Danil Medvedev (Reuters)
Danil Medvedev (Reuters)

Zver je Medo i na šljaci! Preživeo dve meč lopte i tri sata borbe za četvrtfinale

Vreme čitanja: 3min | čet. 13.04.23. | 23:27

Tamo ga čeka Rune

Kišni dan u Monte Karlu konačno je završen. Program u Kneževini trajao je čitavih 12 sati, a poslednji meč osmine finala između dvojice asova Danila Medvedeva i Aleksandera Zvereva doneo nam je trosatni spekatkl sa 12 brejkova i darmu koja je rešena tek u tajbrejku trećeg seta posle meč lopti na obe strane.

Iako nikada nije važio za specijalistu na šaljaci iako je Aleksander Zverev bio u sjajnoj formi, Danil Medvedev je pokazao pobednički mentalitet posle dve spašene meč lopte i pobedom 3:6, 7:5, 7:6 (9:7) se plasirao u četvrtfinale Mastersa u Monte Karlu gde ga čeka Holger Rune.

Duel nije imao izraženog favorita, a ako je neko i mislio drugačije, demantovan je po jednim razmenjenim brejkom u uvodnim gemovima, čemu je značajno doprineo mali procenat ubačenog prvog servisa na obe strane. Ključni momenat prvog seta dogodio se u šestom gemu kada je Zverev došao do tri vezane brejk lopte, od čega je iskoristio drugu i poveo sa 4:2. Nakon toga je čuvao svoj servis bez poteškoća i lakše od očekivanog dobio set sa 6:3 za samo 40 minuta.

Drugi set doneo je značajno više drame, a o tome govori čak sedam brejkova na obe strane. Medvedev je imao samo 43% ubačenog prvog servisa čime je značajno pomagao Zverevu da povede sa 5:4 i dođe u situaciju da servira za pobedu. Ipak, Nemac je još jednom pokazao ono što mu mnogi teniski stručnjaci spočitavaju – nedostatak hladnokrvnosti.

Rus je iskoristio već prvu brejk loptu, neutralisao zaostatak i izjednačio na 5:5. Od tog trenutka do kraja seta Zverev nije mogao da se sastavi, delovao je potpuno indisponirano, nije uspevao da servisima ostvari inicijativu u poenima, a Medvedev je takve poklone oberučke prihvatio, dobio set 7:5 i uveo duel u odlučujući.

Poredeći sa prva seta, totalni kontrast viđen je u najvećem delu trećeg. Postotak prvog servisa kod obojice porastao je na preko 65 odsto, što je drastičan porast u odnosu na ono što je viđeno u ranijim fazama meča. Šanse za brejk postale su ređe ali ih je i dalje bilo, doduše na samo jednoj strani.

Medvedev ih je propustio čak pet sredinom seta, pri rezultatu 3:3. Otrežnjenje za momka iz Moskve viđeno je u devetom gemu kada je Zverev pravo ni iz čega napravio brejk i po drugi put na meču stekao šansu da svojim servisom prođe u četvrtfinale. Ipak, Zverev je još jednom pokazao da s godinama još nije uspeo da raskrsti sa svim “demonima” jer je ponovo izgubio servis gem koji trebalo da mu trasira put ka osam najboljih na Mastersu u Kneževini.

Koliko je meč bio ujednačen govori i podatak da je tog momenta odnos u neiznuđenim greškama iznosio 18:18 a u vinerima 31:30 u korist Rusa. Za promenu oba igrača su do tajbrejka sačuvala svoje servise, a onda je još jednom do izražaja došlo nestrpljenje igrača iz Hamburga. Izbacivao je čiste lopte, propustio dve meč lopte, a Medvedev je iskoristio prvu i rešio dramu posle tri sata i osam minuta igre.

Protivnik u četvrtfinalu biće mu danski vunderkind Holger Rune. On danas nije izlazio na teren jer mu je Mateo Beretini predao meč zbog povrede.


tagovi

ATP Monte KarloDanil MedvedevAleksander Zverev

Ostale vesti


Najviše komentara