Nikola Bartunkova (YT Printscreen)
Nikola Bartunkova (YT Printscreen)

Od vimbldonskog finala do doping suspenzije za manje od godinu dana

Vreme čitanja: 2min | čet. 09.05.24. | 13:46

Jedna od najboljih juniorki sveta koristila nedozvoljene supstance

Jedan dan si na krovu sveta, a već sutradan.... Ova rečenica je postala česta u svetu sporta, a to je na svojoj koži iskusila osamnaestogodišnja češka teniserka Nikola Bartunkova koja je danas suspendovana zbog kršenja doping pravila. Da, dobro ste pročitali - reč je o tinejdžerki!

Devojka koja je igrala finale juniorskog Vimbldona prošle godine, polufinale Rolan Garosa pre dve sezone, danas se suočava sa ozbiljnim optužbama koje bi mogle da joj okrenu karijeru u dijametralno suprotnom pravcu od nagoveštenog. Prošle godine je debitovala i na WTA Turu, dobila je prvi meč i sve to je ulivalo nadu da je na teniskom nebu rođena još jedna velika zvezda. Ali..

Izabrane vesti

Doping nalazi mlade Čehinje iz februara i marta ove godine, kada je igrala na ITF turnirima u Sloveniji i Slovačkoj, pokazali su prisustvo trimetazidina, supstance koja se nalazi na popisu zabranjenih sredstava Svetske antidoping agencije u kategoriji „modulatori hormona i metabolizma", dok se u nekim državama trimetazidin koristi kao lek za srčane bolesnike. Dokazano je da ova supstanca može povećati efikasnost protoka krvi i poboljšati izdržljivost, a oba procesa su ključna u performansama vrhunskih sportista.

Privremena suspenzija je u ovom slučaju na snazi od 16. aprila, a Bartunkovoj je zabranjeno da igra, trenira ili prisustvuje bilo kom teniskom pod okriljem ITIA.

Elem, ovo nije prvi put da sportisti koriste ovu supstancu kako bi poboljšali performanse. Poznato je nekoliko slučajeva u drugim sportovima, kao što je kineski plivač Sun Jang 2014. godine, dok je američka plivačica Medison Koks suspendovana na šest meseci zbog kršenja ovog doping pravila.

Sećamo se skandala sa Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022. kada se ispostavilo da je petnaestogodišnja ruska klizačica Kamila Valieva, koja je prva osoba koja je postigla četvorostruki salto, bila pozitivna na pomenutu zabranjenu supstancu.


 


 



tagovi

dopingdoping kontrolaSvetska antidoping agencija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara