""
""

Grahovac upravi Ocelula: Ne umete da pričate sa šampionima, ali ste mladi – naučićete!

Vreme čitanja: 5min | pon. 19.08.13. | 15:09

Srbin iz Bosne koji bi uskoro trebalo da potpiše za Kluž za MOZZART Sport priča o neverovatnim iskustvima iz Rumunije

Poslednjih sedmica rumunski mediji obilovali su naslovima koji su se ticali Branka Grahovca. Sukob 30-godišnjeg čuvara mreže, koji je pre dve sezone Ocelulu doneo jedinu titulu šampiona države, sa predsednikom kluba Narcisom Radučanom punio je stupce gotovo svakodnevno, da bi se sredinom prošle sedmice pojavila i informacija da srpskog golamana u želi bogati Kluž.

O razlozima ovog medijskog rata i potencijalnog prelaska u Kluž, bivši golman Zete i čačanskog Borca pričao je za MOZZART Sport.
''Još nisam potpisao za Kluž. Će-Fe-Re je ovog vikenda imao važnu utakmicu sa Steauom, pa smo se dogovorili da realizaciju transfera prolongiramo za predstojeću sedmicu. Kluž nije imao nameru da dovodi golmana pošto na toj poziciji ima Portugalca Marija Felgeiraša, koji je najbolji čuvar mreže u Rumuniji. Međutim, kada je trener Petre Grigoraš, koji me dobro zna iz Ocelula, video moju situaciju, odlučio je da me pozove. Pritom, Mario bi mogao da napusti klub, ako ne do kraja leta, onda u zimskom prelaznom roku pošto ga želi Porto, a za mene bi bio veliki korak napred da odem u ekonomski najstabilniju ekipu. Inače, pošto je prošlo 90 dana od kada sam primio poslednju platu, mogao bih da kao slobodan igrač odem u neki klub van Rumunije'', objasnio je Grahovac.

Izabrane vesti

DONELI SMO 25 MILIONA EVRA, SAD JE KLUB DUŽAN PET MILIONA

Kako je standardni golman Ocelula, junak osvajanja šampionske titule, došao u situaciju da trenira sa drugim timom?
''Sve je počelo kada se pre godinu i po promenila vlast u klubu. Naš bivši predsednik postao je gradonačelnik Galacija, a na njegovo mesto došao je Narcis Radučan koji je pokušao da donese svoj stil rada koji je uključivao promenu igrača koji su 'držal' tim. Uključujući i mene. Sve vreme se trudio da me skloni iz ekipe, ali nije imao argumenata. Jedan od razloga za takav odnos bile su naše velike plate, međutim, ono što on ne uspeva da objasni je jedna činjenica: kada smo se plasirali u Ligu šampiona, mi igrači smo klubu, čiji je godišnji budžet pet miliona evra, doneli 25 miliona prihoda. Godinu dana kasnije na klupskom računu je ostalo nula evra, dok je sada minus od pet miliona. Zbog toga je Ocelul ušao u insolvencu, pa je pokušana reorganizacija smanjenjem plata''.

Da li postoje još neki, a ne samo ekonomski razlozi?
''Zanimljivo je da su najviše problema sa njim imali igrači iz bivše Jugoslavije, zbog čega sam ja javno rekao da je predsednik nacionalista. Otišli su Milan Perendija i Bratislav Punoševac, a sa Zoranom Ljubinkovićem nije hteo da produži ugovor, navodno zbog njegovih godina, da bi potom doveo četiri leta starijeg štopera. Nas trojica koji smo ostali prebačeni smo u drugi tim. Ovog leta Radučanova borba protiv mene se pojačala''.

Kako?
''Namerno me nije na vreme poslao po vizu u englesku ambasadu, pa sam na pripreme u toj zemlji kasnio četiri dana. To me nije sprečilo da pružim dobre partije, ali kada smo se vratili, rekao mi je da me on i trener ne žele. Stavio je ispred mene papir da pristajem na smanjenje plate, a pošto nisam hteo to da potpišem, poslao me je za kaznu u drugi tim''.

SLALI SU ME DA TRČIM DVA SATA OKO TERENA I IZMIŠLJALI DA SAM PIJAN

Šta se dalje dešavalo?
''Da bi opravdao i sebe, ali i trenera koji me je na jednom treningu poslao da dva sata trčim oko terena, izjavio je medijima da sam viđen u noćnom klubu kako pijem alkohol i kako sam u šest ujutru otišao kući pijan, što je notorna laž. Od tada počinje moj medijski rat sa njima. Za trenera Jonuca Badeu rekao sam da ne ume da priča sa jednim šampionom, ali da je mlad i da će naučiti, kao i to da sam sklonjen bez ikakvog razloga. Nisam želeo da se povučem pred Radučanom, koliko zbog sebe, toliko i zbog svih drugih fudbalera koji će sa naših prostora doći u Rumuniju''.

Kako navijači Ocelula doživeli celu situaciju? Na čijoj su strani?
''Verujte, od stotine komentara na sajtovima rumunskih novina, svi do jednog su bili na mojoj strani. Svi navijači žele da se vratim u tim, ali i da predsednik ode. Oni znaju da je Ocelul u mom srcu, sve što sam osvojio, osvojio sam sa ovim klubom. S druge strane, za Radučana se zna da je navijač Steaue, čiji je predsednik bio. On sada trpi veliki pritisak pristalica Ocelula, čak mu je bezbednost u gradu ugrožena''.

LAKO JE TEBI, PREDSEDNIČE, DA DAJEŠ PARE KOJE SAM TI JA DONEO

Nazire li se kraj problemu?
''Pre nekoliko dana, posle dvonedeljnog prepucavanja u novinama, pozvao me je telefonom i zamolio da završimo ovaj rat. Nije, međutim, ponudio izvinjenje, nego mi je rekao da će me pustiti bez obeštećenja u Kluž, ako povučem sve što sam rekao i ako ga javno pohvalim u novinama. Odgovorio sam mu da moje izvinjenje neće dobiti i da je sam sve to napravio, ali ako odem u Kluž obećavam mu da ću ga ostaviti na miru, u suprotnom, sve ovo prepucavanje će se nastaviti. Ja sam profesionalac i igram za novac, ali on mi je uzeo ono najvrednije - mesto u timu. Svestan je da novac me može da mi uzme, jer me štite UEFA i FIFA, a čak i da me ne pusti bez obeštećenja u Kluž, ono za mene iznosi 50.000 evra, što je za taj klub mala suma''.

Da li su rumunski mediji bili objektivni u izveštavanju o vašem sukobu sa predsednikom Ocelula?
''Uglavnom jesu, baš je pre neki dan izašao tekst o tome kako je predsedniku drastično opala popularnost posle 'rata' sa mnom. Bilo je u medijima svega i svačega sa njegove strane. Recimo, jednom je izjavio 'Grahovac bi trebalo da poštuje ljude koji mu daju pare i svoje kolege'. Na to sam mu odgovorio 'lako je tebi, predsedniče, da daješ pare koje smo moje kolege i ja donele od UEFA'. Rekao sam mu da je običan potrčko, da nema nikakvu moć da daje pare i da bi trebalo da poštuje nas koji smo ih i zaradili učešćem u Ligi šampiona, jer od tog novca on sebi isplaćuje platu, koja je veća od plata fudbalera. Ponudio sam mu da sam sebi smanji platu za 70 posto jer od kada je u klubu ništa nije uradio, samo gomila dugove. Pitao me je kako se ja to ponašam i šta bi bilo kada bih se tako ponašao da smo u Srbiji ili Bosni, na to sam mu odgovorio da bi ovde takvim ponašanjem odavno završio u Urgentnom centru. Znam da se ovakve stvari dešavaju u Rumuniji, Srbiji, Crnoj Gori, ali igrači moraju da budu svesni svojih prava i ne smeju da pokleknu pred pritiscima, ucenama i sličnim maltretiranjima. To je moj savet svima'', u dahu je ispričao Branko Grahovac.

 

Piše: Vedrana Nikolić

(FOTO: Action images)

 


tagovi

Branko GrahovacCFR KlužEvropaKluzLiga 1OcelulOcelul GalaciRumunijaSrbija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara