Jorgos Masuras, Roman Jaremčuk i Robert Levandovski (©Reuters)
Jorgos Masuras, Roman Jaremčuk i Robert Levandovski (©Reuters)

Još tri karte za EURO: Gruzija na pragu istorije, Islanđani na pogon Gudmundsona, Poljaci umeju sa Velšanima

Vreme čitanja: 4min | uto. 26.03.24. | 13:04

Večeras na programu finala baraža

Još su dostupne tačno tri karte za EURO 2024. Između fudbalera Gruzije i Grčke danas će se odlučivati preostali protivnik Češke, Portugalije i Turske u Grupi F Evropskog prvenstva. Vels će se nešto kasnije boriti sa Poljskom za učešće na turniru i mesto u Grupi D sa Holandijom, Austrijom i Francuskom, kao i Ukrajina protiv Islanda za prolaz u Grupu E sa Belgijom, Slovačkom i Rumunjom.

Očekivano, Gruzija je lako izašla na kraj sa Luksemburgom i plasirala se u završni deo plej-ofa divizije C. Ovoga puta, čeka je mnogo izazovniji protivnik u vidu Grčke, koja je prošli put uspela da demonstrira silu protiv Kazahstana savladavši ga sa 5:0 (18.00).

Izabrane vesti

Gruzija je domaćin u svom Tbilisiju i samo je 90 minuta udaljena od učešća na velikom evropskom turniru prvi put u svojoj istoriji. Puleni selektora Vilija Sanjola uspeli su da naprave prvi korak, čak i bez Napolijevog ofazivca. Hviča Kvarachelija nije mogao da igra protiv Luksemburga, ali ga je na sreću po Gruziju zamenio iskusni strelac nemačkog drugoligaša Karlsruea Budu Zivzivadze, koji je postigao oba gola.

18.00: (3,20) Gruzija (3,10) Grčka (2,40)

Veliki uticaj na napredak i pobedu Gruzije imalo je izbacivanje štopera Šanota, koji je ostavio saigrače u brojčanoj manjini posle 58 minuta igre. Ako Gruzija uspe da pobedi i Grke, bio bi to najveći uspeh u istoriji zemlje. I to bi potvrdilo njen uspon, što je ilustrovano i prolaskom iz četvrte divizije Lige nacija u drugu.

U poslednjem meču na stadionu Aja Sofija, Grci su pokazali moć i sa pet pogodaka isprašili Kazahstan. Zemlja, koja će uskoro proslaviti 20 godina od iznenadne pobede na EURO 2004, izgubila je samo jednom u šest poslednjih mečeva. Tim predvođen selektorom Gusom Pojetom postavlja najviše moguće ciljeve čak i na tlu Gruzije.

20.45: (1,62) Ukrajina (3,80) Island (5,80)

U međuvremenu, Island se oslanja na odličnu formu napadača Alberta Guđmundsona, koji je u potpunosti pokazao svoje veštine prošli put protiv Izraela. Ali ovoga puta Islanđani ipak imaju teži zadatak. Putuju u Vroclav, gde će ih dočekati Ukrajina (20.45).

Ukrajincima nije bilo lako ni u prošlom kolu, jer im je Bosna i Hercegovina napravila velike probleme. Šest minuta pre kraja favorit je gubio meč protiv BiH. Ali onda je izbila ofanzivna bura i aduti selektora Sergeja Rebrova su pokazali da se ne predaju. Roman Jaremčuk je u 85. izjednačio na 1:1, a samo tri minuta posle toga Artem Dovbik je postigao gol za prolaz u finale baraža.

Bila je to veoma bolna utakmica za Bosnu i Hercegovinu sa dramatičnom završnicom, a Ukrajinci su izvukli treću pobedu u poslednje četiri utakmice, što im je svakako dalo samopouzdanje. Žuto-plavi su nedavno odigrali nerešeno sa Engleskom i Italijom, što pokazuje kvalitet ekipe na koju se trener Rebrova oslanja. Od 2015. Ukrajinci nisu izgubili na devet utakmica kod kuće, uključujući i azil u Poljskoj.

S druge strane, Island je u poslednjem duelu protiv Izraela dao sve od sebe i snašao se mnogo bolje od Ukrajinaca i protivniku dao četiri gola, iako je na početku gubio. Zvezda Đenove Albert Gudmundson pobrinuo se het-trikom za veliki preokret.

20.45: (2,70) Vels (3,00) Poljska (2,90)

Naposletku, uvodni mečevi plej-ofa Divizije A ispunili su očekivanja, a sada će se u Kardifu selekcije domaćeg Velsa i Poljske boriti za jedno od tri poslednja mesta za plasman na predstojeće Evropsko prvenstvo u Nemačkoj. Ostrvska reprezentacija će pokušati da iskoristi domaće okruženje, međutim, gosti sa Robertom Levandovskim ne žele ni po koju cenu da razočaraju verne pristalice.

Velšani su se u kvalifikacionoj Grupi D dugo borili čak i za direktnu promociju, ali su onda remizirali u Jermeniji 1:1 i posle identičnog remija u Turskoj završili na trećem mestu, sa četiri boda zaostatka za drugoplasiranom Hrvatskom. Uvodni duel protiv Finske pre pet dana je, međutim, bio bolji.

Snažnim startom Zmajevi su iznenadili nordijskog rivala stigli do visoke pobede od 4:1.

"Prvi postignut gol nam je mnogo pomogao i tada smo već više verovali u sebe, ali Finska sigurno nije igrala loše i uprkos uvžbedljivom rezultatu nije bilo lako. Trenutno je pred nama još bolji rival", rekao je Rob Pejdž, selektor Velsa.

Poljska uopšte nije uspela u kvalifikacijama – u konkurenciji Albanije i Češke - i takođe je završila na trećem mestu sa 11 bodova. Poslednji put Poljaci i Velšani su se sastali u prethodnom ciklusu Lige nacija i u oba slučaja uspešniji su bili Orlovi - 2:1, 1:0.

"Estonija je prestala da veruje u sebe posle crvenog kartona i konačno smo pretvorili stvorene šanse u golove. Vels će svoju igru graditi na pažljivoj odbrani, izuzetno su jaki u brzom prelasku u zonu napada. Tako da moramo da se pripremimo za taktičku bitku, jer samo jedan gol može da odluči", izjavio je gostujući selektor Mihal Probjerž.

Poljska je četiri puta zaredom učestvovala na kontinentalnom fudbalskom festivalu, a poslednji put se nije kvalifikovala 2004. godine za turnir u Portugaliji. Domaći tim je prvi put učestvovao na EP 2016. godine i senzacionalno stigao do polufinala, a pet godina kasnije eliminisan u osmini finala.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO - FINALE BARAŽA

Utorak

18.00: (3,20) Gruzija (3,10) Grčka (2,40)

20.45: (1,62) Ukrajina (3,80) Island (5,80)

20.45: (2,70) Vels (3,00) Poljska (2,90)

***kvote su podložne promenama


tagovi

kvalifikacije za EPKvalifikacije za Euro 2024baraž za epFudbalska reprezentacija Velsareprezentacija VelsaFudbalska reprezentacija PoljskeReprezentacija PoljskeFudbalska reprezentacija Grčkereprezentacija GrčkeFudbalska reprezentacija Gruzijereprezentacija Gruzijereprezentacija UkrajineFudbalska reprezentacija Islandareprezentacija Islanda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara