Podvig povređenog Federera: Spasao sedam meč lopti i prošao u polufinale!

Vreme čitanja: 3min | uto. 28.01.20. | 08:47

Švajcarac prošao golgotu u četvrtfinalu Australijan opena i sada čeka narednog protivnika, a to je bolji iz meča Đoković - Raonić

Paklenih pet setova protiv domaćeg heroja Džona Milmana pre samo četiri dana, pa ponovo pet setova danas protiv Tenisa Sandgrena i njegovih sedam meč lopti, a sve to "zabibereno" povredom leđa i nogu. I ništa. Nije se dao!

Rodžer Federer je pobedio dva oponenta odjednom i prošao po 15. put u polufinale Australijan opena. Zbog ovakvih mečeva on je legenda belog sporta. Naravno, bila je tu i njegova po lošem ponašanju poznata publika za konačnih, nakon više od tri i po sata igre na Rod Lejver areni 3:6, 6:2, 6:2, 6:7 (8), 6:3.

Izabrane vesti

"Imao sam sreće danas, Sandgren je zaslužio ovu pobedu. Sreća me je pogledala jer nisam kontrolisao niti jedan od tih sedam meč poena koje je imao. Hvala publici i protivniku na odličnoj partiji." skroman je bio treći reket sveta, ali i vidno umoran, "Namučile su me noge i leđa, ali sam procenio da mogu da guram dalje i izborim se sa tim problemom. Tako je i bilo, mada je lako moglo sve biti gotovo u četiri seta. Dobro znam svoje telo, pa sam bio spreman na takav rizik. Da je problem bio ozbiljniji, sigurno bih se predao" 

Mučio se Fedeks, prošao je pravi pakao, ali je poput ptice feniks uspeo da se vrati bukvalno iz pepela. Sandgren je odigrao vrhunski, pre svega iz servisa kojim je dominirao danas u Melburnu (27 asova). Kad god je imao problem, taj udarac ga je spasavao. Ali ga ipak nije spasao.

Žilav je prekaljeni Švajcarac iako je imao ozbiljnih problema leđima, ne želeći lako da se preda. Uspeo je na čist voljni momenat da zadrži Sandgrena na terenu da bi ga na kraju "udavio". Poput ranjenog lava. Dobro je Federer otvorio meč, ali onda je došao drugi set i povreda leđa poguravši njegovog protivnika koji je poveo sa 2:1. I kada se činilo da je sve gotovo dogodilo se čudo.

Najuzbuljivije je bilo upravo u četvrtom setu kada je Amerikanac prvo propustio tri meč lopte, onda je Federer uspeo da, na već pomenuti neverovatni voljni momenat dogura meč do taj-brejka bukvalno na jednoj nozi. A tamo je Sandgren imao još četiri prilike da završi meč i obezbedi prvo grend slem polufinale u karijeri. Ali em se očigledno malo uplašio, em ledeni mešter iz Bazela nije se dao impresionirati. Krenuo je tada 38-godišnji as konačno da se kreće kako treba pošto je blokada za povređenu kičmu počela očigledno da funkcioniše, vratio nekoliko neverovatnih udaraca protivnika i sa minimum emocija uveo ovo četvrtfinale u završni deo.

Polako je Fedeks u zaključnom setu počeo da kruni kulu od peska protivnika, čekao je kao lovac da se mu se "divljač" sama približi, a onda je povukao oroz. Surovo i hladno. Bilo je to u šestom gemu kada je konvertovao jednu brejk-priliku. Ona je i rešila meč jer Sandgren nije više imao snage, a čini se ni umešnosti da se bori sa ranjenom legendom.

Ovo je Fedeksu 15. put da uđe među prvih osam na Australijan openu i 15. put kako prolazi dalje! Šta reći... U svakom slučaju njegov račun će siguno biti bogatiji za 525.000 australijskih dolara (322.000 evra). Pošto ga je prošle godine zaustavio u osmini finala Grk Stefanos Cicipas, treći reket sveta i šestostruki prvak melburnškog grend slema će zaraditi 360 poena pošto je osvojio 720, ali je branio 360.

Naredni protivnik Rodžeru Federeru će biti pobednik meča koji sledi između Novaka Đokovića i Miloša Raonića. To će mu biti inače prvi nosilac naspram koga će stati u Melburnu! Sandgren je npr. 100. na svetu...

Naravno, postavlja se i veliko pitanje u kakvom fizičkom stanju će biti Švajcarac pošto je on već imao pre nekoliko godina problema sa leđima i nije ih lako rešio. I godine su to, ma koliko on bio u sjajnoj formi, te je i period rekuperacije mnogo duži nego pre.

(Foto: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara