Ulazak u tenisko punoletstvo: Prvo WTA finale Olge Danilović!

Vreme čitanja: 3min | ned. 29.07.18. | 10:49

Može li 17-godišnja srpska teniserka do prve "velike" titule na turniru u Moskvi protiv Anastazije Potapove, saznaćemo danas od 12.30

Srpski ženski tenis je još živ! Jelena i Ana su možda pri kraju ili završile karijeru, ali na horizontu se diže nova nada. Tačnije Olga.

U pitanju je naravno Olga Danilović koja danas od 12.30 po srednjoevropskom vremenu igra svoje prvo WTA finale u kratkoj profesionalnoj karijeri. Ćerka poznate TV voditeljke i još poznatijeg košarka, mlada srpska teniserka čini se, ovih dana konačno skreće pažnju na svoj raskošan talenat. Fantastične fizičke sposobnosti uklopljene sa velikom željom i pobedničkim duhom čine od ove 17-godišnjakinje sve ozbiljnijeg protivnika. Dobro je to ove sedmice u Moskvi uvidela, između opstalih i 10. igračica sveta, Nemica Julija Gerges koja je tamo stigla pravo sa Vimbdldona gde ju je u polufinalu zaustavila Serena Vilijams.

Izabrane vesti

U ruskoj prestonici Danilovićevu prati nekadašnji Fed kup selektor, iskusni Dejan Vranješ, mada je levoruka bombarderka iz Beograda pod patronatom legendarnog Aleksu Koreče i još nekoliko trenera iz Španije, tačnije Katalonije, pre svih Huana Lizariturija koji su je očigledno odlično podučili za igru na šljaci.

Snaga volje uz mnogo rizikovanja i "visokooktansku igru" doveli su Danilovićevu od srećnog gubitnika do učesnice WTA finala u samo nekoliko dana, kako samo sport može to da uradi. Od anonimusa do tinejdžerke o kojoj ceo teniski svet priča. Jer u pitanju je, nemajte sumnje neverovatan talenat koji bi mogao u narednoj decenijji da nam priređuje velike radosti.

Ali nek  krene prvio od današnjeg finala gde je čeka malo poznata Anastazija Potapova. U pitanju je njena vršnjakinja, ali nismo našli podatke da li se se ranije sretale u juniorskim vodama, ali su sbvakako i jedna i druga bioe zapažene u dublovima pošto obe imaju grend slem titule. Devojka iz Saratova je trenutno 204. na svetu (187. Olga), voli da igra na šljaci na kojoj je nedavno stigla do finala ITF turnira u Rimu. Učestvovala je nedavno i na ITF takmičenju u nemačkom Fersmoldu ged je ispala u drugom kolu, dok je Danilovićeva uzela titulu koja je zapravo najavila ovo što gledamo u Moskvi.

Možda je srpskoj teniserki ovo finale teže nego bilo koji od prethodnih mečeva odigranih ove sedmice iz samo jednog razloga - više ne igra protiv velikog favorita. Samim tim zaista ima šta da izgubi, osim pehara, 280 WTA poena i 163.265 evra nagrade. Pritisak je taj koji će odrediti pobedicu, jer koja god da se od dve tinejdžerke bolje psihički pripremi imaće veliku prednost. Na strani Ruskinje, koja je dobila specijalnu pozivnicu od organizarora biće publika i poznato okruženje, što bi pak moglo da joj predstavlja preveliko opterećenje. Potapova je definitivno veliki talenat, ali čini se da je kvalitet ipak na strani Beograđanke kija pritom već ima lepa iskustva iz ruske prestonice u kojoj je pre dve godine postala prvakinja Evrope do 16 godina.

Ako već naši fudbaleri ovog leta na Svtskom prvetsvu nisu uspeli da pokore Moskvu, mogla bi danas to Olga kojoj bi ovo mogao biti dan kada će, barem teniski "postati punoletna". TV prenos možete pratiti na Sportklubu.

***kvote su podložne promenama

Foto: Viktor Červakov


tagovi

Olga Danilović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara