Novak Đoković (Reuters)
Novak Đoković (Reuters)

Ponudi vam poklon, ne zahvalite se, on vas uništi: Novak kroz oluju nastavio put ka odbrani trona

Vreme čitanja: 4min | sre. 17.01.24. | 13:57

Đoković za tri sata i kusur srušio domaćeg tenisera Alekseja Popirina spasivši četiri set lopte u trećem setu, naredni protivnik biće mu Argentinac Tomas Martin Ećeveri

Mučenje na startu Australijan Opena protiv Dina Prižmića, veliki problemi i oscilacije i u drugoj rundi i duelu sa domaćim teniserom Aleksejem Popirinom. Prošao je Novak Đoković oluju u trećem setu, ali munje i gromovi Australijanca nošenog frenetičnom podrškom većinskog življa sa tribina Rod Lejver arene nije nisu ostavili ožiljke na najboljem teniseru planete! Popirinu svaka čast na otporu koji je trajao preko tri sata, ali kada se ne zahvalite na poklonima koje Novak ne deli tako često, on vas, po običaju, uništi. Popirin je imao četiri set lopte za preokret i vođstvo od 2:1, te prenošenje pritiska na Srbina, ali je Novakov fokus kao i nebrojeno puta u karijeri bio besprekoran u najstresnijim momentima - 3:1 (6:3, 4:6, 7:6, 6:3).

Reče Nik Kirjos, u ulozi komentatora nakon goruće neizvesnosti u trećem setu i Novakovog osvajanja istoga da je Popirn u tom periodu igre bio bolji rival, ali da nije uspeo da materijalizuje inicijativu. I bio je potpuno u pravu budući da je 43. igrač sveta pri vođstu 5:4 stekao tri vezane, kasnije i četvrtu brejk/set loptu. Poklonio je tada Novak neuobičajenim greškama vezane šanse rivalu da dodatno razgali domaću publiku, da ga stavi na set do eliminacije sa turnira, ali maestralni servisi i čelični nervi trasirali su put ka 30. uzastopnoj, a ukupno 91. pobedi u Melburnu!

Izabrane vesti

Četvrta set lopta za Popirina bila je najproblematičnija iz Novakove vizure, iako je sa mnogo samopouzdanja pogodio rizičan drugi servis, te jednu lopticu čiji je let zaličio na aut, poslao tačno na bočnu liniju. Izbegao je pad u ambis, odvukao set u taj-brejk i pokazao zašto su 13. gemovi na grend slemovima njegova specijalnost. Nakon što je povratio vođstvo, poznajući Novaka, jedina nedoumica ostala je da li koliko će gemova Đoković dozvoliti protivniku. Držao se 24-godišnjak do 2:2, da bi Novak dodatno pojačao i sa tri vezana gema stigao nadomak pobede. Spasao je Popirin tri meč lopte neodbranjivim servisima, osvojio još jedan gem, ali samo je prolongirao neizbežno - Đokovićev odlazak u treće kolo i zakazivanje okršaja sa 30. nosioce Tomasom Martinom Ećeverijem.

De fakto Popirin jeste bolji teniser nego što je bio novembra 2019. kada su se prvi i jedini put do danas sastali, ali mentalitetom nije mogao da parira srpskom asu. Svedoče o tome silne greške koje je nizao otkako je propustio set lopte. Početak meča ukazivao je na rutinsko veče za Beograđanina, prvi set u džepu za 38 minuta, uz odlične servise i smušeno izdanje Australijanca nije nagoveštavao tročasovnu borbu. Ali desila se. U drugom setu je Popirin čak dva puta oduzeo servis rivalu i to nakon što je Novak brejkom ostao u setu. U dugim razmenama pokazao je momak iz Sidneja da je kvalitetan, da može da parira u dužim razmenama, ali da se vratimo na priču sa početka - kada ne koristite šanse protiv najboljeg svih vremena, on vam se brzo uvuče u glavu.

Bilo je u poslednjem setu i verbalnog dobacivanja sa tribina, Novak je čak ušao u raspravu sa osobom sa tribina, rečima: "Dođi i reci mi to u lice:" Publika u Melburnu nije bila najpristojnija, ometala je obojicu tenisera povicima između prvog i drugog servisa, što je srpski teniser i sam potvrdio nakon meča.

Statistika kaže da je Novak imao 31 viner i jednu neiznuđenu grešku više, a činjenicu da je napravio samo tri brejka iz 11 pokušaja govori o tome kako je servirao Popirn. Trudio se Australijanac da diktira tempo, ispalio čak 52 vinera, ali poklonio čak 58 poena Đokoviću.

Već sada Đoković je izgubio više setova nego na prošlogodišnjem Australijan Openu kada je do pehara stigao izgubivši set jedino u drugom kolu od Francuza Enca Kuakoa. Možda se srpska mašina ove godine nešto sporije pali zbog problema sa ručnim zglobom koji su bili evidentni i ove australijske večeri (česti se hvatao za zglob i istezao ga), kao i zbog činjenice da ga je pred start i početkom turnira mučila prehlada zbog koje je propustio i jedan trening nakon duela sa Prižmićem.



tagovi

Novak ĐokovićAleksej PopirinAustralijan open 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara