Zlatna generacija poslednji put na okupu: Zimonjić saopštio spisak za Dejvis kup

Vreme čitanja: 4min | pon. 21.10.19. | 15:39

Osim Đokovića na finale u Madridu (18-24. novembar) putuju Lajović, Krajinović, Troicki i Tipsarević

Nenad Zimonjić je danas objavio spisak tenisera na koje računa za finalni turnir Dejvi skupa koji se od 18. do 24. novembra održava u Madridu. A na njemu su Novak Đoković (1. mesto na ATP listi), Dušan Lajović (33), Filip Krajinović (46), Viktor Troicki (159) i Janko Tipsarević (219).

Selektor je ovim spiskom očigledno hteo da probudi timski duh kojim je osvojena 2010. do dan-danas naša jedina "salatara", pošto su, uključujući i njega tu svi protagonisti, izuzev Ilije Bozoljca koji, ruku na srce i nije imao važnu ulogu i tadašnjeg prvog stratega, Bogdana Obradovića. Pitanje je da li će se tako nešto isplatiti jer je očigledno žrtvovan naš najveći talenat, Miomir Kecmanović. Istina, on će od 5. do 9. novembra imati obaveze u Milanu na završnom turniru za najbolje tenisere sveta do 22 godine, pa su možda hteli i da ga poštede u TSS-u nakon veoma teške, ali i uspešne sezone u kojoj se ustalio oko 50. pozicije na ATP listi. Naravno, na spisku nema ni Lasla Đerea, koji bi se tu sigurno našao da nije nedavno imao velikih zdravstvenih problema, te je potpuno ispao iz forme.

Izabrane vesti

Lepo je da ćemo se okupiti u ovom sastavu, ja kao selektor u ovoj ulozi, a ono što je zagarantovano kao i uvek do sada su sjajna atmosfera i veliko drugarstvo među svim igračima. Najvažnije je da se podigne forma što je moguće više do početka takmičenja, da igrači ostanu zdravi, a ne sumnjam da imamo kvalitet da iznenadimo svaku reprezentaciju.", izjavio je popularni Ziki.

O našim protivnicima u Madridu, gde će se u čuvenoj Kaha magiki igrati finale, selektor je rekao sledeće:
"Imaćemo sigurno izuzetno tešku grupu, protivnici su Japan i Francuska. Dejvis kup je nepredvidiv, pogotovo ovaj novi format takmičenja gde se igraju dva singla i dubl, svaki meč je podjednako važan, igra se u dva dobijena seta i svako svakog može da iznenadi. Teško je prognozirati bilo šta, na nama je samo da se pripremimo što je moguće bolje, zato ćemo ići 4-5 dana ranije tamo kako bi se adaptirali na uslove u Madridu gde je i nadmorska visina oko 500-600 m, uradićemo sve da budemo što spremniji. Novak će nam se pridružiti kad se završi Masters u Londonu.  Drago mi je da smo u ovom sastavu, žao mi je što je došlo do povreda nekih od naših igrača i kasnije zdravstvenih problema, zdravlje je najvažnije. Dejvis kup tim Srbije ima neosporan kvalitet, pored ovih igrača koji će biti u Madridu tu su Đere, Kecmanović, Milojević, Petrović, Krstin, imamo dosta igrača koji će moći da pomognu svojim prisustvom i igranjem u reprezentaciji“

Grupa A - Francuska, SRBIJA, Japan
Grupa B - Hrvatska, Španija, Rusija
Grupa C - Argentina, Nemačka, Čile
Grupa D - Belgija, Australija, Kolumbija
Grupa E - V. Britanija, Kazahstan, Holandija
Grupa F - SAD, Italija, Kanada 

Jedan od najboljih Dejvis kup igrača naše zemlje u istoriji, Janko Tipsarević koji je odigrao 59 mečeva u nacionalnom dresu, a slavio u 41 (34 u singlu i sedam u dublu) i bio nepobeđen od aprila 2004. do aprila 2006. godine, u Madridu se oprašta od profesionalne karijere i finalni turnir u ovom gradu će biti poslednja zajednička bitka zlatnog tima Srbije iz 2010.  

„Ovo će biti lepa uspomena i oproštaj na tu zlatnu generaciju s obzirom da Janko više neće igrati. Poslednji turnir Tipsareviću će biti u Madridu, tako da u tom sastavu nikada više, u teoriji, nećemo moći da budemo. Ipak, uvek smo mi zajedno i podržavamo jedni druge, verujem da bez obzira kako ko bude napuštao reprezentaciju i prekidao sa karijerom, da će ostati to drugarstvo i maksimalna podrška svih“, zaključio je selektor MTS Dejvis kup tima Srbije Nenad Zimonjić

 Pobednik Grupe A u nokaut fazi (četvrtfinalu) igraće protiv jedne od dve drugoplasirane ekipe sa najboljim procentom osvojenih setova, gemova i poena. Pobednik ovog četvrtfinala u polufinalu snage će odmeriti sa pobednikom iz susreta pobednik Grupe D i pobednik Grupe F. 

Finalni turnir igraju sledeće selekcije: Argentina, Australija, Belgija, Kanada, Čile, Kolumbija, Hrvatska, Francuska, Nemačka, Velika Britanija, Italija, Japan, Kazahstan, Holandija, Rusija, Srbija, Španija i SAD. Svih 18 reprezentacija podeljene je u šest grupa po tri ekipe. Pobednici svake grupe i dve drugoplasirane ekipe sa najboljim procentom osvojenih setova, gemova i poena plasiraće se u nokaut fazu.  

(Foto: MNPress)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara