Novak Đoković i Rafael Nadal (©Reuters)
Novak Đoković i Rafael Nadal (©Reuters)

Trka za prevagu u grend slem titulama: Novak ne sme da ispusti Vimbldon, Nadal favorit jedino u Parizu

Vreme čitanja: 5min | sub. 25.06.22. | 08:53

Srpski as je pod pritiskom moranja ako želi karijeru da završi sa više pehara u najvažnijoj kategoriji od Španca, kome faktor zdravlja određuje koliko će dugo da bude konkurentan

Trka za vlasnika najviše grend slem titula nastavlja se od ponedeljka, kada po zvaničnom programu startuje Vimbldon. Značaj ovogodišnjeg nezvaničnog svetskog prvenstva u tenisu u tome je što bi konačni ishod možda i trajno mogao da utiče na to ko će se naći na vrhu lestvice.

Rodžer Federer je dugo bio neprikosnoven, a kako su ga godine i pre svega povrede stigle, sada se o njemu više ne govori kao o legitimnom konkurentu za najviše trofeja na četiri najvažnija turnira. Vremešni Švajcarac odbacio je mogućnost da zaigra na Vimbldonu i plan mu je da svoju verziju "Last Dance" ispiše u junu 2023. godine. Pod uslovom da mu koleno izdrži i dozvoli takvu vrstu napora. Sa 40 godina Federer i dalje stoji na 20 trofeja, s tim da je zaigrao u više grend slem finala, polufinala i četvrtfinala od bilo kojeg tenisera u Open eri.

Izabrane vesti

Zbog toga se duže vreme samo Novak Đoković i Rafael Nadal vode kao jedini validni kandidati za poziciju na kojoj će verovatno ostati mnogo pošto budu okačili reket o klin. Nadalova prednost od dve grend slem titule dovela je Đokovića u poziciju da ponovo mora da uloži ogromne napore kako bi stigao i prestigao konkurenciju i ponovo zaseo na tron kao nesumnjivo najbolji teniser svih vremena.

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE NOVAK ĐOKOVIĆ DA OSVOJI TITULU NA VIMBLDONU JE 1,85.

Dešavanja u Australiji početkom godine ne samo da su ostavila srpskog asa bez mogućnosti da igra za trofej na turniru gde je godinama praktično bez premca, već su omogućila Biku sa Majorke da "poništi" poraz u finalu Rolan Garosa 2021, kada je Đoković još bio u igri za Zlatni slem. Kasniji neuspeh u Tokiju preneo se na njujorški beton gde ga je nadigrao Danil Medvedev, a istovremeno omogućio Nadalu da započne možda i neočekivani uspon posle višemesečnih problema sa stopalom zbog čega je dugo bio van terena. Ta vrata dodatno je otvorilo skandalozno ponašanje australijskih vlasti prema Srbinu, a kada je Nadal uzeo svoj drugi Australijan open u karijeri, prvi od 2009. godine, jasno je bilo da Đoković više nema pravo na kiks. U pariskom četvrtfinalu tada još prvi teniser sveta propustio je šansu da se revanšira Špancu i verovatno kasnije odbrani Kup musketara, pa tako u Vimbldon ulazi sa dva pehara zaostatka.

Ipak, nije sve izgubljeno. Zbog toga je važno da Đoković ove godine osvoji Vimldon po sedmi put. Pogotovo jer i dalje traje neizvesnost oko toga da li će nevakcinisanima biti dozvoljeno učešće na US Openu što bi Srbinu moglo da stvori dodatni problem u slučaju da zabrana ostane na snazi. U teniskom svetu kruži nepotvrđena priča da bi u vreme poslednjeg grend slema sezone samo Njujork mogao da se “otvori“ za nevakcinisane, mada je nedavno stigla opomena tamošnjih vlasti da se medicinska izuzeća neće ni tražiti, niti će imati bilo kakvu vrednost što je za Đokovića dovoljno jasan signal u kakvoj je poziciji.

Učinak na grend slem turnirima, po sezonamaUčinak na grend slem turnirima, po sezonama

Ako bi treći teniser planete ispustio vimbldonski pehar, Đoković bi morao da pređe komplikovaniju putanju kako bi ponovo bio ispred Nadala. Pitanje je da li će na US Openu imati etiketu prvog favorita pored prošlogodišnjeg šampiona Danila Medvedeva kome je beton praktično jedina podloga na kojoj je svoj na svome, mada je i Nadal izgledao dobro na istoj tokom dosadašnjeg toka 2022. godine. Ipak, faktor zdravlja Špancu određuje koliko će dugo ostati konkurentan. Ma koliko se dugo zadržao u svetskom vrhu, Nadal je ispred konkurencije kada je u pitanju Rolan Garos, mada je nova senzacija Karlos Alkaraz sve veća opasnost ne samo na šljaci. Zbog toga je logično očekivati da će osvajač 14 grend slem titula u Parizu sav svoj fokus usmeriti na turnire gde je tokom karijere bio dominantna sila, što znači da bi mogao više da odmara na drugim takmičenjima.

Đoković je i dalje najbolji na australijskoj podlozi i vimbldonskoj travi, pogotovo od trenutka kada je Federer sklonjen na stranu. Počev od 2008. kada je osvojio prvu grend slem titulu Federer je bio na dvanaest, Nadal na tri. U međuvremenu je Đoković uspostavio dominaciju koja je doživela pad nakon Pariza 2016, dok je poslednjih godina najveći uticaj imao onaj događaj sa lopticom u Njujorku i ono što smo videli u Melburnu.

Nadal je u nedavnom izlaganju poručio da mu trka za najviše grend slem titula “ne znači previše“ i da nije isključeno da će Đoković da “osvoji i 23 titula“.

“Iz moje perspektive, naravno da će uvek biti priča o tome ko je karijeru završio sa najviše grend slem titula ili ko je najbolji u istoriji tenisa, ali ništa od toga mi ne znači previše“, kaže Španac i dodaje:

“Mi smo naše snove ostvarili. Ispisali smo istoriju ovog sporta jer smo uradili mnogo toga što nikada ranije nije ostvareno. Zato i nije toliko važno ko će da bude prvi po broju titula ili najbolji u istoriji, nivo tenisa nas trojice (Đoković i Federer prim. aut) je identičan i razlike su minimalne“.

Broj trofeja na grend slemovima, Završnim mastersima i Masters turnirima (©ATP)Broj trofeja na grend slemovima, Završnim mastersima i Masters turnirima (©ATP)

Osim toga, Nadal je dodao i da Đoković ima velike šanse da ga opet prestigne u doglednoj budućnosti.

“Ne mislim da su 22 grend slem titule nedostižne. Iskreno, Đoković može da uzme 23, a da ja ostanem na 22 i to me ne bi poremetilo nijedan procenat. Moja sreća ne dolazi iz broja osvojenih titula. Volim da pobeđujem, želim da budem konkurentan, ali nisam opsednut brojem grend slem titula“.

Nadal je jedini teniser u istoriji sa dvocifrenim brojem grend slem pehara na jednom turniru, Đokoviću nedostaje jedan trofej u Australiji, mada je ispred dvojice istorijski najvećih rivala po broju pobeda na grend slemovima, Završnim mastersima i Masters turnirima sa 63 – Nadal 59, Federer 54 – što takođe ima svoju težinu.

Svako ima svoje adute, ali na kraju dana – Vimbldon nema alternativu ni za Đokovića, ni za Nadala. Od toga u čijim rukama će završiti možda i najvažnija titula u svetskom tenisu mnogo toga zavisiće u budućnosti...


tagovi

VimbldonRafael NadalNovak ĐokovićRodžer Federer

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara