Lekler na vrhu u Ostinu, Verstapen tek šesti

Vreme čitanja: 3min | sub. 21.10.23. | 00:49

Vozač Ferarija došao je do 21. pol pozicije u karijeri

Šarl Lekler je sa vremenom 1:34.723 obezbedio pol poziciju za nedeljnu trku na stazi Kota u Ostinu, a u prvom startnom redu pridružiće mu se vozač Meklarena Lando Noris. Treće mesto zauzeo je Luis Hamilton koji na ovoj stazi ima najviše pobeda (5).

Posle jedinog treninga vozači su bili spremni za kvalifikacije za Veliku nagradu Sjedinjenih država. Prvi deo kvalifikacija protekao je bez preteranog uzbuđenja, a krug Luisa Hamiltona u, čini se, probuđenom Mercedesu bio je dovoljan za prvu poziciju. Vozač Ferarija Karlos Sains na trenutak se nalazio van vodećih 15 pozicija koji prolaze u dalji tok kvalifikacija, ali je jednim brzim krugom ipak obezbedio prolazak.

Izabrane vesti

Deluje da je ovog vikenda u ozbiljnim problemima ekipa Aston Martina koja je donela unapređenja. Dok je Lens Strol nastavio svoj loš niz plasmanom na 19. mesto, Fernando Alonso prvi put ove sezone nije uspeo da se plasira među prvih 10 vozača u kvalifikacijama, a ovog puta nedeljnu trku započeće sa daleke 17. pozicije.

Domaći vozač Logan Sardžent i timski kolega iz Vilijamsa Aleks Albon se takođe nisu snašli u današnjim kvalifikacijama, pa će tako trku započeti sa 18. (Albon) odnosno 20. mesta (Sardžent).

Iz Q1 su ispali: 16. Niko Hulkenberg 17. Fernando Alonso 18. Aleks Albon 19. Lens Strol 20. Logan Sardžent

Vozači Ferarija bili su prvi koji su na stazu izašli na početku Q2, a Maks Verstapen ubrzo je izbio na prvo mesto. Činilo se da je u problemima bio vozač Meklarena Lando Noris kome će trka u Teksasu biti 100. u karijeri, jer mu je bio poništen najbrži krug zbog silaska van granica staze zbog čega se nalazio na 15. poziciji. Ipak, snašao se mladi Britanac i Q2 završio na šestoj poziciji. Sa samim istekom vremena Džordž Rasel je uspeo da se plasira u Q3 deo kvalifikacija, izbacivši Jukija Cunodu.

Iz Q2 su ispali: 11. Juki Cunoda 12. Gvanju Džou 13. Valteri Botas 14. Kevin Magnusen 15. Danijel Rikardo

Šarl Lekler je u borbu za pol poziciju u Ostinu ušao veoma raspoloženo, a Hamilton i Verstapen pretili su da mu preotmu vodeću poziciju. U svom poslednjem pokušaju Maks je napravio manju grešku na kočenju zbog čega se činilo da neće voziti krug dovoljan za pol poziciju, ali je za samo 5 hiljaditih delova sekunde izbio ispred Leklera. Međutim, zbog izlaska van granice staze u 19. krivini aktuelnom šampionu je bio obrisan krug, pa je tako kvalifikacije završio na šestoj poziciji.

Dok je Lando Noris za volanom Meklarena došao do drugog mesta, njegov timski kolega Oskar Pjastri će u nedeljnu trku krenuti sa 10. pozicije. 7

Poredak prvih deset za Veliku nagradu Sjedinjenih država:

  1. Šarl Lekler
  2. Lando Noris
  3. Luis Hamilton
  4. Karlos Sains
  5. Džordž Rasel
  6. Maks Verstapen
  7. Pjer Gasli
  8. Esteban Okon
  9. Serhio Peres
  10. Oskar Pjastri

Pre glavne trke koja je na programu u nedelju od 21 čas po srednjeevropskom vremenu, u subotu od 19.30 održaće se Sprint kvalifikacije, a tačno u ponoć voziće se Sprint trka.

Piše:Maja Nakaradić


tagovi

Formula 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara