Žo-Vilfred Conga (Mozzart Sport)
Žo-Vilfred Conga (Mozzart Sport)

Žo-Vilfred Conga za Mozzart Sport: Deo sam Novakove istorije

Vreme čitanja: 3min | uto. 30.05.23. | 08:22

Osmeh teniskog Mohameda Alija i dalje zrači

(Od izveštača iz Pariza)

Jeste najveći teniski rival Novaka Đokovića Rafael Nadal i jesu među najvećima u istoj kategoriji Rodžer Federer i Endi Mari, ali da jednog drugog protivnika nije pobedio one davne 2008, kada se urezao u listu grend slem šampiona, možda bi teniska istorija bila nešto drugačija. I dobro je što nikada nećemo saznati.

Izabrane vesti

Finale Australijan Opena od pre 15 godina posebno je po tome što je u okršaju momaka koji nisu imali niti jedan grend slem pehar, Novak Đoković srušio Francuza Žoao Vilfida Congu. Deceniju i po kasnije Conga je okačio reket o klin, a Novak u njegovoj domovini stremi istoriji i 23. grend slem tituli.

Kada je nakon prošlosezonskog Rolan Garosa Conga završio karijeru što broji 18 titula od čega su dve sa masters turnita, Novak je o njemu pričao kao o jednom od najopuštenijih i najinteresantnijih momaka koje je beli sport video u minulih dvadesetak godina. Sigurno je mislio Novak i na Conginu energiju, harizmu i osmeh koji i dalje zrači... Setimo se, umeli su u mlađim danima Conga i Gael Monfis poput Novaka da imitiraju kolege sa ATP tura i teniske legende.

Emotivnim oproštajem obeležio je prošlogodišnji Rolan Garos, a tadašnje suze, godinu dana kasnije u Bulonjskoj šumi zamenio je širok osmeh, onakav na kakav nas je navikao popularni teniski Mohamed Ali. U ulozi voditelja konsultanta na francuskoj platformi Prime video mamio je prolaznike da se zaustavljaju, vade telefone, oduševljeno snimaju i fotografišu. Conga je ispoštovao maltene sve posetioce Rolan Garosa (a bilo ih je podosta) koji su želeli fotografiju sa njim, pre nego što je počeo priču za Mozzart Sport.

Juče, kada se dogodio slučajni susret, uredno je poručio da žuri na emisiju "Izvini, rado bih pričao, ali mi emisija počinje za tri minuta. Već debelo kasnim" u užurbanom hodu je poručio jedan od najboljih francuskih tenisera u ovom veku, ali je dodao da ga obavezno pronađemo u narednim danima jer će biti u kompleksu do kraja turnira. Nije bio izgovor. Prihvatio je priču za Mozzart Sport, koju su nažalost maksimalno skratili njegovi pr-ovi i obezbeđenje.

"Ooo, toliko stvari mislim o Novaku. Tolike godine smo proveli zajedno na turu, delili sijaset lepih uspomena i sećanja... Naravno i jedan loš momenat za mene", kroz osmeh je prošlo kroz glavu Congi to, za njega bolno finale Australijan Opena.

"Bićemo povezani kroz život jer tako je to u životu. Život je prekratak da bi sa nekim imao loše odnose, a naši su odlični i nadam se da će takvi i ostati. Ja sam deo njegove istorije zbog australijskog finala. Obojica smo bili bez grend slem titule. On je danas na 22, a ja nemam nijednu. Ali kao što sam ja deo njegove istorije i on je deo moje".

Već su Congini pr-ovi počeli da mašu rukama kako nismo ispoštovali sa postavljanjem samo dva pitanja koje su nam dozvolili, ali uštinut je još jedan kratak odgovor.

"Ne volim da pričam o favoritima. Zato igramo turnir, da na terenu vidimo ko je najbolji. Ali rekao bih Novak, Alkaras, pa ostali", zaključio je Francuz.

Naravno da će biti povezani i da im se teniske istorije prožimaju. Veliko je to rivalstvo. Broji 23 okršaja, 17 Novakovih i šest Conginih pobeda. Jeste Australija najupečatljivija kao jedino grend slem finale, ali nezaboravni duel odigrali su baš u četvrtfinalu Rolan Garosa iz 2012. Tada je Conga bio nadomak trijumfa, mentalna gromada Đoković se isprečila odbranivši četiri meč lopte, po dve u 10. i 12. gemu četvrtog seta. Francuz je nakon toga potpuno potonuo i izgubio sa 6:1 u odlučujućem setu.



tagovi

CongaŽi Vilfred CongaRolan Garos 2023Novak Đoković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara