Kilijan Bevis (©FK Radnički 1923)
Kilijan Bevis (©FK Radnički 1923)

Pobede im ušle u krv – kragujevački san i dalje traje

Vreme čitanja: 5min | pet. 08.03.24. | 18:38

Kilijan Bevis golom u drugom minutu sudijske nadoknade u Surdulici upisao šestu recku u nizu uzastopnih trijumfa Radničkog – 1:0

Kada pobede uđu u krv, onda postaju navika. Uz dopuštenje da je metafora možda malo prejaka, ali kao što je Bajer iz Leverkuzena sinoć u Azerbejdžanu bio na konopcima protiv Karabaga, ali jednostavno odbio da prvi put izgubi u sezoni, tako je i kragujevački Radnički ove večeri u Surdulici odbio da njegovoj seriji pobeda u Mozzart Bet Superligi dođe kraj.

Sve je slutilo da će se tradicija po kojoj se mečevi ovih rivala u Surdulici završavaju bez pobednika nastaviti, ali Radnički je, kako se meč bližio kraju, beskompromisno krenuo po ceo plen. Najpre su njegovi fudbaleri u razmaku od nekoliko sekundi, dva puta u istoj akciji pogađali prečku, zatim je Đurićeva lopta iz zicer pozicije prohujala pored stative, i onda, u drugom minutu sudijske nadoknade, Ivelja je skočio na nabačenu loptu, proigrao Kilijana Bevisa, koji je ušao u kazneni prostor i bio neumoljiv, nastavivši san Kragujevčana.

Izabrane vesti

Šesta uzastopna pobeda u prvenstvu, od Radnika do Radnika – jer počela je u poslednjem jesenjem kolu upravo protiv ovog rivala na Čika Dači. Kad bi se sutrašnji večiti derbi završio bez pobednika, Radnički bi bio usamljen kao "lider" prolećnog dela šampionata.

Neke tradicije su tu i da bi trajale, jer golovi su prava retkost kada se sastaju ovi timovi. Bilo ih je sada samo šest na ukupno sedam okršaja u elitnom rangu. Sva svetla reflektora uperena su u izabranike Feđe Dudića (koji danas, zbog crvenog kartona u prethodnoj utakmici, nije mogao da sedi na klupi), ali oni su pokazali da i sa teretom favorita umeju da se nose. Na drugoj strani, Radnik je propustio priliku da materijalizuje pobedu u Nišu; ostade mu "fenjer" u rukama, ostade mu domaći teren kao pravi bauk ove sezone, ostade mu i sve manje šansi da se spasi ispadanja iz Mozzart Bet Superlige, iako je imao svoje prilike i po nekim parametrima možda zaslužio jedan bod iz ovog duela.

Gosti su se pojavili sa čak pet promena u startnoj postavi u odnosu na prethodni meč, u sastavu bez dvojice bisera koji su skrenuli pažnju na sebe u prethodnoj seriji pobeda. Gluščević je izostao zbog kartona, Aleksić ostao na klupi internom odlukom stručnog štaba. Na drugoj strani, Dušan Đorđević ostao je dosledan formaciji koja mu je donela uspeh u drugom poluvremenu meča na Čairu, vrativši Rustemovića u tim, Gašića na desni bok, dok su Jovanović i Abubakar ostali na klupi.

Radnik je bio otresitiji tim u prvom poluvremenu, u nekoliko navrata bio u situaciji da iskoristi blagu, ali na ovom meču hroničnu nesigurnost golmana Stojana Lekovića, a sadržaj njegovih napadačkih stremljenja stao je u šezdesetak sekundi tačno na sredini ovog dela igre. Duronjić je centrirao iz slobodnog udarca, dvojica štopera, Jović i Milićević, sjajno skakali u protivničkom kaznenom prostoru, Leković je samo ukrotio taj šut, a lopta u nastavku akcije pogodila Dilana Ortiza. Signalizirali su domaći igranje rukom, ali je ta ruka, ako ju je lopta uopšte i zakačila, bila uz telo, VAR provera trajala je vrlo kratko, Radnik je dobio udarac iz ugla, nakon kojeg se lopta – u prečku!

Radnički je mnogo konkretnije krenuo u nastavku, u samo nekoliko minuta uradio više u napadu nego za čitavo prvo poluvreme. Aleksić je odmah po ulasku u igru zapretio udarcem sa distance, u 48. minutu Vižđi Sali je čak i zatresao mrežu domaćih, ali je na početku iste akcije upravo on igrao rukom, pa sudija Nikolić gol nije proznao. Da ima izuzetno opasan udarac, francuski internacionalac je pokazao i nešto kasnije, kada je ciljao preko gola.

Uspeli su Kragujevčani da promene ritam utakmice u drugom poluvremenu, da uspostave autoritet na terenu, igra se jeste otvorila, ali nije lako probiti bedem Surduličana koji, i pored plasmana na tabeli, imaju jednu od najboljih odbrana u ligi. Obojica trenera probala su da izmenama odnesu prevagu, domaći su očekivali od Šovšića da odigra završni pas, od Lazara Jovanovića da brzinom izdominira u nekom kontaranapadu – on jeste dva puta pobegao – ali premiju su džokeri sa klupe doneli gostima.

Igrao se 82. minut, lopta je nabačena u kazneni prostor Radnika, Pavle Ivelja je pogodio prečku, lopta se odbila na nogu Slobodanu Simoviću, koji pogađa isto mesto na okviru gola domaćih! Dve prečke u istoj akciji, u razmaku od samo nekoliko sekundi! Samo tri minuta kasnije, jednako izglednu priliku imao je Vasilije Đurić, lopta je prošla pored gola.

I onda, opisana akcija, Pavle Ivelja u ulozi asistenta glavom, a Kilijan Bevis egzekutor i junak najprijatnijeg iznenađenja, ma istinskog hita srpskog fudbala u 2024. godini.

MOZZART BET SUPERLIGA - 24. KOLO

RADNIK - RADNIČKI 1923 0:1 (0:0)

/Bevis 90+2/

Surdulica.

Sudija: Danilo Nikolić (Lovćenac).

Žuti kartoni: Rustemović, Martinkevič (Radnik), Vižđi (Radnički 1923).

RADNIK (4-2-3-1): Ranđelović 6 – Gašić 6, Milićević 6, Jović 6, Kadijević 6.5 – Oreščanin 6.5, Rustemović 6.5 (od 62. Šovšić 5.5) – Čumić 5.5 (od 85. Martinkevič), Hajdarević 6, Duronjić 6 (od 71. Jovanović 6) – Zajmović 5.5 (od 71. Bogdanović 5).

RADNIČKI 1923 (4-2-3-1): Leković 6.5 – Ćosić 6.5, Simović 7, Mitrović 7, Dadić 6.5 – Ristić 6, Vižđi 6.5 (od 76. Đurić 6) – Vidosavljević 6.5, Bukumira 6 (od 46. Aleksić 6.5), Bevis 7 (od 90+5. Vidović) – Ortiz 6 (od 76. Ivelja 7).

Igrač utakmice: Kilijan Bevis (Radnički 1923).

MOZZART BET SUPERLIGA - 24. KOLO

Četvrtak

IMT – Javor 2:1 (1:0)

/Lutovac 40, L. Luković 80 – Skoko 60/

Napredak Kruševac - TSC Bačka Topola 0:0

Petak

Spartak - Novi Pazar 0:1 (0:0)

/Adešina 77/

Radnik - Radnički 1923 0:1 (0:1)

/Bevis 90+2/

Mladost - Čukarički u toku

Vojvodina - Voždovac u toku

Subota

17.00: (1,65) Crvena zvezda (4,00) Partizan (6,00)

19.00: (2,35) Železničar (3,35) Radnički Niš (3,05)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Mozzart Bet SuperligaRadnik SurdulicaRadnički Kragujevac

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara