Čovek koji je izvršio revoluciju u nemačkom fudbalu na Bajernovoj listi

Vreme čitanja: 5min | čet. 28.03.24. | 18:37

Henes i Rumenige odobrili dolazak Ćabija Alonsa, sada treba birati između opcije B i C

Jedna od najpoželjnijih klupa u svetu fudbala biće upražnjena od juna meseca. Bajern je sada već poodavno objavio razlaz sa Tomasom Tuhelom i odredio prvog pika za njegovog naslednika (to je bez svake dileme Ćabi Alonso), međutim Maks Eberl i Kristof Frojnd imaju za cilj da sastave listu sa što više alternativnih imena, kako bi spremni dočekali Ćabijevo eventualno odbijanje.

U takov epilog malo ko veruje, mnogi stručnjaci širom Evrope uvereni su da će Alonso odabrati upravo Bajern za svoj naredni korak, što ipak ne znači da šefovi u Minhenu mogu da se opuste.

Izabrane vesti

Nema dana da neko novo ime ne ispliva kao opcija; opcija, razumljivo, ukoliko bi se dogodilo da španski stručnjak pre nemačkog prvaka odabere Liverpul, ili eventualno ostanak u Leverkuzen još jednu sezonu, pa onda selidbu u Real Madrid, jer bi tada Kraljevski klub definitivno trebalo da se rastane sa Karlom Ančelotijem.

Konkretno, tokom današnjeg dana mediji su dva stručnjaka 'spojili' sa Bajernom. Unai Emeri uveden je u odabrano društvo još pre nekoliko dana, s tim da je njegova 'kandidatura' sada kud i kamo ozbiljnija, imajući u vidu da ju je obelodanio ugledni Kiker.

Ipak, prema istom izvoru, Bajernova daleko ozbiljna opcija je Ralf Rangnik (65)!

Kiker čak u svom naslovu ovako tvrdi: Rangnick ist die erste Alternative su Xabi Alonso! Iliti: Rangnik je prva alternativa Ćabiju Alonsu.

"Bavarci ne žele da vrše pritisak na Alonsa. Saopštili su mu da je on njihova želja i procenili da bi konačan odgovor mogao da stigne najkasnije kroz četiri nedelje", piše Kiker. "Nikakve garancije za sada ne postoje, zato Maks Eberl i Kristof Frojnd razmišljaju o mnogim drugim imenima. Roberto De Zerbi se ozbiljno razmatra, ali postoje sumnje u vezi sa njim je osim što ne zna ni reč nemačkog, izuzetno mu je slab i engleski. Znanje nemačkog nije pod obavezno", stoji dalje u tekstu, "međutim šefovi ipak preferiraju poligotu".

"Otuda evo novog imena u fokusu: Ralf Rangnik! Prema našim saznanjima, selektor Austrije je prvi na listi za poziv ukoliko Ćabi Alonso odbije ponuđeno. Ovaj 65-godišnjak bio je vruća tema u Bajernu i 2019, no tog proleća izgubio je finale DFB kupa sa svojim RB Lajpcigom od Nika Kovača i Ajntrahta sa 0:3, tako da se klub iz Minhena odlučio za Hrvata".

Kiker dalje navodi da određeni treneri nisu prošli prvi 'krug kvalifikacija' i da više neće biti razmatrani. U pitanju su Žoze Murinjo, Antonio Konte i Zinedin Zidan. Navodno, čak i da ostane bez posla nakon Evrpskog šampionata, Bajern neće razmatrati povratak Julijana Nagelsmana.

Hansi Flik je i dalje tu, prošao je u drugi krug, pretpostavka je i Sebastijan Henes, koji ove sezone čuda čini sa Štutgartom, ali da se vratimo na Kikerovu glavnu zvezdu dana - Ralfa Rangnika.

"Postoji veoma snažna veza između Rangnika i direktora Frojnda. Njih dvojica dobro se poznaju još iz vremena dok su zajedno radili u Salcburgu. Međusobno se cene. Shodno, tome, Rangnikove šanse rastu u odnosu na konkurenciju", konstatuje Kiker.

Ono što može da bude kamen spoticanja: Ralfu ugovor sa reprezentacijom Austrije ima rok važenja do leta 2026. godine.

Mnogi će se začuditi otkud ime Ralfa Rangnika u uskom krugu favorita za trenera Bajerna, pogotovo nakon sunovrata sa Mančesterom Junajtedom, jedinim vrhunskim klubom u kom je radio, međutim njegovo ime izgovara se s velikim poštovanjem u Nemačkoj.

Podsećanja radi, svi uspesi nemačke reprezentacije i klubova iz te zemlje u 21. veku postignuti su na osnovnim principima Rangnikove fudbalske filozofije. Bio je mladi stručnjak 1998. godine, kada se otvoreno, u jednoj televizijskoj emisiji na ZDF-u, suprotstavio tadašnjem neprikosnovenom autoritetu Francu Bekenbaueru, govoreći kako je igra sa liberom i petoricom igrača u odbrani davno prevaziđena, te da je upravo to glavni uzork sve slabijih rezultata Manšafta, pa i onog fijaska u Francuskoj protiv Hrvatske - 0:3.

"Sve te priče o raznim sistemima, to je obično sranje! Stvar je prosta - strani igrači umeju više sa loptom od naših. U tome je stvar. Igrati sa četvoricom u liniji, u zonskoj odbrani, bila bi to fatalna greška", branio se tada Kajzer Franc.

Ko je bio u pravu pokazalo se ubrzo. Nemačka je nakon ispadanja u četvrtfinalu u Francuskoj (kada je Olaf Ton igrao libera), odnosno blamaže na EP u Holandiji 2000. sa Erihom Ribekom (Lotar Mateus nosio 'desetku' na leđima protiv Rumunije i Engleske i takođe igrao libera), napokon počela polako da napušta zastareli sistem u Japanu i Južnoj Koreji i sa dosta skromnim sastavom stigla da finala (u kom je poražena od Brazila) da bi kako su godine prolazile u potpunosti prihvatila ideje koje je Rangnik počeo da primenju još kao trener malenog Ulma u drugoj ligi.

Jedna od tih ideja podrazumevala je kontrolu praznog prostora, odnosno podvrstu gegenpresinga.

Sve te svoje ideje Rangnik će kasnije implementirati u Red Bulovom fudbalskom koncernu, koji će postati poznat kao izvoznik modernih trenera i jedna od najboljih fidbalskih akademija na planeti.

Stručnjaci će vremenom taj stil fudbala početi da nazivaju 'organizovanim haosom'.

Čim se Rangnikovo ime našlo u konkurenciji za klupu Bajerna, oglasio se Lotar Mateus:

"Oduševljen sam idejom. Njegovi timovi uvek igraju atraktivno, tako je i sada sa Austrijancima. Favorizuje mlade igrače, a to je put kojim Bajern želi da ide. To je takođe filozofija Maksa Eberla, tako da mislim da bi bili dobar tandem. Ralf definitivno mora da bude u najužoj konkurenciji", izjavio je Mateus.

Zanimljivo da je Ralf Rangnik u bogatoj karijeri najviše utakmica odigrao upravo protiv Bajerna - ukupno 24. Na polovini je uspeo da ostane neporažen, što je učinak za svako poštovanje, imajući u vidu koje je sve ekipe predvodio. Primera radi, sa Štutgartom i Šalkeom je pobeđivao Bavarce, sa Hanoverom čak tri puta odigrao nerešeno (3:3, 3:3, 2:2), sa Hofenhajmom u dva navrata izvukao bod...

Kad se crta podvuče osvojio je 22 boda prtiv Bajerna u ta 24 meča...

Na kraju da ponovimo da Maks Eberl i Kristof Frojnd rade operativni deo posla. Njihovo je da prikupe sav materijal i daju svoje predloge. Konačnu odluku o novom treneru Bajerna donosi Nadzorni odbor u kom su i dalje glavnokomandujući Uli Henes i Karl Hajnc Rumenige.

Stari lisci već su odborili Ćabija Alonsa kao rešenje. Sad treba da odluče oko prve alternative, druge, treće...


tagovi

Ralf RangnikZinedin ZidanRobert De ZerbiSebastijan HenesJulijan Nagelsman

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara