Novak Đoković (©Reuters)
Novak Đoković (©Reuters)

Raštimovani Novak progutan u Ragnaroku, tripleta ostaje fantazmagorija

Vreme čitanja: 4min | sub. 13.04.24. | 19:03

Đoković eliminisan u polufinalu mastersa u Monte Karlu, ništa od titule ni posle devet godina

Pojam Ragnarok poznat je kao jedan od najčuvenijih u nordijskoj mitologiji. On predstavlja niz predskazanih događaja, prirodnih katastrofa i velikih bitaka, nakon kojih će nestati brojne velike iliti božanske figure. Kao autentičan predstavnik severnoevropskog tenisa među vrhunskim igračima, Kasper Rud jedini je činilac na ATP turu, koji je shodno podneblju s kog dolazi mogao da pokrene pomenuti Ragnarok u sportskim okvirima. Nije Novak Đoković pokazivao zavidan nivo energije ni na prethodnim mečevima u Kneževini, ali je uprkos svemu pobeđivao. Nažalost, dvostruki grend slem finalista iz Norveške pokazao se isuviše kvalitetnim da bi bio savladan od Novaka sa trenutnim stepenom forme.

Rud je posle dva sata igre savladao tenisko božanstvo u polufinalu Monte Karla 2:1 (6:4, 2:6, 6:4) i odvojio najuspešnijeg ikada od mogućnosti da u 2024. postane prvi igrač u istoriji, koji je svaki veliki turnir (grend slemovi, mastersi, završni masters), osvojio bar tri puta. Sve što je Novak prikazao tokom tekuće sedmice, objedinjeno je u sudaru sa desetim teniserom sveta. Neupitni znaci magije i majstorstva bili su tek povremeni i u nedovoljno jakim dozama, a momenti letargičnosti značajno češći. Sve je to kumovalo i devetoj godini zaredom bez podizanja trofeja na Azurnoj obali.

Izabrane vesti

Nije se Norvežanin u prošlosti pokazao kao ozbiljan rival Đokoviću, nije do danas imao nijedan osvojeni set, ali je u šestom međusobnom meču protiv srpskog igrača odigrao meč za pamćenje, za prepričavanje unucima i plasman u finale prvog velikog turnira na šljaci ovog proleća. Ne samo da Novak od 2015. nije stigao do titule u Monte Karlu, već mu konstantno izmiče i sam plasman u finale. Jasno je da je najbolji ikada tokom karijere uvek tempirao formu za Rolan Garos, ali će ga to po svemu sudeći koštati jednog fantazmagoričnog dostignuća, kakvo bi bilo osvajanje svih značajnih trofeja bar tri puta (podstimo, niko drugi nema sve osvojeno ni po jedanput).

Novakovi navijači po pravilu umeju po početnim poenima i gemovima veoma precizno da ocene Đokovićeve šanse za pobedu u nastavku meča, a nažalost danas je tromo startovao i tako najavio neubedljivo izdanje. Rud je odmah oduzeo servis Novaku i najavio svoju prvu pobedu u karijeri nad Top 3 igračem iz 11. pokušaja. Sve je delovalo još sumornije kada je Norvežanin poveo sa 4:1 i došao do dva brejka prednosti. Prve znake života srpski teniser pokazao je u finišu prvog seta kada je vratio brejk i tako najavio da se neće predati. Za davanje nade bilo je dovoljno, ali za potpuni povratak u set kasno.

Svi znamo za te Novakove čuvene momente svojevrsnog preobražaja posle izgubljenog početnog seta, a on nije izostao ni danas. Trudio se Novak, koristio i poslednje atome snage od samog starta drugog seta, odgovarao na ubitačan Rudov intenzitet i snažne udarce, a sve je to rezultovalo da odnos snaga na terenu počne da liči na sve ono što je viđeno u prethodnih pet okršaja dvojice tenisera, uključujiči i najvažniji u finalu Rolan Garosa prošle godine. Novak je postavio stvari na željeno mesto i za manje od 40 minuta igre u drugom setu vratio meč u egal.

Čini se da je Rud kalkulisao i prikupljao energiju u poslednjih nekoliko gemova drugog seta. Od prvog trentka odlučujućeg dela igre vratio se onim snažnim forhendima iz prvog seta i potpuno prekopirao recept. Stekao je vođstvo od 3:0 i tako Novaka ponovo naterao da gradi od početka. Uprkos opšteprisutnom nedostatku daha i raštimovanom bekhendu, smogao je Đoković snage za još jedan brejk i izjednačenje na 4:4. Potpuno nesvojstveno, Novak je na 5:4 za Ruda izgubio gem na svoj servis i izgubio meč baš na način kojim je uglavnom on rešavao neizvesne duele.

S jedne strane situacija jeste zabrinjavajuća, jer će Novak završiti prvu trećinu godine bez upisanog pehara, ali i dalje ohrabruje činjenica, da je ranijih godina često ispadao i značajno ranije iz Monte Karla, ali se na kraju ispostavilo da su ti loši rezultati prethodili osvajanju velikih trofeja u narednim mesecima. Zabrinutost postoji, ali daleko od toga da treba padati u očaj. Novak je toliko puta preokretao svoje poraze u najmoćnije oružje, baš kada je najpotrebnije. A ono što je prioritet svih prioriteta do sredine avgusta biće Rolan Garos, Vimbldon i Olimpijske igre. Sve ostalo samo je priprema, a narednu će Novak imati na mastersu u Madridu ili Rimu, u zavisnosti da li će se odlućiti za nastup u Magičnoj kutiji.


tagovi

Novak ĐokovićKasper RudMasters Monte Karlo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara