Sporni detalj
Sporni detalj

Nemci protiv ‘lobija Pjerluiđija Koline’: Najočigledniji penal u istoriji, previše grešaka protiv bundesligaša

Vreme čitanja: 4min | sre. 10.04.24. | 11:08

U Bajernu besni posle remija sa Arsenalom

Domaću krunu već je prepustio Bajeru iz Leverkuzena, ali za evropsku će još da se rva. Bajern je remijem protiv Arsenala nasred Emirejtsa (2:2) podsetio Stari kontinent da niko ne sme da ga potcenjuje. Problem je samo što ga potcenjuju sudije, besno ističu u Minhenu posle zaista skandalozne odluke Šveđanina Glena Niberga da ne svira jedanaesterac za Bavarce nakon što je Arsenalov golman David Raja, posle sudijskog zvižduka, izveo loptu do Gabrijela, a ovaj je mirno uzeo u ruke.

Niberg je prećutao, jer – kako je to kasnije rekao Tomas Tuhel – nije želeo da ovako važnu utakmicu prelomi “dečja greška”. Sam Tuhel je odmah rekao da je to “užasno obrazloženje”, a ništa blaži nije bio ni ostatak nemačke fudbalske javnosti.

Izabrane vesti

Legendarni Matijas Zamer, sada član rukovodstva Borusije Dortmund, diže celu stvar na viši nivo i odgovornost prebacuje na Uefinu sudijsku komisiju pod rukovodstvom Pjerluiđija Koline.

Sudija je morao da presudi u korist fudbala. Morao je da konsultuje pravila pre no što je odlučio… Previše je pogrešnih odluka protiv nemačkih klubova. Da budem sasvim jasan: trebalo bi da imamo veći uticaj u sudijskoj komisiji, da se suprotstavimo tim ljudima, a ne da ih trpimo”, rekao je Zamer.

Bajernov veteran Tomas Miler identično razmišlja.

Možda je Zamer u pravu. Nemački klubovi i lobi Pjerluiđija Koline. To mora da se ispita, jer šta se sve sviralo u kaznenim prostorima… Ne znam, sudija je sve video. Greška je bila toliko glupa da je on procenio da bi bilo glupo da zbog nje svira penal. Ali ne mora on o tome da odlučuje. Sudije su tu da tumače pravdu. Čak i kada nisu zadovoljni propisima. Ne verujem da u pravilima piše: OK, ako nije namerno, onda vrati loptu na isto mesto”.

Bildov sudijski tumač Torsten Kinhefer drži se same situacije, ali je kategorički je jasan.

Morao je da svira penal. U zoni, u Bundesligi, u Ligi šampiona. Morao je da svira penal… Mogu da razumem sudijin argument da je ovo bila dečja greška i da nije želeo da ovakav meč odluči tako čudna situacija. Ali i ovako je uticao na razvoj situacije, a kad je već tako uvek je bolje se držati pravila”.

Na istu temu, sličnim tonalitetom...

Ovo nije početnička greška, ovo je odlučujući detalj utakmice”, komentarisao je Jozua Kimih, dok je Hari Kejn dodao: “Glupa greška, ali i najčistiji jedanasterac koji sam video u životu. Jednostavno, to je fudbal”.

Arsenalov trener Mikel Arteta nije želeo da troši energiju uzalud, pa je samo rekao da je obavešten da se sporna situacija gledala i u VAR sobi i da je procenjeno da penala nije bilo. Englezi naravno pokušavaju da izjednače rezultat na semaforu nedosuđenih penala i podsećaju na start Manuela Nojera nad Bukajom Sakoom, koji je takođe mogao da bude okarakterisan kao penal.

Ovde je pitanje: da li je Saka namerno tražio kontakt kad mu je lopta već pobegla?

Ništa od toga. Manuel je stajao. Ovaj drugi se namerno zakačio”, odmahuje rukom Bajernov prvi operativac Maks Eberl, mada su igrači iskreniji.

Mogao je da sudi i ovako i onako. Da je situacija išla u korist mom timu, tražio bih penal”, priznaje Kejn.

U Engleskoj naravno drugačije misle, pa Rio Ferdinand, koji je ruku na srce vrlo jasno rekao da je Bajern oštećen za onaj prvi penal, za ovaj Nojerov kaže…

Manuel Nojer je ispružio nogu, to je penal. VAR soba je trebalo da zove Niberga da pogleda situaciju. Ovo je mnogo važna odluka na ovakvoj utakmici, mnogo toga zavisi od nje”.

Stanje redovno dakle. Jedni u kiln, drugi u ploču. Obično tako i bude. S tim da je jasno da Nemci ovde imaju više prava da se žale. Mada smo svi bili kivni na Terjea Haugea što je ono dugo čekano finale Lige šampiona iz 2006. odlučio već u 18. minutu kada je, sasvim opravdano, pored penala za Barselonu tada pokazao i crveni karton Jensu Lemanu.

Jedno od najiščekivanijih finala iz tog perioda tako je u potpunosti razočaralo. Ali Hauge jeste radio po propisima. Uostalom, Tuhel se ne žali samo za taj penal:

Sve sitne odluke su išle u jednom smeru. I prvi faul nad Sakom je bio za žuti (Dejvis u 9. minutu, prim.aut), mogu Arsenalovi igrači da se žale koliko hoće”.


 


tagovi

Tomas TuhelArsenalBajern MinhenHari KejnMatijas ZamerDžošua Kimih

Obaveštavaj me

Bajern
Arsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara