Vanja Milinković Savić i Hviča Kvarachelija (©AFP)
Vanja Milinković Savić i Hviča Kvarachelija (©AFP)

Buongiorno Italia: Lacio ostaje bez celog napada?! Vanja na tankom ledu u Torinu

Vreme čitanja: 6min | sre. 10.04.24. | 12:16

Zvuči neverovatno, ali Danijele de Rosi još nema sigurnu kartu da će predvoditi Romu i u sledećoj sezoni. Misteriji doprinosti i veoma čudan način komunikacije familije Fridkin

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Rima)

Od dolaska Igora Tudora se priča o revoluciji u Formelu koja će se dogoditi tokom leta. Kaže se i da će hrvatski stručnjak konstruisati tim na igračima ispod 30 godina i da će gotovo svi senatori otići, uključujući i Čira Imobilea i Luisa Alberta.

Izabrane vesti

Felipe Anderson već ima dogovor sa Juventusom i čeka se samo i formalni plasman torinskog kluba u Ligu šampiona da se on ozvaniči. Istina, postoji još par detalja koje treba definisati, pre svega, proviziju za Andersonovu menadžerku, radi se o njegovoj sestri. Budući da novac „ostaje u familiji“ ne bi trebalo da bude većih problema da se i ta prepreka preskoči.

Novina je podgrevanje glasina da bi Matija Zakanji mogao da se pridruži Brazilcu u Torinu. Menadžer Zakanjija se požalio javno da sa Klaudiom Lotitom ne uspeva da priča već 40 dana a da njegovom klijentu ističe ugovor sa Nebeskoplavima u leto 2025. godine. Reprezentativac Italije odavno se nalazi u agendi tehničkog direktora Đuntolija, želeo ga je još dok je bio u Napoliju. Eventualni dolazak Zakanjija i Andersona su najbolja potvrda da u Kontinasi ozbiljno planiraju da promene formacijsku postavku 3-5-2. Ne kupuju se Zakanji i Anderson da bi se igralo sa pomenutom formulom,

I kada smo već kod mogućih napadača Juvea u sledećoj sezoni, čini se da se vraća stara ljubav između Stare dame i Alvara Morate. Španac je poslao signal da bi želeo da se dođe u Torino treći put u svojoj karijeri. Podsetimo, supruga Morate je Italijanka i njihov plan je da nastave da žive u Italiji kada centarfor okači kopačke o klin, tako da je povratak u Italiju više nego priželjkivan.

Negativna okolnost je ugovor Morate sa Atletikom Madridom do 2026. godine kao i njegova plata od 5.000.000 evra. Španski klub traži za svog centarfora 20.000.000 evra. Juve neće platiti tu cenu, ako Kolćonerosi ne prepolove cenu neće biti ništa od posle. S drgue strane plata ne bi bila problem budući da je Morata već stavio do znanja da bi pristao i na manju cifru od one koju prima trenutno u slučaju da je to jedina prepreka.

Osim Andersona i Zakanjija i treća komponenta, ili bolje rečeno prva, dugoogodišnje napadačke trojke Lacija je na izlaznim vratima. Čiro Imobile ponavlja da ne želi da napusti Lacio, pogotovo ne u ovom trenutku kada su poslednje dve sezone bacile u senku prethodnih šest u kojima je tri puta bio najbolji strelac Serije A.

Imobile je ušao u istoriju Lacija sa preko 200 golova, ali je sve manje sadašnjost a još manje budućnost Nebeskoplavih. Nakon priča o Saudijskoj Arabiji i Interu, ušla je u cirkulaciju i mogućnost da bude razmenjen sa Čolitom Simeoneom. U svom Napulju – Imobile je rođen i odrastao je u jednoj od mnogobrojnih varošica satelita Napulja – Imobile bi mogao da ima ulogu Žozea Altafinija u Juventusu na kraju karijere.

U svakom slučaju, nakon Sergeja Milinkovića Savića koji je digao sidro prošlog leta i otišao u Saudijsku Arabiju, za par meseci bi njegovim stopama mogli da krenu i ostali senatori koji su zajedno sa njim držali Lacio dugo godina na evropskoj fudbalskoj mapi.

SEDAM OD DESET PRVOPLASIRANIH KLUBOVA ĆE PROMENITI TRENERA

Danijele de Rosi (©AFP)Danijele de Rosi (©AFP)

Žoze Murinju, Mauricio Sari, Rudi Garsija su već zamanjeni. Štaviše i Garsijin zamenik Valter Macari je zamenjen na klupi Napolija, baš kao što će i njegov Kalcona doživeti istu sudbinu na kraju sezone.

Tu nije kraj trenerskom ringišpilu u Seriji A. Od šefova stručnnih štabova koji vode prvih deset timova na tabeli, samo su Simone Inzagi, Đan Pjero Gaseprini i Igor Tudor sigurni da će voditi svoje timove i u sledećoj sezoni.

Stefano Pioli i pored sasvim solidnih rezultata još uvek nije obezbedio potvrdu na čelu Milana. U sledećih 12 dana se odlučuje sudbina Piolija, sudara sa Romom u Ligi Evrope i derbi sa Interom u prvenstvu. Ako kiksne na jednoj od dve provere, Stefano će uprkos odličnim rezultatima u poslednje četiri godine biti ispraćen do izlaznih vrata.

Kao Pioli, i Maks Alegri je vezan za rezultate do kraja sezone. Olakšavajuća okolnost za Alegrija je njegova plata od 7.500.000 evra. Budući da mu ugovor ističe u leto 2025. godine, Juve ne može sebi da dozvoli luksuz da ga otpusti. Razvod mora da bude sporazuman. Ipak, ako Alegri osvoji Kup Italije i dovede Juve do drugog mesta na kraju prvenstva, ne samo da će ostati na klupi Stare dame već bi mogao da dobije i produžetak ugovora.

Bolonja će učiniti sve da zadrži Tijaga Motu, ali je Brazilac već prevazišao nivo kluba iz Emilije, čak i ako bude stigao do istorijske kvalifikacije u Ligi šampiona. Za Tijaga Motu su zainteresovani brojni klubovi u Seriji A i u inostranstvu. Nije iznenađenje da i Juve i Milan misle na Italo-Brazilca u slučaju da se sezona ne okonča na najbolji mogući način za Alegrija i Piolija.

Zvuči neverovatno, ali Danijele De Rosi još nema sigurnu kartu da će predvoditi Romu i u sledećoj sezoni. Misteriji De Rosi doprinosti i veoma čudan način komunikacije familije Fridkin, ili još bolje rečeno, izostanak komunikacije. U Rimu još uvek veliki deo javnosti ne zna kako zvuče glasovi Dana i Rajana Fridkina. Provejava sumnja da su se Fridkinovi dogoovrili sa veoma velikim imenom sveta fudbala da preuzme Romu sledećeg leta i sada se nalaze u veoma nezevidnoj situaiji jer DDR gazi dobro mimo svakih očekivanja. Moglo bi se reći da se u Rimu događa nešto slično kao sa Piolijem i Rangnikom. Paolo Maldini je imao hrabrost da otkaže dogovoreni ugovor Rangniku i plati penale ostavljajući Piolija na klupi Milana. Pitanje je da li Fridkinovi i Suloku (generalna direktorka) mogu da urade isto što i Maldini, pogotovo ako se radi o velikoj „zverci“.

Frančesko Kalcona je već prežaljen u Napulju. Niko i ne spominje mogućnost da bi mogao da ostane na kormilu kluba. Neizvesnost traje još uvek jer Aurelio de Laurentis ne odustaje od Antonija Kontea koji i dalje okleva sa prihvatanjem ponude Azura. Prva alternativa za Kontea je Vinčenco Italijano.

Inače, Italijano je već rekao predsedniku kluba Roku Komisu da mu je ovo poslednja sezona na klupi Fjorentine. Sportski direktor Prade, inače veliki prijatelj De Rosija, ostavio je širom otvorena vrata za trenera Đalorosih: Fjorentina će čekati da vidi šta će biti sa De Rosijem u Romi i tek onda će se okrenuti prvoj alternativi, Albertu Đilardinu.

Ivan Jurić je više puta ponovio da neće biti trener Torina ako ne vrati Granate u Evorpu u ovom prvenstvu. Imajući u vidu poziciju na tabeli, teško da će ostvariti svoj cilj.

Rafaele Paladino, kao i Tijago Mota, nije u pitanju zato što klub, u ovom slučaju Monca, nije zadovoljna s njegovim radom, naprotiv. Paladino je spreman za novu avanturu, prevazišao je Moncu i želi da podigne letvicu u svojoj karijeri sa preuzimanjem klluba iz vrha italijanskog fudbala.

KAKAV PROBLEM IMA TORINO SA MILINKOVIĆEM SAVIĆEM?

Stefan El Šaravi u prodoru, Vanja u pozadini (©AFP)Stefan El Šaravi u prodoru, Vanja u pozadini (©AFP)

Zvuči kao neslana šala, ali golman koji ima najviše utakmica na kojima je sačuvao mrežu u Seriji A posle Jana Zomera, se dovodi u pitanje i traži mu se zamena. Junak te priče je golman reprezentacije Srbije i Torina – Vanja Milinković Savić.

Postalo je pravilo, čim Torino primi više od dva gola na jednom meču, Milinković Savić se nađe na optuženičkoj klupi sa optužnicom da je najodgovorniji za poraz Torina. Ništa ne vredi Vanji što ima 15 mečeva bez primljenog gola u ovom prvenstvu, praktično na jednom od dva susreta Milinković Savić sačuva svoju mrežu. Nije od velike pomoći ni to što je nakon Zomera, Ščesnog i Skorupskog najmanje primio golova u proseku po meču. Nije dovoljno ni što je golman koji odigrava najviše pasova i najviše učestvuje u igri svog tima. Ništa ne vredi, njemu se nijedna greška ili pad koncentracije ne praštaju. Sve što je uradio dobro se zaboravi, a pamte se samo kiksevi.

Želja pojedinih krugova u Torinu da isprate do izlaznih vrata Milinkovića Savića se najviše ogleda kroz eventualne zamene za srpskog čuvara mreže: rezervni golman Atalante Huan Muso, Lorenco Montipo iz Verone i Vladimiro Falkone iz Lečea. Nijedan od pomenutih čuvara mreže ne daje garancije da bi sa njim Torino napravio kvalitativan skok.

Ipak, priča još nije završena. Vanja ima ugovor sa Torinom do 2026. godine i pred njim je završnica prvenstva, počev od derbija sa Juventosom na kojem bi mogao da počne operaciju razuveravanja nevernih Toma, uostalom približavamo se Uskrsu.


tagovi

Serija ALacioRomaMilanInterJuventusTorinoBuongiorno ItaliaVanja Milinković Savić

Obaveštavaj me

Lacio
Roma
Milan
Inter
Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara