Novak Đoković (Star Sport)
Novak Đoković (Star Sport)

Đoković priredio Banjaluci preko dva sata strepnje, ali preokretom slomio žilavog tinejdžera

Vreme čitanja: 3min | sre. 19.04.23. | 18:29

Turbulentan prvi meč na Srpska Openu za najboljeg tenisera sveta kojem još nedostaje rutine

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Banjaluke)

Nastup u Monte Karlu za zaborav, prvo pojavljivanje na Srpska Openu - turbulentno! Trećeg dana teniskog ATP 250 turnira u Banjaluci Novak Đoković se našao na Centralnom terenu, podigao na noge gotovo 6.000 ljudi čim je zakoračio na šljaku, ali im takođe priredio tročasovnu strepnju i nelagodu. Ponovo se sa druge strane mreže, kao u već nekoliko navrata ove sezone našao mladić kadar da ga ozbiljno namuči. Luka Van Aš je pokazao da nije slučajno eliminisao Stana Vavrinku u prvom kolu, ali najbolji teniser sveta je uprkos nedostatku rutine, preokretom uspeo da prođe u četvrtfinale - 2:1 (6:7,6:3, 6:2).

Izabrane vesti

Videlo se i u uvodnom, maratonskom periodu igre od 75 minuta, da se Novak još nije adaptirao na šljaku, da mu zbog dva perioda teniske apstinencije od po mesec dana nedostaje mečeva, kao i da od dolaska u Banjaluku nije trenirao ne Centralnom terenu. Pokazao je to popriličan broj neiznuđenih grešaka i poklonjenih poena rivalu u situacijama nesvojstvenim za najboljeg na najboljeg na svetu. A iste stvari potvrdio je ne baš najbolji izbor napadačkih rešenja, poput forsiranja drop-šotova koji su mu donosili više štete nego koristi.

Prvi put se susreo sa Novak sa najmlađim teniserom među 100 najboljih na svetu, sa momkom kojeg je prethodno nazvao borcem kojeg je teško probiti. Ispostavilo se da ga je odlično skenirao na malom uzorku meča sa Vavrinkom. Bio je Van Aš tokom većeg dela meča prava napast u igri sa osnovne linije, gotovo savršeno se kretao, stizao i skupljao većinu loptica i kada bi Đoković pronalazio zahtevne uglove, terajući tako srpskog tenisera na greške.

Ali dobijao je Novak Đoković kada je bilo potrebno energetske injekcije od publike, kao je i sam umeo da priziva i poziva nakon osvajanja važnih poena.

Držali su se serveri odlično do devetog gema kada je, protivno očekivanjima prvi do brejka stigao upravo francuski teniser. Iskoristio je novu sekvencu Đokovićevih grešaka, poveo sa 5:4 i dobio priliku da servira za osvajanje drugog seta. Upravo u tom gemu na 30:30 odigrali su najduži poen prvog seta, a centralni teren je eksplodirao kada ga je srpski as okončao forhend vinerom, a potom se postarao za ribrejk. Usledio je Đokovićev ekspresan servis gem bez izgubljenog poena, pa mini-maraton pred taj-brejk. Mogao je Novak da izbegne 13. gem, ali je propustio tri set lopte, a Van Aš koji je imao i 40:0, iskoristio tek šestu gem loptu.

Taj-brejk je počeo bolje po Novaka, stekao je vođstvo 3:1, a zatim dozvolio 18-godišnjaku tri vezana poena, odnosno seriju 5:1 i dve set lopte. Iskoristio je već prvu, bukvalno utišavši Centralni teren. Banjalučka publika kao da nije znala šta ju je snašlo, dok je u mislima provejavao strah od rane eliminacije i možda i košmarni scenario da bi teniski kralj mogao da ih uskrati za svoje prisustvo na Srpska Openu u narednim danima.

Ali gotovo ekspresno popravio je Novak situaciju u drugom setu i vratio meč na početak. Rani brejk i vođstvo od tri 3:1 bili su dovoljni za hvatanje boljeg ritma koji je Novaku doneo izjednačenje za 43 minuta, preko pola sata manje od trajanja prvog seta.

Nove Đokovićeve oscilacije isplivale su na površinu već u prvom gemu odlučujućeg perioda igre. Dozvolio je rani brejk Francuzu, zatim ga momentalno nadoknadio počevši da štancuje gemove kao na fabričkoj traci. Ušao je u glavu golobradom studentu matematike pokazavši mu da se preračunao kada je posle pobede nad trostrukim Grend slem osvajačem Vavrinkom pomislio da može da eliminiše neponovljivu mentalnu gromadu. Van Aš je počeo da posustaje, a Novak sa četiri uzastopna gema trasirao put pobedi i četvrtfinalu sa Dušanom Lajovićem ili još jednim Francuzom Gregorijem Barerom.


tagovi

Novak ĐokovićSrpska Open

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara