Rafael Nadal
Rafael Nadal

Pred nama su najbolje godine u istoriji tenisa: Rafi trijumf u epskom finalu, Federer na grend slem titulu!

Vreme čitanja: 2min | pon. 09.09.19. | 07:51

Medvedev je ozbiljan izazivač velikoj trojci, ali u finalu US Opena nije izdržao isrcpljujući meč od četiri sata i 50 minuta

Ne tako davno delovalo je nezamislivo. Činilo se da će Rodžer Federer  zasigurno ostati upisan u istoriji tenisa kao čovek sa najviše grend titula. Međutim, prvo je serijom trofeja zapretio Novak Đoković, da bi se sada “povampirio” i Rafael Nadal, koji je u dramatičnom finalu US Opena savladao Danila Medvedeva sa 3:2, po setovima 7:5, 6:3, 5:7, 4:6, 6:4 i osvojio 19. grend slem pehar!

Time se Federeru primakao na samo jedan zaostatka, dok je najmlađi član velike trojke Novak Đoković trenutno na kvoti 16 što će reći da nas u narednih nekoliko sezona očekuje klimaks možda i najboljeg perioda u istoriji tenisa. Trojica najvećih boriće se za rekord koji će mnogi videti kao pečatiranu potvrdu najboljeg u istoriji belog sporta.

Izabrane vesti

Federer, Nadal i Đoković su već deceniju dimenzija za sebe. Njih trojica su razdelelili sve titule u poslednje tri godine. Poslednji “uljez” koji je “odžepario” veliku trojku za jednu od titula koje ljubomorno čuvaju za sebe bio je Sten Vavrinka, baš na US Openu, još 2016. godine.

Medvedev nije mogao do samog kraja, mada je 23-godišnji Rus pokazao da bi u budućnosti mogao da bude taj koji će učiniti da velika trojka, već u tridesetim, ne izgleda nedodirljivo. Sjajna godina iza njega, oduševio je i kako se vratio u meč sa Nadalom posle zaostatka od 0:2 u setovima. Na kraju ipak nije izdržao.

Četiri sata i 50 minuta! Samo četiri minuta kraće od najdužeg finala u istorji njujorškog grend slema. Kao nacrtan splet okolnosti za Nadala, koji je kraj meča dočekao sa suzama u očima.
Ovo je jedno od najemotivnijih večeri u mojoj karijeri. Čudesno finale. Lud meč”, rekao je Španac posle duela koji je 24.000 ljudi na tribinama svako malo dizao na noge.

gallery

Utihnuli su čak i zvižduci kojima je publika na Flešing Medouzu častila Medvedeva u dosadašnjem toku turnira. Čak je mogao da čuje i kako mu skandiraju ime. Nije vredelo. Ne protiv Nadala, čestvorostrukog šampiona US Opena.

Federer je na dohvat ruke. Skoro pa nezamislivo posle nekoliko godina u kojima je Nadal samo trijumfima na Rolan Garosu podsećao javnost da je i dalje tu, da je i dalje barabar sa Federerom i Đokovićem. Sad kad više nema povreda, vratio se. U ove poslednje tri godine, pet grend slem titula za Nadala, četiri za Đokovića, tri za Federera, koji je, čisto podsećanja radi, posle pobede na Australijan Openu 2007. imao devet pehara više od Španca.

Delovalo je tada da niko ne može da zaustavi  upisivanje Rodžerovog imena u sportske almanahe uz napomenu: najveći svih vremena.

Sad je trka potpuno otvorena. I nemojte misliti da će bilo kod ovih "staraca" tako lako odustati.

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara