©Reuters
©Reuters

Suze i Novakov zagrljaj za kraj: Vimbldonski oproštaj od najvećeg britanskog sina

Vreme čitanja: 2min | pet. 05.07.24. | 00:14

Endi Marej zajedno s bratom Džejmijem poražen u muškom dublu, organizatori po završetku meča upriličili ceremoniju u čast trostrukog grend slem šampiona

Čekali su Britanci 77 godina na osvajača Vimbldona u muškom singlu. Posle titule Freda Perija 1936. godine nastao je veliki post, a to čuveno Henmanovo brdo ostaće večna uspomena na osujećene britanske nade. Tim Henman je čovek koji to simbolizuje. Zato će brdo uvek ostati njegovo, jer je dobilo ime u eri kada se trijumf Britanca na Vimbldonu smatrao za apsurdni san. A te očajničke nade su one koje umiru najteže, čak i kad dođe neko i ostvari ih. A došao je Endi Marej i učinio nešto što se u tom trenutku činilo nemogućim.

Ostaje žal što je najveći sin britanskog tenisa Vimbldon 2013. osvojio pobedom protiv Đokovića u finalu, ali se Novak svakako u kasnijoj fazi karijere naosvajao najpoznatijeg turnira na svetu, pa eto Endiju taj jedan pehar, da ga ima, da bude zasluženo slavljen među svojim sunarodnicima i opevan kako dolikuje. Momak iz Glazgova je ove večeri u paru sa bratom Džejmijem poražen od Rinkija Hidžikate i Džona Pirsa u prvom kolu muškog dubla, a po završetku meča na Centralnom terenu upriličena je 37-godišnjaku oproštajna ceremonija prilikom koje su priznanje Endiju odali između ostalih i Novak Đoković, Džon Mekinro, Martina Navratilova...

Izabrane vesti

Jeste Endi ispraćen sa terena u svečarskoj atmosferi, ali ovo nije bio poslednji meč u karijeri velikog asa. Marej će tek igrati miks-dubl u paru sa Emom Radukanu, a onda će krajem meseca učestovati i na Olimpijskim igrama u Parizu gde će definitivno završiti karijeru. Podsetimo, upravo se na njima Endi posebno proslavio, jer je osvojio dve vezane zlatne medalje - u Londonu 2012. i Rio De Žaneiru 2016. godine.

Marej je tokom karijere osvojio tri grend slem titule (Ju Es Open 2012. i Vimbldon 2013. i 2016), završni masters 2016, na masters "hiljadarkama" pehar je podizao 14 puta, a na prvom mestu ATP liste proveo 41 sedmicu, krajem 2016. i u prvoj polovini 2017. godine. Protiv Novaka Đokovića odigrao je 36 mečeva, na kojima je zabeležio 25 poraza i 11 pobeda, sa Rafaeleom Nadalom ostvario je skor 7-17, a najbolji procenat pobeda imao je protiv Rodžera Federera, kog je pobedio 11 puta, a bivao poražen 14 puta.


tagovi

Endi MarejNovak ĐokovićVimbldon 2024Vimbldon

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara