""
""

SUPERMEN ILI HEMIJA: Dopinguje li sa Rafa Nadal? (ANKETA)

Vreme čitanja: 3min | pet. 27.09.13. | 22:15

Ova afera se sve češće pominje, a raniji slučajevi poput Andrea Agasija i Lensa Armstronga ostavljaju prostor za sumnju

Poput Supermena se Rafa Nadal vratio u sam teniski vrh posle sedam meseci pauze zbog povrede. Čini se da Rafa nikada nije bolje igrao, a o tom svedoče i brojke i osvojene titule po povratku na teren. Osvojio je čak 10 titula na ATP turu, od čega dva grend slema (Pariz i Njujork), neporažen je na betonu, a ima impozantan skor od 61 pobede i tri poraza.

Izabrane vesti

Međutim, njegov čudesan povratak je pored pohvala i neverice, izazvao i sumnje i spekulacije. Sve je više onih koji sumnjaju u Španca i njegove “nadljudske sposobnosti”. Priče o dopingu Rafe Nadala su sve glasnije…

Večernje Novosti su se pozabavile tom temom i podsetile na sve češće optužbe na račun Španca. Posle Kanala + i raznih svetskih medija, direktne ili indirektne optužbe da Rafa koristi nedozvoljena sredstva stizale su i od kolega tenisera Kristofera Rohusa, Džejmsa Blejka, Joakima Noe, Đanluiđija Kvinzija, trenera Nikole Pilića, a od pre nekoliko dana i Austrijanca Danijela Kelerera.

Selektor Dejvis Kup reprezentacije Srbije, Bogdan Obradović je na tu temu rekao sledeće:
“Apsolutno verujem u institucije. Agencija za antidoping kontrolu je organizacija koja mora da se poštuje i ne dovodi u sumnju rezultate njihovih testiranja. Opet, moram da priznam da me šokiraju činjenice da je jedan Andre Agasi napisao knjigu u kojoj je priznao da je koristio nedozvoljena sredstva tokom karijere, a niko nije ništa uradio tim povodom. Isto je bilo i sa Armstrongom, koji je praktično radio šta je želeo. Samim tim, jasno je da bi ljudi trebalo ozbiljnije da se pozabave onima koji koriste doping. Takve stvari ruže sport i nikome ne doprinose.”

Neprestano kruže tračevi kako Nadala, poput Agasija, štite jaki sponzorski ugovori, kako je veliki novac u pitanju i kako zbog poslovnih interesa niko ne sme da ga „sruši“, pa se navodno prave „prećutni dogovori“.
Tako je, razvijaju se razne teorije, i ja čujem za njih. Ali mi treneri ne možemo time da se bavimo. To nije u našoj sferi”, dodaje Obradović.

Srpski stručnjak kaže da je i sam iznenađen ovakvim partijama Nadala posle sedmomesečne pauze.
“Istina, nije toliko uobičajeno da se jedan teniser vrati u ovako velikom stilu. Sa druge strane, bilo je slučajeva, kao što je Muster, koji su briljirali posle pauze. Granice sporta se pomeraju iz godine u godinu, a uostalom, ne vidim koliko bi hemija pomogla nekom ako on nije vrhunski as sam po sebi. Nadal je izuzetan igrač, mnogo je popravio bekhend i servis, veliki je radnik. Takođe, ni Novak ne bi možda bio toliko interesantan da nema tako velike rivale kao što su Đoković, Marej i Federer. Neka svako radi svoj posao”, ističe srpski selektor.

Inače, Svetska antidoping agencija obavi preko 2.000 testova u tenisu, a ceo budžet im je 1,6 miliona dolara. U MLS bejzbol ligi se obavi više od 15.000 testova na doping, a američka agencija raspolaže sa 15 miliona dolara. Od 1995. kažnjena su ili suspednovana ukupno 64 tenisera i teniserki zbog dopinga, uključujući Hingisovu, Kordu, Gaskea, Kanjasa i Puertu.

SUMNJE I “TEORIJE“

- Pauzirao je sedam meseci kako bi se „očistio“ od dopinga

- Nije ni bio povređen, to je bio samo paravan

- Preskočio je Olimpijske igre zbog straha od stroge kontrole

- Koristi EPO, krvni doping koji ne može da se uoči na testovima

- Iza njega stoje jaki sponzori i ne daju da Nadal „padne“

- Rafa donosi ogroman novac tenisu i čini sport zanimljivim

- Rezultati o dopingu španskih sportista su namerno uništeni

(FOTO: Action images)


tagovi

atpBogdan ObadovićdopingNovak ĐokovićRafael Nadal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara