Aleksandar Ilić u duelu sa Luisom Figom (©Reuters)
Aleksandar Ilić u duelu sa Luisom Figom (©Reuters)

Niko kao Ilić u derbiju Belgije: Oteran iz Klub Briža, NATO mu bombardovao kuću u Nišu

Vreme čitanja: 5min | ned. 07.04.24. | 12:48

Igrao je i za plavo-crne i ljubičaste i uvek je pobeđivao

Ove nedelje od 18.30 časova na programu je najveći derbi belgijskog fudbala, okršaj Klub Briža i Anderlehta. Susret tamošnjih velikana u 2. kolu plej-ofa bio je povod da belgijski portal DH Sports napravi intervju sa jednim od retkih fudbalera koji su nastupali za oba tima, Srbinom Aleksandrom Ilićem, koji je tom prilikom pričao o svom iskustvu iz belgijskog fudbala, ali i mnogim drugim zanimljivim temama.

Ilića je poziv zatekao u Saudijskoj Arabiji, gde sada trenira drugoligaša Al Arabi. Trenerskim poslom se bavi od 2007. godine, uglavnom radi na Bliskom istoku, a u Srbiji je imao samo dva angažmana, oba u „svom“ Radničkom iz Niša.

Izabrane vesti

Pre nego što je postao trener Ilić je igrao fudbal na poziciji štopera. U periodu od 1997. do 1999. je igrao za Klub Briž, a potom od 2000. do 2003. za Anderleht. Osim 54-godišnjeg Nišlije samo su još Rensenbrink, Degrise, Stelens, Ekakija, Vargas i Mats Rits prelazili iz Briža u Anderleht.

Ono po čemu je Ilić ostao jedinstven, kada god je igrao belgijski derbi sa Klub Brižom pobeđivao je Anderleht, kao i obrnuto u ljubičastom dresu.

Znao sam da nikada nisam izgubio u derbiju, ali nisam znao da sam pobedio baš na svim tim mečevima“, rekao je Ilić na početku intervjua, a potom se prisetio svog prelaska iz Briža u najvećeg rivala:

Sećam se da sam razgovarao sa Brižom oko novog ugovora. S obzirom na to šta sam sve uradio za ekipu, smatrao sam da plata treba da mi se malo podigne. Menadžment je odbio, a onda je krenula anti-Ilić kampanja. Navijači su izmanipulisani da se okrenu protiv mene“.


18.30: (2,00) Klub Briž (3,50) Anderleht (3,70)


Pred kraj 1999. godine je prebačen u B tim, navodno zato što je odglumio povredu.

Stvarno me je bolela noga. Tek kasnije sam razumeo zašto. Morali smo da igramo u Adidasovim kopačkama, koje su bile previše tesne. U Anderlehtu mi je Adidas pravio kopačke po meri, sa tom povredom sam morao da se borim godinu i po dana“.

Dok je bio u B timu Iliću je bilo zabranjeno da ima kontakt sa prvotimcima.

Nisu me poštovali. Sada je sve to u prošlosti, ali iz Klub Briža sam otišao, a da nisam osetio ni mrvicu zahvalnosti. Isto kao Stelensu, i meni su navijači zviždali kada sam se vratio sa Anderlehtom. Zabolelo me je to, jer sam proveo i neki lep period u Brižu“, objasnio je Ilić, koji je sa plavo-crnima osvojio titulu, Kup Belgije i dva nacionalna Superkupa.

Nišlija je podsetio Belgijance da je te 1999. godine prolazio i kroz ogromne privatne probleme, zato što je NATO bombardovao SR Jugoslaviju.

Nije mi bilo lako, bio sam veoma emotivan. Otkriću vam nešto što sam tada krio: Dobio sam tada poziv, rekli su mi da je bombom pogođena kuća mojih roditelja u Nišu. Srećom, niko od članova porodice nije poginuo, ali tada je bilo veoma teško da se koncentrišem na fudbal. Čitavo iskustvo me je očvrslo. Kada sam 2019. godine trenirao Al Šortu, irački Anderleht, tokom jednog od prvih treninga sam video vojnu bazu kako eksplodira. Odmah su me uveravali da nije bio napad, već nesrećni slučaj u skladištu municije. Mogao sam da pobegnem, ali sam ostao. Čak sam se i vratio u Al Šortu po završetku pandemije korona virusa“.

Sa Anderlehtom je Ilić osvojio titulu i dva Superkupa Belgije. Ostao je do 2003. godine, kada je izgubio borbu sa Olivijem Dešahtom za mesto u startnoj postavi. Kasnije je odigrao još jednu sezonu u Viteseu, pre nego što je u Briselu završio igračku karijeru. Kada je okačio kopačke o klin pokušao je da napusti fudbal u potpunosti, u Srbiji je otvorio fabriku keksa.

Mislio sam da bi za mene bilo dobro da se sklonim iz fudbala, da osećam manje pritiska. Međutim, bio sam previše pasioniran za njega. Fabrika jednostavno nije bila za mene“.


------------

MOZZART TE VODI NA... NA ENFILD, SAN SIRO, VESTFALEN... STADION ILI DVORANU KOJE ODABEREŠ!

------------


Ilić je tokom perioda u Belgiji dobio pasoš te zemlje.

Znate li da sam umalo zaigrao za reprezentaciju Belgije? Imao sam pasoš, Likens je insistirao na tome, ali na kraju nisam dobio poziv. Još uvek imam svoj stan u Briselu. Ćerka mi živi u Londonu, ali s vremena na vreme dođe do Brisela da ga obiđe“.

Ilić je na dobrom putu da sa Al Arabijem izbori plasman u najviši rang. Treći je na tabeli, a u prošlom kolu je savladao Al Kadisiju (3:1). Al Arabi mu je inače osmi klub u trenerskoj karijeri.

„Radnički, Al Ahli, Al Raed i Al Šortu sam trenirao po dva puta. Mislim da to pokazuje da sam radio dobar posao. Takođe, bio sam selektor Libana do oktobra 2023. godine, otišao sam zbog nedostatka profesionalizma. Tražio sam im da obezbede teren sa prirodnom travom, ali nisu. Još je rat između Izraela i Hamasa povećao tenziju u zemlji, pa sam otišao“.

Ilić bi naravno voleo kada bi jednog dana dobio priliku da vodi neki klub u Belgiji.

Pratim vaše prvenstvo. Ono što me posebno iznenađuje je da Klub Briž i Anderleht više nisu jedina velika imena“.

Prošle sezone je titulu osvojio Antverpen, a do početka plej-ofa i podele bodova prvo mesto na tabeli je držao Union Sen Žiloaz. Međutim, Unin je u prvom kolu plej-ofa izgubio od Genka (0:1), a Anderleht je to iskoristio i trijumfom nad Antverpenom (1:0) izjednačio se bodovno sa gradskim rivalom. Naravno, ima još mnogo da se igra, do kraja plej-ofa će se odigrati još devet kola.


------------------------------

Sve utakmice Župiler Pro lige možete da gledate i da se kladite na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

------------------------------


BELGIJA 1, PLEJ-OF - 2. KOLO

Subota

Antverpen - Genk 0:1 (0:1)

/El Hađ 43/

Nedelja

13.30: (1,75) Union Sen Žiloaz (3,60) Serkl Briž (4,90)

18.30: (2,00) Klub Briž (3,50) Anderleht (3,70)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Belgija 1Aleksandar IlićAnderlehtKlub Briž

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara