©Reuters
©Reuters

Tamo gde je oduvek poštovan, tu se i trudi kako dolikuje: Novak se poklonio Šangaju posle pet godina

Vreme čitanja: 3min | sub. 05.10.24. | 14:34

Đoković kroz taj-brejkove prošao u drugo kolo azijske "hiljadarke", ovog puta je definitivno rešen da jedan masters odigra ozbiljno

Borio se sa svakakvim vetranjačama kroz karijeru najbolji teniser u istoriji, na raznim meridijanima trpeo nipodaštavanja i "uživao" tretman kakav ne priliči sportisti svetske klase, ali je jedna od retkih svetlih tačaka oduvek bio najmnogoljudniji kontinent. Uvek je Novak Đoković bio poštovan u Pekingu, Tokiju, Šangaju... Još od perioda kada je postao redovan član velike trojke pre petnaestak godina. Za razliku od velikog broja drugih mastersa, Novak je Šangaju pristupio ozbiljno, pokazao želju kakva mu i dolikuje i tako praktično zahvalio navijačima na svom poštovanju koje je oduvek dobijao. Savladao je mladog Amerikanca Aleksa Mikelsena 2:0 (7:6, 7:6) i plasirao se u drugo kolo.

U drugom setu se čak suočio srpski teniser i sa dve set lopte, ali je zahvaljujući koncentraciji sprečio bespotrebni ulazak u odlučujuči i završio meč za nešto manje od dva sata provedenih na terenu. Igra možda i nije bila najsjanija, ali odstustva voljnog momenta nije bilo, a to je bilo dovoljno za trijumf. Pandemija korona virusa onemogućila je Šangaj da prethodnih godina organizuje turnir iz serije 1000, ali je ove jeseni kineska metropola konačno dobila zeleno svetlo ATP-a i šansu da ugosti novog olimpijskog šampiona, prvi put od 2019. Đoković će u drugom kolu igrati protiv boljeg iz meča Flavija Kobolija i Stana Vavrinke.

Izabrane vesti

Navikli smo da Novak poslednjih godina mečeve na masters turnirima često ne igra istim žarom kao one na grend slemovima. Da se ne ponovi epilog sa ovogodišnjeg Indijan Velsa kada je rano eliminisan od Luke Nardija, bojazan je postojala već od rane faze meča protiv talentovanog Amerikanca. Mikelsen je ekspresno poveo 3:0 i podsetio navijače najboljeg u istoriji da je sporiji ulazak u "hiljadarke" Đokovićeva normalnost. Iako rezultat nije išao na ruku, Novakov govor tela ukazivao je na želju da pruži mnogo bolju predstavu teniskoj publici u Kini, jednoj od retkih u svetu koja mu je ukazivala poštovanje od prvih trenutaka proboja u svetski vrh.

U trenutku kada je bio u deficitu od tri gema, podsetio je Novak svojim zalaganjem na partije koje uvek pruža u dresu reprezentacije. Zahuktao se posle loših dvadesetak minuta i zagospodario terenom. Jeste 20-godišnjak imao najbolju godinu u karijeri, probio se do 43. pozicije na ATP listi i postao učesnik drugih i trećih kola grend slem turnira, ali je verovatno i Mikelsenu bilo jasno da će sve zavisiti od Novakove igre. Ono što Novak radi cele karijere, to je uradio i Mikelsenu. Servirao je Jenki pri rezultatu 6:5 u prvom setu, a onda mu je Đoković oduzeo servis s nulom, a zatim dobio taj-brejk dobio rutinski (7:3).

U velikom delu drugog seta Novak je čak i crtao po terenu, poveo 4:1, a onda se opustio poput susreta sa Rafaelom Nadalom na Olimpijskim igrama i dozvolio rivalu da set vrati u egal. Samo što je ovog puta imao fizički dobrostojećeg momka s druge strane, koji je poklone umeo da prihvati, dobro servirao i izborio novi taj-brejk. U novoj igri do sedam, nije Novak baš ubacio u prepoznatljivi "safe mode", suočavao se čak i sa dve set lopte (8:7 i 9:8), ali je dobio sve ključne poena i na kraju i sam taj-brejk (11:9). Nije Mikelsen pokazao šampionsku glavu, izbacio jeftin ritern u aut na set loptu i prokockao šansu za pobedu karijere.

Neverovatno je koliko je Novak fatalan po američke igrače. Pedantni statitstičari zabeležili su podatak da je Đoković pobedio u 33 uzastopna meča protiv američkih rivala. Poslednji put je poražen od Sema Kverija na Vimbldonu 2016.


tagovi

Novak ĐokovićMasters ŠangajATP Šangaj

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara