©AFP
©AFP

Belgijski sistem u punom sjaju: Jedna bomba pod prečku i očas posla imamo trećeg kandidata za titulu

Vreme čitanja: 2min | sub. 06.04.24. | 22:49

Štrumpfovi izmileli pravo niotkuda i pridružili se Sen Žiloazu i Anderlehtu

Najpoštenije nije, a najinteresantnije jeste. Belgijanci su jedni od retkih koji se još uvek kao pijani plota drže sistema po kom se nakon redovnog ligaškog dela bodovi prepolovljavaju. Zvuči neverovatno, ali je Genk baš zahvaljujući takvom sistemu, od kluba koji zaostaje 23 boda za liderom, došao do situacije da potpuno legitimno može da se sanja o tituli.

Štrumpfovi su trijumfovali na gostovanju još uvek aktuelnom šampionu Antverpenu 1:0 (1:0) i tako smanjili zaostatak za vodećim dvojcem na svega pet bodova. Solo prodor i bomba pod prečku sa oko 12, 13 metara marokanskog Belgijanca Anuara El Hađa u finišu prvog poluvremena, bili su dovoljni za minimalni trijumf u duelu drugog kola plej-ofa Župiler lige.

Izabrane vesti

Ništa u Belgiji nije sigurno do poslednjeg kola, bar smo toliko naučili iz praćenje Župiler lige prethodnih godina. Sen Žiloaz bio je ubedljiv posle 30. kola, plenio odličnom igrom i istakao kandidaturu za svoju prvu šampionsku titulu još od 1935. godine. Startom plej-ofa prethodnog vikenda i porazom od Genka odmah je tim iz predgrađa Brisela upao u veliki problem i dozvolio gradskom rivalu Anderlehtu bodovno izjednačenje.

Genk je ligaški deo sezone završio na šestoj poziciji i činilo se da neće moći dalje od kvalifikacija za Ligu konferencije. Dve odlične partije bile su dovoljno za proboj na treće mesto i uključenje u šampionsku trku. Jedna minijatura 22-godišnjeg El Hađa ispostavila se dovoljnom za ogromno slavlje gostujućih navijača u Antverpenu, a pravo je čudo kako ekipa Marka Van Bomela nije pretrpela i ubedljviiji poraz, uzimajući u obzir da je jesenji rival Čukaričkog promašio nekoliko kolosalnih prilika u finišu utakmice.

Ostalo je još osam kola do završetka sezone - više nego dovoljno za sustizanje postojećeg zaostatka, uz naravno međusobne mečeve sa direktnim konkurentima (nekima i po dva puta). Budući da sledeće dve utakmice Genk igra pred svojom publikom (Serkl Briž i Anderleht) ne bi bilo senzacionalno videti četvorostrukog šampiona na vrhu već za nekoliko sedmica. Nije da u belgisjkom prvenstvu nismo navikli na svakakve epiloge.

BELGIJA 1, PLEJ-OF - 2. KOLO

Subota

Antverpen - Genk 0:1 (0:1)

/El Hađ 43/

Nedelja

13.30: (1,75) Union Sen Žiloaz (3,60) Serkl Briž (4,90)

18.30: (2,00) Klub Briž (3,50) Anderleht (3,70)

***kvote su podložne promenama



tagovi

GenkAntverpenŽupiler Pro liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara