Felipe Masa traži pravdu za oduzetu titulu iz 2008. godine

Vreme čitanja: 3min | sub. 19.08.23. | 13:28

Advokati bivšeg Ferarijevog vozača spremni su da pokrenu sudski postupak protiv šefova Formule 1 i FIA za odštetu zbog navodne zavere zbog koje nije došao do šampionske titule 2008.

U aprilu ove godine, bivši brazilski vozač Felipe Masa nagovestio je da želi da podnese tužbu protiv rezultata šampionske 2008. godine, u kojoj je izgubio titulu od Luisa Hamiltona za samo jedan bod. Brazilac je zvanično zatražio pravnu pomoć nakon što je nekadašnji vlasnik Formule 1 Berni Eklston u martu ove godine izjavio da je zajedno sa bivšim izvršnim direktorom Maksom Mozlijem znao da je incident Nelsona Pikea na Velikoj nagradi Singapura bio nameran, ali da niko tada nije reagovao kako ne bi nastao još veći skandal. Međutim, da stvari postanu još zanimljivije, Britanac koji ove godine slavi 93. rođendan rekao je da se ne seća svoje izjave. 

Izabrane vesti

‘’Da budem iskren, ne sećam se ničega od ovoga. Ne sećam se da sam dao intervju.’’ rekao je Eklston.

Zvanično pismo od osam strana isporučeno je 15. avgusta izvršnom direktoru Formule 1 Stefanu Domenikaliju (koji je 2008. bio šef Ferarija) i predsedniku FIA Mohamedu Ben Sulajemu, a u slučaju nedostatka suštinskog odgovora u roku od 14 dana, Masini advokati će započeti sudski postupak bez dodatnog obaveštenja.

‘’Jednostavno rečeno, gospodin Masa je zakoniti šampion 2008, a F1 i FIA su namerno ignorisale nedolično ponašanje koje ga je prevarilo za tu titulu,’’ stoji na početku ovog pisma. ‘’Gospodin Masa nije u stanju da u potpunosti izračuna svoje gubitke u ovom trenutku, ali procenjuje da bi oni mogli da premaše desetine miliona evra. Ovaj iznos ne pokriva ozbiljne moralne i reputacione gubitke koje je pretrpeo gospodin Masa.’’

 Portparol FIA potvrdio je prijem ‘’prepiske’’ od Masinih advokata, a zatim dodao: ‘’Stvar je u fazi razmatranja i u ovom trenutku nećemo davati izjave.’’

 Crashgate kontroverza

Trenutak od kog je sve počelo desio se na Velikoj nagradi Singapura 2008. godine, a u medijima je ova kontroverza nazvana "Crashgate". Felipe Masa je sa pol pozicije predvodio karavan, kada je u 14. krugu njegov sunarodnik Nelson Pike mlađi završio u zidu. Na stazu je izašlo vozilo bezbednosti, Pikeov timski kolega iz Renoa Fernando Alonso zabeležio je pobedu, a Masa je posle dugog stajanja u boksu ispao iz vodećih osam koji osvajaju poene.

 Na kraju sezone u Masinom rodnom Brazilu, vozač Meklarena Luis Hamilton je sa prednošću od samo jednog poena nad Masom došao do prve šampionske titule. Nakon trke u Brazilu moglo se zaključiti da bi Masa ipak bio šampion te sezone da se rezultati trke u Singapuru nisu računali.

 Iako se naredne sezone vodila formalna istraga, a Nelson Pike mlađi je otkrio da su mu šefovi iz Renoa naredili da namerno izazove incident, bilo je prekasno za prepravljanje rezultata. Ta godina je bila poslednja u Formuli 1 za naslednika trostrukog šampiona, dok je Masa trkačku karijeru završio 2017. godine, a posle Brazila 2008. nije zabeležio nijednu pobedu.

Malo je verovatno da će Luisu Hamiltonu biti oduzeta prva od sedam šampionskih titula, ali se čini da Brazilcu to nije ni cilj. ‘’Ne radim ovo zbog novca. Ne radim ovo ni zbog čega. Zato što to nije ono što želim, ali želim pravdu.’’ rekao je Masa u intervjuu tokom Velike nagrade Majamija u maju ove godine. ‘’Ne samo za mene, već i za moje prijatelje, moju zemlju, moju porodicu, za Ferari i Ferarijeve navijače.’’

 Ostaje da se vidi koja je odluka Formule 1 i FIA koji još nisu dali nikakav komentar.


tagovi

Filipe Masa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara