Navijači Borusije Dortmund (Reuters)
Navijači Borusije Dortmund (Reuters)

Real pomogao: Borusija Dortmund se plasirala na Svetsko prvenstvo!

Vreme čitanja: 2min | sre. 06.03.24. | 22:55

Poznato je 20 od 32 učesnika velikog Mundijala za klubove

I da nisu iz iste zemlje, teško da bi navijači Borusije Dortmund u večerašnjem meču navijali za Lajpcig u Madridu. Kako zbog ideoloških razloga jer Lajpcig predstavlja sve ono protiv čega se oni bore, tako i zbog bitke za plasman na SP za klubove.

Verovatno vam je poznato, ali da ponovimo: Od 2025. će FIFA na četiri godine organizovati Svetsko prvenstvo za klubove sa 32 učesnika.

Izabrane vesti

Kao dosadašnji Mundijal za reprezentacije. Najbolji klubovi sa svih kontinenata raspoređeni u osam grupa sa po četiri učesnika. Plasman se obezbeđuje kontinentalnim titulama ili po rangu na osnovu rezultata tokom četiri poslednje sezone. S tim što iz iste zemlje mogu da idu najviše po dva kluba osim u nekim izuzetnim slučajevima. Naravno, najviše predstavnika daje evropski fudbal (12), slede Južnaomerikanci (6), Severna Amerika (4), Afrika (4), Azija (4) i Okeanija (1).

Novi Mundijal za klubove će biti organizovan u SAD u leto 2025. godine, a imena nekih učesnika su već poznata na osnovu kontinentalnih titula i rezultata u obračunskom periodu od 2020. do 2024. godine.

Mesta iz Evrope su rezervisali šampioni Čelsi, Real Madrid i Mančester Siti plus osvajač Lige šampiona iz ove sezone (ako se ponovi isti osvajač, onda ide klub po rang listi, najverovatnije Salcburg). Na osnovu četvorogodišnjeg ranga u evrotakmičenjima, plasman na Mundijal su obezbedili i Bajern, PSŽ, Inter, Porto i Benfika.

Od večeras i Borusija Dortmund kojoj je bila potrebna eliminacija Lajpciga da rezerviše mesto na velikom klupskom Mundijalu. Ostala su još dva upražnjena mesta za Špance i Italijane. Atletiko Madrid je u velikoj prednosti u odnosu na Barselonu, a Napoliju su potrebne makar još dve pobede u Ligi šampiona do kraja sezone ili će na Mundijal da ide Juventus.

Dakle, spisak evropskih putnika se polako zaključuje. Što se tiče ostalih kontinenata i tu je većina učesnika poznata.

Iz Azije su sigurni japanska Urava i saudijski Al Hilal kao prvaci kontinenta u prethodne dve godine. Plus osvajač Lige šampiona u ovoj sezoni. Pus najbolji klub po renkingu što je u ovom trenutku Džonbuk iz Južne Koreje.

Iz Južne Amerike su sigurni brazilski klubovi Palmeiras, Flamengo i Fluminense kao tri prethodna šampiona kontinenta. Čeka se osvajač Kopa Libertadores za 2024. godinu i još dva najbolja kluba po rang listi. U ovom momentu su to River Plejt i Boka Juniors.

Iz Severne Amerike su sigurni meksički Monterej i Leon, američki Sijetl Saunders i čeka se osvajač KONKAKAF Lige šampiona za ovu godinu.

Egipatski Al Ahli i marokanski Vidad su sigurni afrički predstavnici, čeka se pobednik Lige šampiona za ovu sezonu plus najbolji tim po četvorogodišnjem rangu a to je u ovom momentu južnoafrički Mamelodi Sandauns iz Južne Afrike.

Sa pažnjom će ostatak evropske Lige šampiona pratiti i Red Bul Salcburg. On će obezbediti mesto na Mundijalu pod uslovom da Arsenal ili PSV Ajndhoven ne osvoje aktuelno izdanje Lige šampiona.


tagovi

SP za klubove

Obaveštavaj me

Dortmund
Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara