Dušan Lajović (AFP)
Dušan Lajović (AFP)

Prošla je sredina aprila, opet Dušan Lajović igra najbolji tenis

Vreme čitanja: 2min | čet. 18.04.24. | 15:52

Posle Dijega Švarcmana i 13. tenisera sveta Iga Ambera, sprski teniser pobedio i nezgodnog Španca Alehandra Davidoviča Fokinu za plasman u četvrtfinale ATP 500 turnira u Barseloni

Uskoro će godinu dana kako je Dušan Lajović podigao pehar na ATP turniru u Banjaluci, odnosno Srpska Openu. Na putu do trofeja od četvrtfinala savladao je Novaka Đokovića, Miomira Kecmanovića, te Andreja Rubljova. Blistao je srpski teniser od 17. do 23. aprila prošle godine u Banjaluci, a u istom periodu ove godine ponovo je zaigrao svoj najbolji tenis, ovoga puta u Barseloni. Posle Dijega Švarcmana, 13. tenisera sveta Iga Ambera, Lajović je na putu do četvrtfinala eliminisao i vrlo nezgodnog Španca Alehandra Davidoviča Fokinu posle dva i po sata borbe - 1:2 (6:7, 6:3, 1:6).

Nakon turobnog perioda krajem marta i početkom aprila kada je gubio uzastopne mečeve prvih rundi mastersa u Indijan Velsu, Majamiju i Monte Karlu, Lajović je konačno počeo da niže pobede. Jeste izgubio bodove osvojene u Banjaluci, survao se na živoj rang listi između 90. i 100. mesta, ali je u Kataloniji pokazao da je spreman da sve nadoknadi visokim plasmanom na ATP 500 turniru. Trenutno mu je projektovani rang 74. mesto, a u slučaju da pobedi narednog rivala, boljeg iz duela Aleksa De Minora i Artura Fisa, imao bi u džepu najverovatnije 64. poziciju.

Izabrane vesti

Kako bilo, danas je porazio agresivnog i agilnog Španca njegovoj omiljenoj podlozi. Neretko je puštao 27. tenisera sveta da diktira tempo poena, što je bila dobra taktika budući da se Fokina samouništio sa čak 57 neiznuđenih grešaka!

Umirala su obojica tenisera u greškama tokom prvog perioda igre, po tri puta razmenili brejkove, a onda se upustili u neizvesnu taj-brejk borbu. Posle prve dve set lopte za Fokinu usledila je jedna Lajovićeva, zatim još dve za Španca, a onda nove dve za srpskog tenisera. Svoju ukupno treću Lajović je unovčio i rezultatom 12:10 arhivirao prvi set u kojem je imao sedam vinera i 16 neiznuđenih grešaka, naspram 18 neodbranjivih udaraca i 31 poklona rivala.

U osmom gemu drugog seta Španac je napravio ključni brejk koji je potom potvrdio najavivši povratak. Ali nastavio je momak ruskog porekla da greši, a Lajović držao visok nivo koncentracije u ključnim poenima. A takvih je bilo prilično u trećem setu, pri Lajovićevom vođstvu 3:1. Spasao je tada četiri brejk lopte poveo sa 4:1 i u narednim minutima se prošetao do pobede.


tagovi

Dušan LajovićAlehandro Davidovč Fokina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara