Karlos Alkaras (Reuters)
Karlos Alkaras (Reuters)

Opsednutost Đokovićem skinula Alkarasu osmeh sa lica

Vreme čitanja: 4min | uto. 17.10.23. | 10:21

"Kada je pritisak tu, on se uvek zabavlja, i to se vidi po tom osmehu. Od Vimbldona izgleda kao da je pod mnogo većom tenzijom na terenu..."

Postavio je Novak Đoković teniske standarde i rekorde koji možda nikada niće biti ispraćeni i nadmašeni. Kuca na vrata 400. nedelji na čelu ATP liste (trenutno 395. nedelja), po broju grend slemova niko ne može da mu parira, a isti je slučaj i sa masters turnirima, dok je u sedam navrata završavao kalendarsku godinu kao vladar svetskog tenisa. Da ne čeprkamo sad po svim teniskim dostignućima koja su u ekskluzivnom vlasništvu srpskog asa... Trebalo bi nam poprilično. Tek, suština je sledeća - s pojavom Karlosa Alkarasa u obrisima se ukazao teniser (ne)spreman da u narednih 10 do 15 godina, svim tim rekordima zapreti. Jer je, naročito ove godine, delovalo će da igrati finale i verovatno osvojiti svaki turnir na kojem se Đoković ne bude pojavio, a da je ukrstivšu reket sa Novakom uspeo da podigne grend slem trofej, onaj vimbldonski.

I nije dozvolio Karlitos da ga slava i to što mediji od njega uveliko prave novu tenisku ikonu, učine nadobudnim i osionim, da pomisli da je veća zvezda ili ne daj bože teniser, od Novaka i Rafe Nadala. Ostao je mladić iz Mursije nedodirljiv, skroman i pun poštovanja u izjavama, kada god bi zaustio da kaže nešto o najboljem svih vremena. Od Rolan Garosa, preko Vimbldona i Sinsinatija gde su španski mladi lav i sprski veteran igrali epsko finale, pa sve do US opena, a i nakon njega, svaka izjava o Novaku, čak i kada bi novinari pokušali da isporovociraju kakav senzacionalniji odgovor, bila bi protkana izuzetnim poštovanjem i iskrenim divljenjem.

Izabrane vesti

Mada, ako ne napravite pravu ravnotežu u sopstvenoj glavi, divljenje prema glavnom teniskom takmacu, može biti poprilično nezgodno, otežavajuće, problematično. Jer kada se nekome divite, obično stremite da budete nalik njemu, fokusirate njegova dostignuća i pokušavate da ih nadmašite... A to stvara ogroman pritisak sa kojim malo ko može da se izbori, koji parališe noge, odseca krila, tera na grešku.

Na Rolan Garosu je Alkaras sagoreo u želji da uzme prvi grend slem skalp Đokovića, vimbldonsko finale počeo stegnuto, izgubio set, ali čim se opustio i pustio da ga vodi igra, a ne misli i teška glava, napravio je senzaciju. Spektal iz finala Sinsinatija teško je objasniti. Samo ćemo se podsetiti da je Alkaras propustio meč loptu u taj-brejku drugog seta, da je u trećem popustio tek na Novakovoj petoj meč lopti.

Šest titula osvojio je Alkaras u 2023. godini, dve na mastersima, jednu grend slem, proveo 15 nedelja (sa prekidima) na čelu ATP liste i kao 20-godišnjak, nije imao više šta da dokazuje u ovoj sezoni. Eventualno da pokuša da zablista na završnom mastersu u Torinu.

Ipak, Karlitos je sebi nepotrebno stavio džakove pritiska na vrat. Iako će na prvu loptu nekome delovati da je pokušao sebi da nametne dodatnu motivaciju.

“Neću vas lagati, Đoković mi je u mislima na svakom treningu. Treniram sa jednim ciljem i odlazim na turnire sa jednim ciljem, a to je da završim godinu kao prvi teniser sveta. Razmišljanje o njemu tera me da izvlačim maksimum... Moram da budem stoprocentno prisutan u svakom poenu i na svakoj loptici da bih ga prestigao", pričao je Alkaras uoči početka mastersa u Šangaju.

Dakle, dokse Novak negde odmarao nakon US opena i mečeva u Dejvis kupu, uživao sa porodicom i punio baterije za završnicu sezone u Parizu, Torinu i Malagi gde će se od 21. do 26. novembra odigrati završnica Dejvis kupa, ističući da mu je glavni cilj baš Salatara sa reprezentacijom Srbije i ne razmišljajući previše da li će ostati na prvom mestu ili ne pred 2024, Karlitos je samo o tome razmišljao, izgubio onu dečačku nasmejanost što ga krasi od kada je ozbiljnije zajahao profesionalnim tenisom i to ga je koštalo. Izgubio je polufinale Pekinga od, za njega vrlo nezgodnog Janika Sinera, potpuno neočekivano poklekao već u osmini finala Šangaja protiv Grigora Dimitrova.

„Najvažnija stvar koju on donosi na teren jeste osmeh. Kada je pritisak tu, on se uvek zabavlja, i to se vidi po tom osmehu. To je novina. Čak ni veliki Rodžer Federer to nije radio, Nadal sigurno nije, Đoković s vremena na vreme, ali ne na isti način“, rekao je Mats Vilander i dodao: „Alkaraz mora ponovo da počne da se zabavlja na terenu. Na terenu izgleda da je pod mnogo većom tenzijom od Vimbldona“.

Ali osmeha ne beše, a Karlitos je propustio šansu da se ozbiljno približi Novaku na ATP listi i da ga prevesla u ATP trci. Razlika je trenutno 2.240 bodova budući da Novak ima 11.045, a Alkaras 8.805. Kada je reč isključivo o poenima osvojenim u 2023. godini, Đoković ih ima 8.945, Karlos 8.445.

„Ostalo je još nekoliko turnira, daću sve od sebe kako bih uspeo da ih osvojim. To moram da uradim ako želim da imam šansu da završim godinu kao broj jedan. Ne znam, ali tačno je da sam zasad propustio mnoge šanse da to uradim“, kaže Alkaraz.

I dalje Karlitos u mislima grize za to prvo mesto, a ATP 500 turnir u Bazelu gde je prošle godine dobacio do polufinala, biće mu poslednji turnir ove godine bez Novaka Đokovića. Zatim će obojica igrati u Parizu i Torinu. Već u Švajcarskoj ćemo videti da li se osmeh vratio na teren.


tagovi

Karlos AlkarasNovak Đoković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara