Novak Đoković (AFP)
Novak Đoković (AFP)

Đoković: Nekada pomogne doktor, nekada Bog i anđeli

Vreme čitanja: 3min | pet. 02.06.23. | 20:59

"Fokina je zaslužio da osvoji set, čudne stvari su se dešavale, ali to je grend slem tenis", rekao je Đoković

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Pariza)

Naslutio je Novak Đoković još kada je u drugom kolu pobedio Martona Fučoviča šta mu sleduje u trećem. I rekao je da je Alehandro Davidovič Fokina najnezahvalniji protivnik kojeg je mogao da dobije ovako rano i da će se pojaviti na terenu s namerom da ga pobedi. U toj nameri Španac nije uspeo, ali jeste energetski izmaltretirao srpskog teniskog diva.

Izabrane vesti

"Bilo je ekstemno teško iz više razloga. Ne sećam se kada sam igrao dva seta od tri sata. Možda protiv Nadala u nekom od naših velikih mečeva. Da sam izgubio jedan od ta dava seta, verovatno bismo igrali pet sati. Bili su vrlo izazovni uslovi za obojicu. Servis nije bio prednost ni za jednog od nas. Pokušavali smo da se nadmudrujemo, bilo je mnogo trčanja, ali ne samo levo desno, već napred nazad. Terao mne je da radim za svaki poen drop šotovima. Na kraju dana moram da budem zadovoljan što sam ovaj meč rešio u tri seta. Obojica smo imali uspone i padove. Čudne stvari su se dešavale, ali to je grend slem tenis", počeo je Đoković.

Raščlanio je potom Novak meč na delove, pričao o problemima sa kojima se suočavao. A bilo ih je poprilično.

"Većinu meča sam se mučio, preživljavao više nego što sam uživao i igrao. Bio sam malaksao već u prvom setu. Fizički nisam bio dobro. Servirao je za set, uspeo sam da se izvučem iz ponora. Bilo je mnogo oscilacija u drugom setu. Izubio sam ritam na servisu, ušao je crv u glavu, nestalo je i samopouzdanje. To igrač njegovog kalibra oseti. Znao sam da će fizički biti dosta iscrpljujuće, ali nisam verovao baš ovoliko. Zaslužio je da osvoji jedan set. To je tenis, igra se do zadnje lopte. Odigrao sam najbolji tenis kada je najbitnije. Uvek može bolje, ali prioritet je na oporavku."

Između drugog i trećeg perioda igre Đoković je zatražio pomoć fizioterapeuta. Međutim, kretnja u trećem setu nije pokazala da je problem ozbiljnije prirode.

"Nemamo mnogo vremena da nabrajam listu svih mojih problema sa povredama. To nije stvar koja me sprečava da igram. Porfesionalni sportisti se bore sa tim. Nekada pomogne doktor, nekada lekovi, nekada Bog, anđeli. Morate da se borite sa realnošću, a moje telo reaguje drugačije. Ne kao nekada. Moram da se prilagodim novoj realnosti."

Daleko je popodnevni duel sa Davidovič Fokinom bio od Novakovog teniskog savršenstva. Jeste izvlačio hladnokrvne masjtorije kada je bilo najvažnije, ali je isto tako od naizgled gotovih gemova pravio veresiju. Ipak, Novak posle tri meča nema izgubljen set u Parizu, a od starta godine na grend slemovima izgubio je samo jedan na čak 30 dobijenih! Pritom, ima i maksimalnih 4/4 kada set na Rolan Garosu ode u taj-brejk.

"Veoma sam samokritičan. Znam da uvek mogu da igram bolje. Uvek pokušavam da podsetim sebe, a i moj tim to čini, da postoji mnogo pozitivnih stvari i da iskoristim to. Bez obzira na moje iskustvo i sve što sam postigao, noramalno je tokom turnira da imam svoje sumnje. Važno je razumeti u čemu leži tvoja snaga. Srećan trenutnim nivoom igre, mada sigurno da može bolje. Nisam još ispustio set, igrao sam nekoliko taj-brejkova. Važno je da nastavim. Ulaskom u drugu nedelju, mečevi će biti samo teži", zaključio je Đoković.


tagovi

Novak ĐokovićRolan Garos 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara