Počinje Srpska Open: Karte planule, karavan predvodi najbolji na svetu, kiša bi mogla da pokvari planove

Vreme čitanja: 3min | pon. 17.04.23. | 08:00

Prvog dana ATP 250 turnira u Banjaluci na terenu tri srpska tenisera i Stan Vavrinka

/Od izveštača Mozzart Sporta iz Banjaluke/

Zahvaljujući ambicijama da Beograd dobije turnir iz ATP 500 serije, Banjaluka je privremeno postala novo prebivalište turnira koji se okupljao velika teniska imena u prestonici Srbije. I zato će najveći grad Republike Srpske počev od danas, a zaključno sa nedeljom biti centar regionalnih teniskih dešavanja.

Izabrane vesti

Činjenica da se igra istovremeno kada i renomirani ATP 500 turnir u Barseloni, odnosno "250-ica" u Minhenu, nije sprečila Srpska Open da okupi poprilično zavidnu plejadu tenisera. Možda prestonica Katalonije ima u glavnom žrebu četvoricu Top 10 tenisera, Karlosa Alkarasa, Kapera Ruda, Stefanosa Cicipasa i Janika Sinera, ali Banjaluka ima najboljeg na svetu. Karavan predvodi Novak Đoković, a koliko su ovaj grad, pa i čitava Bosna i Hercegovina željni tenisa najbolje govori detalj da su karte bukvalno planule, te da su u opticaju još jedino poneka mesta u ložama.

"Drago mi je što sam ponovo u Banjaluci, poslednji put je bilo pre osam godina. Sada sam ovde zbog tenisa, nadam se cele nedelje. Čujem da je interesovanje veliko", rekao je Đoković nakon što je sinoć sleteo na aerodrom Mahovljani.

Novakovo prisustvo nedvojbeno podiže euforiju u gradu na Vrbasu do tačke ključanja, ali nije srpski teniser jedini iz TOP deset koji če uveličati predstojeće takmičenje. U Banjaluku, direktno iz Monte Karla, ovenčan šampionskom titulom i svojim prvim mastersom u karijeri stiže šesti najbolji teniser sveta Andrej Rubljov. Prošlosezonski turnir u Beogradu obeležilo je upravo njihovo pravoslavno finale na Uskrs, a umesto podbacivanja novčića, tucanjem uskršnjim jajima odlučivali su ko će otvoriti meč servisom. Tada je Rubljov odneo pobedu (6:2, 7:6, 6:0), a ukoliko ne bude grešaka i brljotina, ponovo bismo mogli da ih vidimo u borbi za trofej.

Treći nosilac je 20. sa ATP liste Borna Ćorić, a učesnike iz TOP 50 na svetu kompletiraju Miomir Kecmanović (34), Talon Grikspor (35), Jirži Lehečka (42) i preiskusni Rišar Gaske (43). Ne zaboravimo Gaela Monfisa, kao ni 90-plasiranog Stana Vavrinku, koji je svojim atraktivnim, jednoručnim bekhendima na jučerašnjem treningu na centralnom terenu i u 39. godini života mamio aplauze publike. Već je apostrofirano, ali nije zgoreg ponoviti - ukoliko uspešno prođe prvu prepreku u vidu Francuza Luke Van Aša, očekuje nas 27. podglavlje teniskog klasika sa Đokovićem.

Dnevni program na centralom terenu otvoriće Talon Grikspor i Aleksej Popirin, nakon čega sledi pomenuti okršaj Vavrinke i Van Aša kao uvertira za mečeve srpskih tenisera. Nažalost, žreb je već u prvoj rundi spojio Filipa Krajinovića i Dušana Lajovića, a kada oni zavšre ustupiće mesto sunarodniku Hamadu Međedoviću koji će kao vajd kard učesnik pokušati da eliminiše osmog nosioca, Francuza Gregorija Barera (57.).

Novak Đoković će na teren u sredu, a kako je doživeo ranu eliminaciju u Monte Karlu, već u trećem kolu od Italijana Lorenca Muzetija, Banjaluka će poslužiti za vraćanje u takmičarski ritam, jer pre starta sezone na šljaci nije igrao profesionalni tenis više od mesec dana. U zavisnosti od rezultata, odnosno broja mečeva u Banjaluci, mogla bi da padne odluka hoće li pre mastersa u Rimu nastupati i u Madridu, ili će se pojaviti samo u Foro Italiku.

Jedna šetnja kroz teniski kompleks u parku "Mladen Stojanović", bila je dovoljna za utisak da je organizacija na visokom nivou i da se će velikim teniskim imenima biti uživanje da baš na ovim terenima treniraju i ukrštaju rekete sa rivalima. Jedino što bi moglo da pokvari utisak i planove jeste vreme. Dan uoči turnira je s vremena na vreme kišilo, a iako prognoza najavljuje padavine sve do subote, nadamo se da one neće uzrokovati duže prekide mečeva.

SRPSKA OPEN

11.05: (1,55) Grikspor – Popirin (2,29)

13.30: (1,95) Van Aš – Vavrinka (1,75)

13.55: (1,70) Lajović – Krajinović (2,03)

13.55: (1,90) Molčan – Danijel (1,80)

15.05: (1,60) Međedović – Barere (2,19)


tagovi

Srpska OpenNovak Đoković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara