obećava ogromnu zabavu. Možda nije najpravednije, ali garantuje najveću interesantnost. Setimo se prošle sezone i tri smenjivanja na prvom mestu u nadoknadi poslednjeg kola, a tekuća sezona ukazuje da će sve biti zanimljivo bar koliko i prošle. Sen Žiloaz bio je lider kompletnog dela ligaškog dela sezone, mada se prednost dobrano smanjila u poslednjih nekoliko kola pred plej-of, a kada je doigravanje krenulo, brzo je tim iz predgrađa Brisela posustao i predao prvo mesto gradskom rivalu Anderlehtu. Delovao je Briž kao četvrtoplasirani tim ligaškog dela sezone baš kao taj u pacov u uglu, kog bi preostali mogli da sateraju u ćošak u plej-ofu, a onda je tim sa Jan Brejdela poprimio obllik Foks Terijea i on krenuo da juri na preostali trojac (Anderleht, Sen Žiloaz, Genk).

Vezao je 18 puta šampion Belgije i šestu uzastopnu ligašku pobedu, a otpor Genka slomio je u 38. minutu golom tinejdžera Kirijanija Sabea. Iskoristio je momak poreklom sa Gvadalupe očajnu komunikaciju i nesporazum među defanzivcima domaćih i pogodio vođstvo Briža. Držali su Štrumfovi gol zaostatka sve do 67. minuta, a onda su Ugo Vetlesen i Igor Tijago rešili utakmicu u razmaku od četiri minuta. Brazilcu je to 16. pogodak u sezoni, treći je strelac lige. Od 16.00 Anderleht gostuje Serkl Brižu, a jasno je da će Klub zdušno biti uz gradskog rivala.

BELGIJA 1, PLEJ-OF - 6. KOLO

Nedelja

Genk - Klub Briž 0:3

/Sabe 38, Vetlesen 67, Tijago 71/

16.00: (2,85) Serkl Briž (3,50) Anderleht (2,40)

18.30: (1,65) Union Sen Žiloaz (3,70) Antverpen (5,60)

***kvote su podložne promenama




tagovi

Klub BrižGenkBelgija 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara