Sweet 17 ili Dominacija

Vreme čitanja: 3min | sub. 01.02.20. | 19:42

Novak Đoković na Dominika Tima u finalu Australijan opena

Sa jedne strane 16-struki grend slem šampion, a sa druge - Dominik Tim. Novak Đoković za osmu titulu u Melburnu i povratak na prvo mesto ATP liste protiv jednog u nizu mlađih tenisera koji traže svoje mesto pod sunce. I jednim od najboljih. Ako ne i najboljeg.

Prema onome što su pokazali Zverev i Tim u polufinalu ovog Australijna opena, a to je uglavnom slab kvalitet tenisa sa nedovoljno tempa, osim u pojedinim segmentima susreta, ne obećava mu uspeh u duelu sa Novakom. No, da ne koljemo zeca dok je još u šumi...

Izabrane vesti

Kada je nakon pobede nad Federerom Novak upitan šta to treba momcima koji dolaze da preskoče konačno "veliku trojku" i tako spreče da propadnu kao prethodna generacija jureći neuhvaljivo, promoćurno je u jednoj reči izrekao istinu:
"Strpljenje".

To je ključ ne samo eventualnog zaustavljanja Noleta, Rafe i Rodžera već i sutrašnjeg boja za titulu na Rod Lejver areni. Pobeđivao je popularni Domi Novaka i to više puta, tačnije četiri iz 10 odmeravanja tako da dobro zna protiv koga ide. No teško da je tada bio suočen sa ovom, šampionskom verzijom Đokovića koji je na životnoj misiji u želji da bude najbolji na svetu. Dok je njemu ovo finale samo jedan u nizu stepenika ka krajnjem cilju, njegovom protivniku je to nešto mnogo više. I tu je razlika u stavu i pripremi za meč između njih dvojice.

Praktično svi supesi Austrajanca protiv Srbina su došli u mečevima u kojima je zaista i pre prvog servisa imao odlilčne šanse. Dva puta na šljaci Rolan Garosa, jednom Monte Karla, ali i minulog novembra nakon tesnog meča na završnom mastresu sezone u Londonu.

"Dominik je dobio poslednji meč koji smo igrali, veoma tesno na mastersu u Londonu. Ovde je odigrao fantastično protiv Nadala. Gladao sam taj meč, on je bez sumnje jedan od najboljih na svetu i zaslužio je da se nađe u finalu", izrekao je Nole lepe reči o petom reketu sveta.

Zanimljivo je daje Novak doživeo samo dva poraza na poslednjih 10 grend slem mečeva protiv Top 10 igrača i oba mu je naneo upravo ovaj protivnik.

"Tim ima veliki potencijal, ali ono što mu, kao i ostalim mladim igračima smeta da dostignu maksimum je ono što smo nas Rafa, Rodžer i ja imali malo više, a to je ponavljam strpljenje. I vera u ceo proces rasta, kao i u to da tvoje vreme dolazi. Ja sam npr. previše žurio, pa su me frustrirali sitni životni detalji. Ali, tako se uči", zaključio je Đoković.

"Moje prvo grend slem finale sam igrao sa Rafom Nadalom, a sada me čeka Novako Đoković. Kralj Australije! Čovek je ovde osvojio sedam titula i kao Rafa u Parizu on gospodari Melburnom. Ništa gore od toga. Nemam baš sreće, kada imam takve protivnike u borbi za titulu. Ali, daću sve od sebe, imam dva dana da se opustim i oporavim. Potrebno mi je strpljenje, ne smem gubiti živce pa ćemo videti. Sigurno ću dati sve od sebe!", izjavio je Tim nakon polufinala.

Same njegove reči govore više od svih analiza, jer otkrivaju da je strah tu, kao i strahopoštovanje. Što je u suštini normalno, inače bi mlađi odavno harali tenisom. Glava se pita, i tu je ključ, A ko ima "jaču" glavu od Đokovića? Ali, momak je veliki borac i neće tek tako prepustiti Novaku da lagano zagospodari betonskim terenom Rod Lejver arene. Mi oečkujemo poštenu borbu, možda i u četiri seta. Ali i pobedu našeg aduta.

BOLESNI LAVOVI I RASTANAK SA MUSTEROM

Oba učesnika finala su imala zdavstvene probleme, Đoković sa stomakom i opštim umorom, a i Tim sa stomakom. Pored toga, tabor Austrijanca nije potpun pošto se u toku AO rastao i ti iznenada sa trenerom, legendarnim teniserom Tomasom Musterom, koji je kasnije dao kivan intervju. Videćemo ko će se lakše izboriti sa ovim “vanterenskim” problemima.

***kvote su podložne promenama

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara