Novak Đoković (©Reuters)
Novak Đoković (©Reuters)

Đoković: Plasman mi više nije prioritet, nema razloga da ne osvojim ponovo Vimbldon

Vreme čitanja: 2min | sub. 25.06.22. | 20:09

"Trenutno nisam u poziciji da igram na US openu. Toga sam svestan i zato ću sada biti dodatno motivisan da napravim dobar rezultat", rekao je srpski as

Šest puta je Novak Đoković osvajao Vimbldon, a ove godine će pokušati da po četvrti put zaredom da se domogne londonskog teniskog trona. Ipak, neće igrati za bodove i plasman na svetskoj rang listi. Odlukom ATP neće biti bodovanja na najstarijem i najprestižnijem teniskom turniru, kao odgovor na presudu organizatora takmičenja da zbog rata u Ukrajini zabrane učešće ruskim i beloruskim teniserima.

Srpski teniser je pred meč prvog kola sa Sun Vu Kvoom govorio za medije i istakao da više ne haje toliko za plasman (trenutno treći na ATP listi) jer ima druge motive. Uprkos činjenici što će izgubiti 2.000 bodova koje zbog pomenutog raspleta kao aktuelni šampion neće moći da brani.

Izabrane vesti

"To će više uticati na druge igrače nego na mene. Ne želim da kažem da nisu bitni, ali nisu mi tako važni kao ranije. Ne borim se za plasman kao pre kada sam želeo da oborim Federerov rekord, tako da mi nije prioritet. Nisam bio u mogućnost da branim 4.000 bodova u Australiji i ovde. To utiče na mene, ali prioriteti su mi drugačiji", rekao je Đoković.

Srpski teniser od početka naredne sedmice kreće u pohod na sedmu titulu na Vimbldonu, kao i 21. grend slem titulu u karijeri. Više od njega ima samo Rafael Nadal koji je stigao do trona na Australijan openu i Rolan Garosu ove godine (22).

Pod znakom pitanja je i njegovo učešće na US openu zato što nije vakcinisan.

"Trenutno nisam u poziciji da igram na US openu. Toga sam svestan i zato ću sada biti dodatno motivisan da napravim dobar rezultat. Moraću da sačekam i vidim kako će se situacija odvijati. Ne mogu da uradim mnogo više, odluka je na Vladi".

Za Vimbldon se spremao samo na egzibicionom turniru u Harlingemu, ali smatra da mu to neće biti prepreka.

"Nema razloga da pomislim da ne mogu ponovo da slavim".

Ne slaže se sa zabranom koju su organizatori uveli njegovim ruskim i beloruskim kolegama.

"Ne znam kako je iko od njih mogao da utiče na ovo što se trenutno dešava. Smatram da nije fer. Da se tako nešto meni dogodilo, a da nisam ni na koji način doprineo stvaranju konflikta, smatrao bi da nije fer. Setimo se perioda između 1992. i 1996. godine kada Srbi nisu mogli da se takmiče na međunarodnom nivou. Znam kako možete da se osećate".

Žreb je takav da bi sa Rafaelom Nadalom mogao da se sretne samo u borbi za pehar.

"Imao je operaciju, propustio pola goodine, vratio se i osvojio grend slem. To je impresivno. Skidam mu kapu za sve što je uradio. Neverovatan je šampion, sa spektakularnim borbenim duhom. Izuzetno ga cenim. Jedan mi je od najvećih rivala, ali imamo samo poštovanje za njega", rekao je Đoković.


tagovi

Novak ĐokovićATPVimbldonRafael Nadal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara