©AFP
©AFP

Glavna tema u Madridu: Kako će izgledati budućnost sa Vinisijusom i Embapeom?

Vreme čitanja: 4min | ned. 10.03.24. | 11:52

Kako će ovaj tandem funkcionisati zajedno u dresu slavnog kluba?

(Od dopisnice Mozzart Sporta iz Madrida)

Osmina finala Lige šampiona u Španiji prošla je u znaku performansa koji su nam priredila, po svemu sudeći, dva glavna junaka budućeg Reala. Kilijan Embape se pojavio, doduše malo severnije od prestonice, u San Sebastijanu, i dao publici na poluostrvu da za trenutak okusi šta joj se sprema naredne sezone. Dan kasnije, Vinisijus Žunior je, kao odgovor, izveo jedan od svojih klasičnih nastupa na pola puta između lepog fudbala i ružnog ponašanja. Kako će ovaj tandem funkcionisati zajedno sve je češće pitanje.

Izabrane vesti

Embape je već godinama u Španiji predmet nebrojenih članaka, radio i TV emisija, rasprava o dolasku ili nedolasku, ličnosti specifičnog igrača koji je ostavio na cedilu ni manje ni više nego svemoćnog Florentina Peresa, materijalizmu, majci, odnosu sa predsednikom Makronom i katarskim šeikom, da sve ponekad deluje kao prenaduvani balon. Da bi sa samo nekoliko poteza na terenu ostavio sve otvorenih usta. Način na koji je predriblao Subeldiju i Traorea kod prvog gola i nedostižni sprint kod drugog bili su dovoljni da se jedni sa naslađivanjem, a drugi sa strahom, jednoglasno slože da će Primera ponovo dobiti onaj posebni sjaj koji je imala u eri Ronalda i Mesija.

Ali dok Kilijan sija, postoje igrači Kraljevskog kluba koji se možda pitaju da li će za njih biti mesta, i kakvo će to mesto biti. Upravo ovim argumentom su neki opravdavali Vinisijusov nervozni i agresivni nastup protiv Lajpciga, dan nakon što se galaktički Francuz prošetao Anoetom. Samo sreća – ili sudijska pomoć kako neki tumače – spasila ga je od crvenog kartona, i njegov tim od vrlo verovatnog ispadanja iz Lige šampiona. Istovremeno, bio je tvorac jedinog gola u neobično lošoj utakmici Reala.

Nesporno je da se već može govoriti o slučaju Vinisijus. Bez obzira na uzdignutu pesnicu na Mestalji - simbol borbe za prava tamnoputih igrača, nagradu Sokrates i seriju koju Netfliks snima o Brazilcu, bez obzira što ništa ne može opravdati rasističke ispade, Realov adut skoro na svakoj utakmici pravi nepotreban i neprimeren šou.

Sada ga više ne kritikuju samo protivnici.

Dres Reala ne dozvoljava takvo ponašanje. Ja bih mu savetovao da pronađe način da se smiri, ili nikada neće biti veliki igrač“, bio je izričit Peđa Mijatović, dodavši da se radi o sjajnom, posebnom fudbaleru, kojeg nažalost trener i saigrači moraju da smiruju kao malo dete. I koji će, ako ne napravi radikalnu promenu, upropastiti sva fudbalska dostignuća.

Ančeloti međutim, ne namerava da uvodi disciplinu, bar ne javno, bez obzira što mnogi misle da bi jedan crveni karton, ili jedna intervencija trenera i sedanje na klupu, mogli biti dobar recept za smirenje. Preferira da svog fudbalera predstavlja kao žrtvu, navodeći da nikada u istoriji nije pronašao igrača koji je do te mere progonjen.

Ne treba ja da razgovaram sa Vinisijusom o njegovom ponašanju, nego svi ostali treba da promene ponašanje prema Vinisijusu“, bio je odrešit Karleto.

Kako će dečko naviknut na ovaj status, na neprestanu svađu sa protivnicima i sudijama, na nekažnjivost, na bezuslovnu podršku trenera prihvatiti Embapeov dolazak, veliko je pitanje. Vini je nepredvidiv – kako kada dribluje protivnike, tako i u svojim reakcijama. Ali, bura bi mogla biti na pomolu.

Embape je sa svojih 25 godina već institucija, sa svitom pomoćnika, advokata, finansijskih savetnika, na čelu sa majkom menadžerom, i navikao je da radi šta hoće i da mu se svi klanjaju. A u ovom slučaju, pored neizbežnih sukoba ega vrhunskih fudbalera, pojavljuje se još jedan problem, a to je pozicija na terenu. Timovi su se oduvek i logično prilagođavali igračima kao što je Embape, organizovali svoju taktiku oko njih i za njih. I premda, kada je neko dobar, dobar je na više pozicija, zna se da mu najbolje leži levo krilo – na kojem igra Vinisijus.

Situacija se dodatno zakuvala, jer izgleda da Al Kelaifi nije izgovorio poslednju reč, pa je francuski Radio Montekarlo juče javio da se PSŽ interesuje upravo za Brazilca, i da bi tako želeo da se osveti Florentinu. Navodno se priprema strategija za otimanje Vinisijusa, ponuda za koju, navodno, ni Real ni fudbaler, čija je izlazna klauzula vrtoglavih milijardu evra nisu zainteresovani. Ipak, katarske čekovne knjižice su osvojile mnoge tvrđave. A pored PSŽ-a, interesuju se i klubovi Premijer lige.

Real, bar se trenutni čini, namerava da oformi jedan od onih tako popularnih trozubaca kao što su bili BBC i MSN, i stvori nezaustavljiv napad. Tomas Ronsero, urednik Asa veoma blizak Realu najavljuje da će Embape najverovatnije naslediti Modrićevu desetku, dok bi devetku sačuvali za Endrika, koji se takođe očekuje naredne sezone.

Još nije potpisano ništa, ali se govori se o plati od oko 15.000.000 evra i bonusu za potpisivanje ugovora od 150.000.000. Pregovori su u toku o „detaljima“ kao što su marketinška prava. Ali po svemu sudeći, mašinerija koja prati lik i delo francuskog princa uskoro se seli za Madrid. Reklo bi se, dovoljan razlog za nervozu.

ŠPANIJA 1 – 28. KOLO

Petak

Barselona - Maljorka 1:0 (0:0)

/Jamal 73/

Subota

Valensija - Hetafe 1:0 (1:0)

/Duro 40/

Kadiz - Atletiko Madrid 2:0 (1:0)

/Huanmi 24, 64/

Granada - Real Sosijedad 2:3 (2:1)

/Uzuni 21p, 45+3 - Sadik 33, Le Norman 80, Silva 85/

Đirona - Osasuna 2:0 (1:0)

/Portu 13, Savio 86/

Nedelja

14.00: (2,20) Alaves (3,20) Rajo Valjekano (3,80)

16.15: (3,90) Las Palmas (3,45) Atletik Bilbao (2,10)

18.30: (1,30) Real Madrid (5,80) Selta (9,00)

21.00: (2,20) Betis (3,50) Viljareal (3,45)

Ponedeljak

21.00: (3,00) Almerija (3,40) Sevilja (2,35)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Real MadridVinisijus ŽuniorKilijan Embape

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara