Zec u timu, as u rukavu

Vreme čitanja: 5min | čet. 23.01.20. | 15:37

Đoković je u prva dva kola zabeležio čak 30 asova, a na tome može da zahvali pre svih Goranu Ivaniševiću. Večeras protiv Nišioke za treće kolo, na terenu i Federer, Lajović, Cicipas... Kod žena igraju Serena, Barti, Osaka protiv male Gof...

Novak Đoković, i pored toga što je izgubio jedan set u prvom kolu Australijan opena, deluje zaista kao da bi bez većih problema mogao da se domogne rekordne osme titule na prvom grend slemu sezone.

RASPORED MEČEVA 5. DANA (-10 Č)

Izabrane vesti

Drugi reket sveta i aktuelni šampion ovog takmičenja je tokom pauze između sezona, ma koliko mu je ona bila kratka napravio veliki korak napred u jednom segmentu koji ga je i inače dobro služio. U pitanju je serva. Na početku karijere Nole se nije mogao podičiti kvalitetom iste, no tokom godina uspeo da od nje napravi ozbiljno oružje. Ali, nikada mu nije postao razoran, sve do sada...

Naime, na prva dva meča u Melburnu naš as je zabeležio ukupno čak 30 asova, 14 protiv Jan-Lenarda Štrufa i dva više protiv Japanca Tatsume Itoa. Prosek od 15 po susretu je za njega zaista impresivan i mnogo obećava. Zanimljivo je da je isti broj asova za dva meča zabeležio legendarni Ivo Karlović, sa kojim Beograđanin deli 14. i 15. mesto od svih učesnika. Neprikosoven je naravno američki dvometraš, Džon Izner sa čak 78 neuzvraćenih servisa, što je za 34 više od njegovog dobrog prijatelja, sunarodnika i drugopalsiranog na ovoj listi, Sema Kverija! Rodžer Federer i Rafael Nadal nisu ni uspeli da se probiju za sada u Top 20.

"Mislim da je moja serva potcenjena, pošto sam jak na reternu, pa to svi izdvajaju. Često me je, naročito tokom mojih najboljih sezona u karijeri 2011. i 2015. savršeno služio, posebno prvi servis, a i često me izvlači iz neprilika. To mi dozvoljava da se razmašem i da slobodnije igram, pre svega sa osnovne linije.", prokomentarisao je Srbin ova podatke u razgovoru sa bivšim trenerom, Borisom Bekerom.

ATP ŽREB

Čini se da je najveća promena u načinu na koji servira došla od prošlogodišnjeg pojačanja u stručnom štabu. Naravno, u pitanju je Goran Ivanišević koji slovi za jednog od najboljih servisera svih vremena. Dobro je poznato da popularni Zec ne bi bio to što jeste, a naročito ne bi osvojio Vimbldon da nije iz servisa ispaljivao prave rakete.

Kao i kod svih velikih majstora zanata, što bi kroz pesmu rekao Arsen Dedić, "nekih tajni ima, što ne govore se svima", tako je i u tenisu. Novak je između ostalog zato i doveo čuvenog Dalmatinca prošle godine pred Vimbldon u stručni štab i eto napretka koji bi značajno mogao da mu popravi napadačku igru, ali i poteru za naslovom najboljeg tenisera svih vremena.

"Protiv Tatsume Itoa imao sam preko 10 asova, što je za mene lepa brojka, natprosečna. Popravljanje servisa mi je bio jedan od pripriteta tokom priprema za sezonu. Radio sam malo na visini izbačaja i dohvata i za sada je sve super. Sada, sa ovim samopouzdanjem mogu više da napadam i iz drugog servisa.", objasio je aktuelni šampion Australijan opena.

Đoković je inače i među liderima po procentu osvojenih prvih servisa, a sa takvim brojkama, pored nejgove već neverovatne igre, deluje kao da bi moghao da izdominira. Možda mu se čak smeši neka nova 2015. No, ovo je tek početak sezone, koji je istina krenuo fantastično osvajanjem ATP kupa, tako da će svaki sledeći protivnik i meč otkrivati da li je Noletov servis zasita postao ubitačan.

A pred njim je narednog, petog dana Australijan opena momak kojeg je ponizio nedavno na Dejvis kupu, Jošihito Nišioka. Drugi Japanac zaredom i verujemo još jedna ekspresa pobeda u meču koji je stavljen kao treći na Rod Lejver areni nakon dva ženska susreta, te se očekuje da počne oko četiri sata ujutru po srednjoevropskom vremenu.

A ukoliko prođe dalje ide nažalost na boljeg iz susreta između Dušana Lajovića i Dijega Švarcmana koji počinje jedan sat posle ponoći. Našem drugom reketu Argentinac je veliki dužnik sa prošlog izdanja melburnškog grend slema kada je ovaj prošoa dalje nakon pet paklenih setova. Omaleni Švarcman je kao 14. nosilac bez sumnje favorit, ali Lajović, takođe bez sumnje može da pobedi što je i uradio jednom u tri njihova odmeravanja. Pošto su sličnih teniskih kvaliteta, i pošto obojica najviše vole da igraju na šljaci, očekujemo napet meč na brzom australijskom betonu.

Ne treba zaboraviti da je pred Ducijem dupli program pošto sa Nikolom Ćaćićem počinje sa borbama u dublu. Protivnici su im 15. nosioci Argentinac Maksimo Gonzales i Francuz Fabris Marten.

Rodžer Federer takođe igra petog dana, ali kao poslednji na glavnom stadionu, tako da ga očekujemo sutra tokom prepodnevnih sati. Protivnik mu je veoma nezgodni Džon Milman koji ima jednu pobedu nad Švajcarcem u tri odmeravanja. To se dogodilo 2018. na US openu, ali pri vrlo teškim uslovima za igranje sa velikom vrućinom i vlagom. Australijanac se prirodno bolje prilagodio, ali teško da će mu se takva prilika ponovo ukazati. Šta više, očekujemo da padne u tri seta.

Veoma intersantan bi mogao biti susret između Stefanosa Cicipasa i Miloša Raonića. Grk igra zaista fenomenalno, servis mu je gotovo neuhvatljiv i deluje da je krenuo po prvu grend slem titulu. A iskusni Podgoričanin bi lako mogao da mu bude kost u grlu. Svakako treba očekivati da kanadski as Atinjaninu otkine jedan set, a očekujemo i po koji taj-brejk.

Sa ženske strane žreba izdvajamo tri susreta sa tri velike zvezde. Svakako najveće ime petog dana takmičenja je Serena Vilijams koja pre Novaka istrčava na Rod Lejver arenu protiv nezgodne Ćijang Vang. Kineskinja, 27. nositeljka koja je u njihovom jedinom odmeravanju prošle godine na US openu uspela da izvuče samo jedan gem. Pametnome dosta.

Prvi reket svets, Ešli Barti ne bi trebala da ima previše problema protiv Kazahstanke rođene u Moskvi Elene Ribakine. Australijanka se prošle godine u Melburnu probila do četvertfinala i sada želi da ode makar korak dalje, što i očekujemo.

Aktuelna šampionka Naomi Osaka je velika enigma gde god da se pojavi. Kad je raspoložena niko od koleginica ne može da je zaustavi, bukvalno niko. Ali, ti "raspoloženi" nastupi su joj sve reći, naročito od kako se prošle godine u februaru rastala sa čovekom koji ju je doveo do dve grend slem titule i prvog mesta na svetskoj lestvici, nemačkog stručnjaka srpskog porekla Saše Bajina.

WTA ŽREB

Biće ovo njen drugi susret sa velikom/malom teniskom zvezdom Kori Gof koju je pobedila na US openu prošle godine, i to veoma lako. Amerikanka i sada odlično igra, te možemo očekivati i da doguraju njih dve do trećeg seta. Favorit je naravno Japanka.

***kvote su podložne promenama

(Foto: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara