Kadeti na Prvenstvu Evrope: Srpske oči na Cvetkoviću iz Čuke i Zvezdinom vunderkindu

Vreme čitanja: 5min | pon. 20.05.24. | 10:47

Učenici Jovana Damjanovića današnjim susretom protiv Ukrajine (17 časova) počinju takmičenje na Prvenstvu Evrope

Sve je spremno za Evropsko prvenstvo u fudbalu za kadete, koje će se održati na Kipru, i trajaće od 20. maja do 5. juna. Reprezentacije će biti podeljene u četiri grupe odakle će se najbolja dva tima iz grupe plasirati u četvrtfinale. Srpska kadetska reprezentacija je obezbedila mesto među 16 najboljih reprezentacija starog kontinenta. Naša selekcija se nalazi u grupi sa domaćinom i debitantom takmičenja Kiprom, kao i sa Češkom i Ukrajinom. Na ovom prvenstvu prošlogodišnji šampion reprezentacija Nemačke nije uspela da izbori plasman. Sadašnji domaćini su već bili izabrani za organizaciju Evropskog prvenstva za kadete 2021. godine, ali je zbog situacije sa korona virusom to takmičenje otkazano.

Ovo će biti poslednje Evropsko prvenstvo za kadete koje će se igrati sa 16 ekipa. Od 2025. godine učestovaće samo osam ekipa, domaćin Albanija i još sedam reprezentacija koje će se izboriti preko kvalifikacija.

Izabrane vesti

Selekcije će biti smeštene u četiri grada – Larnaka, Dasaki, Limasol i Paralmini. Utakmice će se igrati na šest stadiona, tri u Larnaki (Amohotos stadion, AEK Arena – Georgios Karapatakis i Antonis Papadopulos stadion) i po jedan u Dasakiju (Dasaki stadion), Limasolu (Alfamega stadion) i Paraliminiju (Paralimini stadion).

Kadetska reprezentacija Srbije je u grupi A sa domaćinom prvenstva Kiprom, kao i sa reprezentacijama Ukrajine i Češke Republike.

Kadeti Srbije su se na završni turnir plasirali preko dve runde kvalifikacija. Najpre su u Staroj Pazovi lagano pale selekcije Luksemburga i Azerbejdžana, dok su sa vršnjacima Slovenije podeljeni bodovi i prolaz u daljoj rundi. U sledećoj fazi koja je bila odigrana u Gruziji, Orlovi su se lako spravili sa domaćinom, ali su bili poraženi od Danaca, da bi u trećem kolu sigurnom pobedom od 3:0 protiv Turske obezbedili mesto u 16 najboljih reprezentacija.

Nacionalni tim Srbije, mahom sastavljen od igrača večitih rivala pokušaće da izbori plasman u četvrtfinale prvenstva, i ponovi prošlogodišnji uspeh kada je naša selekcija izbačena od Poljaka odmah na startu eliminacione faze. Ipak Srpski kadeti su najbolji plasman ostvarili na prvenstvu 2022. godine u Izraelu kada ih je na penale u polufinalu izbacila reprezentacija Holandije. Izabranicima Jovana Damjanovića će, čini se, najveći problem predstavljati ekipa Ukrajine, dok će najmanje poteškoća imati sa domaćinom, reprezentacijom Kipra. Prvi meč Orlići igraju danas protiv selekcije Ukrajine u 17.00 časova.

Damjanović je za šampionat Evrope selektovao 21 fudbalera, Golmani: Vukasin Jovanović (Partizan), Vladan Čarapić (Čukarički), Marko Kandić (Čukarički) Igrači: Viktor Stojanović (Crvena Zvezda), Vuk Roganović (Crvena Zvezda), Veljko Milosavljević (Crvena Zvezda), Igor Bubanja (Crvena Zvezda), Relja Premović (Partizan), Nikola Simić (Partizan), Dušan Makević (Partizan), Aleksa Vasilić (Crvena Zvezda), Jovan Ćirić (Mladost Lučani), Vasilije Kostov (Crvena Zvezda), Đorđe Ranković (Crvena Zvezda), Uroš Đorđević (Crvena Zvezda), Uroš Đorđević (Grafičar), Bogdan Kostić (Partizan), Mihajlo Cvetković (Čukarički), Aleksa Damjanović (Crvena Zvezda), Andrija Maksimović (Crvena Zvezda), ,Stefan Mladenović (Čukarički)

Sigurno da će najveća opasnost dolaziti od napadača Čukaričkog Mihajla Cvetkovića, ali i cela generacija kadeta koja će braniti boje Srbije je kvalitetna i nema sumnje da uz dobar angažman može se stići do velikog rezultata. Javnost ima velika očekivanja i od Zveudinog vnderkinda Andrije Maksimović, dok hendikep za selekciju Jovana Damjanovića predstavlja povreda standardnog levog beka Edina Anvdića.

”Velika je privilegija sedeti ovde i biti gost Kipra na Evropskom prvenstvu. Želimo da pokažemo da igramo dobar fudbal, da prezentujemo svoj stil koji nas odlikuje, da svi vide talenat naših igrača. Ići ćemo utakmicu po utakmicu, moramo svakog da poštujemo, neće biti lakog rivala. Utakmice u kvalifikacijama pokazale su da umemo da igramo dobar fudbal. Ovaj turnir može nam doneti velike stvari, ali sada je fokus na prvom meču”, rekao je selektor Srbije Jovan Damjanović.

HRVATI I AUSTRIJANCI POTENCIJALNA IZNENAĐENJA

Takođe se osvrnuo i na domaćina, koji je za prvi njihov meč protiv Češke rasprodao sve ulaznice a tako će i da bude protiv Srbije i Ukrajine.

”To su čari fudbala, možemo da putujemo i upoznajemo druge kulture. Drago mi je što je Kipar dobio domaćinstvo na ovom takmičenju. Želimo da uživamo u ovim trenucima. Znamo za strast koju kiparski narod ima prema sportu, mogu reći da je slična onoj koju imaju srpski navijači. Sviđa mi se to, sviđa mi se njihova kultura. Biće to sjajno iskustvo za naše igrače i za naš stručni štab. Biće lepo igrati pred velikim brojem navijača, ali sigurno da neće biti lako.”

Ukrajina je u kvalifikacijama odigrala maestralno, imali su sve tri pobede bez primljenog gola, biće glavni konkurent za prvo mesto u grupi. Češka na Kipar stiže da pomrsi konce i možda preotme jedno od dva mesta koja vode u dalji tok takmičenja.

U grupi B su smeštene reprezentacije Danske, Hrvatske, Austrije i Velsa. Upravo su Danci ti koji su naneli poraz reprezentaciji Srbije u kvalifikacijama i kao prvoplasirana ekipa iz te grupe otišli su na Evropsko prvenstvo. Hrvati na Kipar dolaze sa četvoricom igrača koji igraju van granica svoje zemlje, tačnije u Nemačkoj. Izabranici Marijana Budimira su u kvalifikacionom delu uspeli da iza sebe ostave prošlogodišnjeg prvaka, reprezentaciju Nemačke i kao drugoplasirana ekipa iz te grupe se kvalifikuju na Evropsko prvenstvo.

Najprijatnije iznenađenje u grupi može prestavljati ekipa Austrije koja nakon pet godina igra na Evropskom prvenstvu za kadete. Ako ponove partije iz kvalifikacionog dela gde su čak savladali i reprezentaciju Španije mogu postati veoma neugodni za protivnike u grupi. Tu je i selekcija Velsa kojoj će ovo biti drugi put u istoriji da igra prvenstvo. Velšani su po svemu sudeći autsajderi grupe i prolazak u četvrtfinale biće prava senzacija.

U grupi C smeštene su četiri selekcije Italija, Švedska, Slovačka, Poljska. Crveno-beli Orlovi su odigrali maestralne kvalifikacije i bili su poraženi samo od Belorusije koja nije uspela da stigne do prvenstva Evrope. Ekipa koju predvodi Rafal Lasocki sigurno ima za cilj da napravi neki veći rezultat. Italijani koji su tri puta igrali u finalu ali nikad nisu osvajali kadetsko prvenstvo ulaze motivisani i pripremljemni da naprave iskorak. Šveđani i Slovaci u ovoj grupi takođe imaju prostora za iznenađenje i eventualni prolazak u četvrtfinale.

Grupa D je „Grupa smrti“. U njoj se nalaze Španija, Engleska, Francuska i Portugal. Svaka od ovih selekcija je osvajala Evropsko prvenstvo za kadete najmanje dva puta, a klinci iz Španije i Francuske po tri puta. Jedno je sigurno a to je da nas u ovoj grupi očekuju sjajni mečevi.

Francuska je u kvalifikacionoj grupi uspela da pobedi Englesku, pa nema sumnje da će mladići sa ostrva želeti osvetu. Španija je pokazala da je ranjiva, izgubili su od Austrije. Dok se Portugal prošetao kroz kvalifikacije i nema sumnje da će biti jedna od ozbiljnjjih reprezentacija na ovom šampionatu.

PRVENSTVO EVROPE ZA KADETE

GRUPA A

17.00: Srbija - Ukrajina

19.30: Kipar - Češka

GRUPA B

17.00: Danska - Vels

19.30: Hrvatska - Austrija

Pišu: Leonid Ristevski i Simeun Krgović


tagovi

kadetska reprezentacija SrbijeJovan DamjanovićAndrija MaksimovićAdem Avdić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara