Novak Đoković (foto: Srpska Open)
Novak Đoković (foto: Srpska Open)

Pažnja, pažnja: Novi nadahnuti autsajder izaziva Đokovića

Vreme čitanja: 3min | sre. 19.04.23. | 11:11

Na tri od četiri turnira koje je Novak odigrao u 2023. godini, mladi momci koji ne pripadaju TOP 100 društvu uspevali su da namuče srpskog tenisera

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Banjaluke)

Takmičarska 2023. godina za Novaka Đokovića počela je savršeno. Titula u Adelejdu kao šlagvort za 10. krunu Australijan opena. Ali nekonstantnost igranja mečeva i gubitak rutine učinili su svoje. Jedna pauza od mesec dana bar delimično kumovala je glatkom porazu u finalu Dubaija od Danila Medvedeva, a onda je još jedna teniska apstinencija slične dužine usporila početak sezone na šljaci.

Izabrane vesti

Nikada Novak nije krio da mu je najzahtevnije bilo prilagođavanje upravo na zemljanu podlogu. Potvrda je i rana eliminacija u Monte Karlu od Italijana Lorenca Muzetija. Doduše, Muzeti je 21. teniser sveta i 21-godišnjak sa tendencijom rasta. Ali uprkos osvajanju već dve titule na četiri turnira od starta sezone, najboljem teniseru sveta posao su umeli da otežaju i apsolutni teniski autsajderi, momci koji ne pripadaju društvu stotinu najboljih na svetu.

I zato mladog Luku van Aša, 18-godišnjeg Francuza što je na otvaranju Srpska opena već iznenadio Stana Vavrinku posle preokreta ne bi trebalo shvatati zdravo za gotovo. Ne pre 15.00 Đoković će imati banjalučku premijeru protiv najmlađeg TOP 100 tenisera i gotovo duplo mlađeg od sebe.

"Ne znam mnogo o njemu. Znam da je mlad, da je ušao u 100 na svetu, ali nisam očekivao da će dobiti Vavrinku. Borac je, danas su bili teški uslovi, a on je brz, i veoma je teško probiti ga... Nadam se da će dosta ljudi da dođe, da će uživati i da ću i ja da uživam i donesem pobedu", rekao je Đoković na prekjučerašnjoj konferenciji za medije.

Dakle, svestan je da je tinejdžer željan dokazivanja spreman na duge poene, da će pokušavati da ga natera na udarac više kao što je to činio protiv Vavrinke. Ali svestan je i mladi Francuz ko mu je rival, što ga ne sputava da sanja čudo i senzaciju sezone na ATP turu.

"On je najveći šampion, broj jedan. Biće zadovoljstvo, uživaću. On je favorit, ali pokušaću da ga pobedim. Sigurno će biti veliki izazov. Imam samo 18 godina i veliko mi je zadovoljstvo što sam igrao sa jednim šampionom i što ću se sastati sa drugim, jer oni neće igrati još dugo", rekao je Van Aš nakon što je poslao kući Švajcarca.

To što je Novak najbolji na svetu, izvesno svih vremena, Van Aš će pokušati da pretoči u pogonsko gorivo poput mnogih prethodnika koji su takođe izazivali Đokovića i koji su igrali na kartu tajnovitosti otkrivenu zahvaljujući prvim mečevima protiv Đokovića.

Samo od starta ove sezone, Novaka je u drugom kolu Australijan Opena namučio Van Ašov zemljak Enco Kuako, uzavši mu prvi set. Kasnije je očekivano izgubio. Slično se dogodilo u meču prvog kola Dubaija sa Tomašom Mahačem. Čeh je nakon gubitka prvog, naterao Đokovića da završava posao tek u trećem setu. A onda je na startu Monte Karla proigrao i Rus Ivan Gahov. Pogađao je vinere manirom TOP 50 tenisera iako mu je renking više nego tri puta slabiji. Dogurao do taj-brejka u prvom setu, Novak je rešio taj meč u dva perioda igre, ali je to bio pokazatelj Lorencu Muzetiju, da je Đoković ranjiv.

Banjaluka ima priliku da napuni tribine Centralnog terena i nada se da će Novaka gledati i u nedelju kako podiže trofej. Jer potrebno je srpskom asu što više mečeva pre Rolan Garosa. Jer zna se koji su ciljevi ove sezone.

SRPSKA OPEN:

Sreda

12.35: (2.03) Džumhur – Broudi (1.70)

14.50: (1.85) Popirin – Molčan (1.85)

15.05: (1.05) Đoković – Van Aš (7.70)

16.30: (4.40) Monfis – Lehečka (1.17)



tagovi

Novak ĐokovićSrpska OpenLuka Van Aš

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara