Stefanos Cicipas (©Reuters)
Stefanos Cicipas (©Reuters)

Sudbina naklonjena neustrašivom: Knez Cicipas počistio Ruda i ušao u probrano društvo

Vreme čitanja: 3min | ned. 14.04.24. | 17:01

Grk jedan od svega petorice koji su tri puta pokoriliu Monte Karlo

Nije kome je namenjeno, već kome je suđeno. A, sudbina je ovog puta bila naklonjena neustrašivom Stefanosu Cicipasu! To je bila njegova poruka na pločici tradicionalno postavljenoj na okviru kamere: “Sudbina je naklonjena neustrašivima“. A, on je definitivno među njima.

Nadali smo se da bi turnir u Kneževini mogao da bude mesto na kome će Novak Đoković da se vrati titulama i osvoji prvi pehar u 2024. godini, ipak nije ni on, ni čovek koji ga je u tome sprečio. Kasper Rud naleteo je na (mnogo) boljeg od sebe – 6:1, 6:4.

Izabrane vesti

Grčki teniser evidentno voli da se baškari na francuskom suncu, pošto je treći put u poslednje četiri godine uspeo da osvoji Masters u Monte Karlu!

Stigao je do trona, iako je u turnir ušao van pozicije među 20 najboljih na svetu. Imao je težak baraž, ali je sve prepreke uspeo da eliminiše, uključujući i Janika Sinera u polufinalu, jedinog koji mu je na putu do trona uzeo set. Rud je uspeo da pruži solidan otpor u drugom setu, ali ne i da učini borbu za titulu zanimljivom.

Grk je bio bio maksimalno fokusiran i evidentno jako motivisan, što mu je dalo krila i šansu da se razleti po terenu, što Norvežanin nikako nije uspeo da isprati. Uspeo je i da sačuva čak osam brejk lopti, što mu je davalo dodatno samopouzdanje kroz meč. Njegovi snažni forhend udarci bili su nepremostiva prepreka za Ruda, koji nije odustajao od svoje ideje da stoji duboko u polju i to mu se obilo o glavu. Mučio se da drži konstantnost u forhend udarcima ceo prvi set, zbog čega je brzo pao. Poboljšao je ovaj segment u nastavku, ali protivnik je već uspeo da uhvati preveliki zalet.

Posle nešto više od sat i po vremena, Cicipas je do nogu potukao rivala, dozvolivši mu samo jedan gem u prvom, te još četiri u drugom setu. Postao je jedan od sada tek petorice koji su Monte Karlo osvajali bar tri puta. Rafael Nadal je nedostižni šampion sa čak 11 titula, dok su po tri uzimali Bjorn Borg, Tomas Muster i Ilije Nastase. I od danas Stefanos Cicipas.

Logično, uz buru emocija je novu titulu dočekao Stefanos Cicipas.

“Bilo je jako teško, ali sada kada sam se vratio na podijum i ponovo osvojio turnir, osećaj je neverovatan. Mogu da zahvalim prijateljima i porodici, a ako ima Boga, i njemu na tome što su učinili da se ovo dogodi. Izuzetno sam zahvalan svakom od njih što su mi dali veliku podršku na svakom koraku ovog puta. Treći put sam na tronu i osećaj je poseban, čak i više nego posle prva dva trofeja. Neverovatno je da sam ovo uspeo. Živci su bili napeti kao strune, ali uspeo sam. Želeo sam jako da osvojim i taj treći trofej ovde. I zato sam jako ponosan“, izjavio je Cicipas.

Iako mu je šljaka omiljena podloga, u Monte Karlo je Cicipas stigao sa skromnim učinkom 11-6 u 2024. godini. Ali, baš kao i u nekim slučajevima u prošlosti, pronašao je pravu formu baš u Monte Karlu, gde je na putu do trona dobio igrače iz Top 10, Aleksandra Zvereva i Janika Sinera.

Uz trijumf nad desetoplasiranim Rudom, Cicipas je uspeo nešto što nije već šest godina – da na jednom turniru dobije trojicu iz deset najboljih.

Zaslužio je.


tagovi

Stefanos CicipasKasper RudATP Monte KarloMasters Monte Karlo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara