Kevin Magnusen (©Reuters)
Kevin Magnusen (©Reuters)

Has u narednoj sezoni ponovo sa Magnusenom i Hulkenbergom

Vreme čitanja: 3min | čet. 24.08.23. | 14:13

Jedini američki tim u Formuli 1 zadržaće za narednu sezonu oba vozača - Nika Hulkenberga i Kevina Magnusena

Dok je Kevin Magnusen vozač sa najvećim stažom u ekipi Hasa, Niku Hulkenbergu je 2023. sezona prva u timu nakon što je protekle tri godine bio u službi rezervnog vozača za Rejsing Point odnosno Aston Martin. Has se sa samo 11 poena nalazi na osmom mestu u šampionatu konstruktora, ostavljajući iza sebe Alfa Romeo i Alfa Tauri. Prvi deo njihove sezone obeležen je problemima sa potrošnjom guma zbog čega nisu redovno osvajali poene u trkama, dok je Hulkenberg impresivnom vožnjom u kvalifikacijama uspeo da se nađe i u prvom startnom redu (Kanada).

Izabrane vesti

"Mislim da je sigurno reći da smo imali veoma solidnu vozačku postavu ove sezone i nije bilo razloga za traženjem promene," rekao je šef tima Ginter Štajner.

"Kevin (Magnusen) nam je očigledno dobro poznat, i drago mi je što će se vratiti za ono što će mu biti sedma sezona u bojama Hasa. Sa 113 startova za naš tim, znamo koje su njegove snage i njegovo znanje i iskustvo naše organizacije se veoma dobro slažu sa tim. Na drugoj strani garaže, Niko (Hulkenberg) je došao bez suvišnih problema. On se približava 200. startu u Formuli 1 i mi smo veoma srećni što smo pomogli tom iskustvu za volanom."

 Iako je Magnusen do letnje pauze osvojio samo dva poena, Ginter Štajner je uveren da ima prave vozače koji bi trke regularno mogli da završavaju među osvajačima poena.

"Ove sezone smo morali da se pozabavimo problemima koje smo imali sa VF-23, ne krijemo to, ali smo veoma srećni što smo imali dva vozača čije su povratne informacije neprocenjive u pružanju pomoći našim inženjerskim ciljevima. Kevin i Niko se dobro slažu od početka i obojica su osvojili poene, a posebno se Niko istakao u kvalifikacijama jer je ušao u Q3 u šest navrata. Pošto se nije trkao u punoj sezoni u Formuli 1 od 2019, to pokazuje koliko je profesionalan i koliko je vodio računa o sebi. Važno je napomenuti i koliko energije oba vozača donesu za sto, bili su fantastični ne samo po pitanju angažovanja u timu, već i u odnosima sa našim partnerima i navijačima. Kevin i Niko očigledno uživaju u svom vremenu u sportu, obojica su zreli i razumeju šta ih mi pitamo. Zauzvrat, na timu je sada da gledamo ka 2024. i budemo sigurni da imamo auto koji će konstantno moći da osvaja poene." zaključio je Štajner

Magnusen, koji je u timu od 2017. godine (izuzev 2021), izrazio je veliko zadovoljstvo zbog produžetka ugovora.

"Veoma sam srećan što se moj odnos sa Hasom produžava ponovo. Moj povratak 2022. je bio neočekivan ali je bio ispunjen velikim brojem postignuća, i iako ova sezona nije protekla onako kako smo se nadali, i dalje smo uspeli da uzmemo poene i pokažemo potencijal paketa koji imamo. Ima još dosta trkanja u 2023. i imamo mnogo posla da uradimo kako bismo nastavili da razumemo VF-23, a to znanje moglo bi da se primeni na auto za 2024." kazao je danski vozač.

Hulkenberg, koji bi svoj 200. start trebalo da ima na Velikoj nagradi Meksika krajem oktobra, je povodom novog ugovora rekao:

"Lepo je srediti stvari rano za sledeću sezonu da bi se samo fokus zadržao na trkanju i poboljšanju performansi. Uživam što sam deo tima i delim strast za to sa Džinom (Has) i Ginterom."

U zvaničnom saopštenju Has nije dao informacije o trajanju njihovih novih ugovora, što bi moglo da znači da će posle 2024. godine pokušati sa mladim vozačima kao što su to uradili 2021. sa Mikom Šumaherom i Nikitom Mazepinom. Takođe, kako je potvrđen ostanak dvojice Hasovih vozača, sada jedino Luis Hamilton, Gvanju Džo, Logan Sadržent, kao i oba vozača Alfa Taurija - Juki Cunoda i Danijel Rikardo još uvek nemaju potvrđen produžetak ugovora za narednu sezonu.

PIŠE: Maja Nakaradić


tagovi

Formula 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara