Danijele Rikardo (© AFP)
Danijele Rikardo (© AFP)

Danijel Rikardo od Mađarske umesto de Frisa

Vreme čitanja: 2min | uto. 11.07.23. | 17:35

Australijski vozač Danijel Rikardo zameniće Nika de Frisa od Velike nagrade Mađarske sve do kraja sezone Formule 1

Danijel Rikardo je na kraju prošle sezone napustio ekipu Meklarena, sa kojom je trijumfovao u Monci 2021. godine, a ove sezone se vratio u redove Red Bula kao treći vozač. Danas je popularni Australijanac prvi put seo u Red Bulov bolid za 2023. sezonu u Silverstonu kako bi testirao pneumatike, a taj test je očigledno uticao i na odluku o zameni de Frisa.

Nik de Fris, šampion Formule 2 (2019) i Formule E (2021), doveden je ove sezone u redove Alfa Taurija, a impresivna vožnja u Monci prošle godine kada je menjao Aleksa Albona u Vilijamsu i završio na devetoj poziciji, direktno je uticala na njegovo angažovanje.

Izabrane vesti

Ipak, njegovi rezultati u dosadašnjem delu sezone nisu dovoljni za ambicije Red Bulove porodice, a o smeni se govorilo još posle prve četiri trke. Holanđanin ove sezone nije osvojio niti jedan poen, a najbolji rezultat mu je bilo 12. mesto u Monaku, dok je u Bahreinu, Saudijskoj Arabiji i Španiji bio 14. Zvanično je klasifikovan da je trku u Australiji završio na 15. mestu, ali je na samom kraju imao incident, kao što je imao i u Azerbejdžanu. Alfa Tauri ove sezone ima i nedovoljno dobar bolid, zbog čega se nalaze na poslednjem mestu u konkurenciji konstruktora sa samo dva poena koje je Juki Cunoda osvojio u Australiji i Azerbejdžanu.

Alfa Tauri je ipak imao i opcije da dovede mlađe vozače poput Lijama Losona (japanska Super Formula) i Ajumua Ivase (Formula 2) ali je ipak želeo 33-godišnjeg Rikarda. Nakon što je debitovao 2011. godine za HRT, Rikardo je vozio za Toro Roso (sadašnji Alfa Tauri) od 2012. do 2014. godine. Zatim je promovisan u Red Bul sa kojim je u narednih pet sezona trijumfovao sedam puta, a prešao je u Reno 2019. i u Meklaren 2021.

Šef Red Bula Kristijan Horner je o Rikardovom povratku posle današnjeg testa u Silverstonu imao šta da kaže.

"Bilo je super videti da Danijel nije izgubio formu dok je bio van trkanja i da napredak koji je pokazao u simulatoru pokazuje i na stazi. Vremena tokom testiranja guma su bila ekstremno kompetitivna. Vožnja je bila veoma impresivna i radujemo se da vidimo šta će biti sa Danijelom koji je na pozajmici u Alfa Tauriju u ostatku sezone."

Ne zna se još uvek ko će naredne sezone voziti u ekipi Alfa Taurija, koji će tada biti pod drugim imenom, ali nije isključeno da će iskusni Australijanac i tada biti deo karavana Formule 1.

Trka za Veliku nagradu Mađarske u kojoj će voziti Danijel Rikardo, na programu je 23. jula.

Piše: Maja NAKARADIĆ


tagovi

Formula 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara