Đovani Mpeši Perikard (REUTERS/Pierre Albouy)
Đovani Mpeši Perikard (REUTERS/Pierre Albouy)

Novi servis bot je u gradu: Do titule sa 109 asova

Vreme čitanja: 2min | pon. 28.10.24. | 13:07

Nijedan brejk na celom turniru

Jedno ime posebno je zanimljivo trenutno u teniskom svetu, to je Đovani Mpeši Perikard. Ne, nije zanimljiv zbog imena i prezimena, već zbog stila tenisa. Kada je osvojio ATP titulu u Lionu, svoju prvu u karijeri, zapao je za oko teniskoj javnosti. Visok je 203 centimetra i igra mu se bazira na kratkim poenima. Živi od servisa i prvog udarca posle istog, što mu zasad donosi odlične rezultate.

Osvojio je ATP turnir kategorije 500 u Bazelu, kao najslabije rangirani igrač koji je uspeo da trijumfuje u gradu Rodžera Federera. S obzirom da se Bazel igra u dvorani na tvrdoj podlozi, to njemu apsolutno odgovara zbog brze igre i terena koji upija servis. Zato je dopustio samo tri brejk lopte protivnicima na putu do titule i niko nije uspeo da mu oduzme servis.

Izabrane vesti

Ubacio je 109 asova, protiv Šeltona 22 u finalu i uspeo da dođe do 500+ asova posle 29 mečeva u karijeri. Servirao je u proseku 221 kilometar na čas u finalu, dok mu je najbrži servis bio 241 kilometar na sat. Drugi servis mu je u proseku bio 213 na čas.

Pobeđivao je redom Džejmsa Dakvorta, Feliksa Ožea-Alijasima, Denisa Šapovalova, Holgera Runea i Bena Šeltona, što ga je dovelo do 31. mesta na ATP listi od ovog ponedeljka. Tako je odlično rangiran pred početak mastersa u Parizu.

Zanimljiv je po tome što igra jednoručni bekhend i za razliku od Iva Karlovića, takođe visokog bombardera koji je igrao bekhend slajs čitavu karijeru bez ravnog udarca, Francuz ga igra dobro. Legitimni je naslednik izumirujuće vrste "servis botova" kao što su Džon Izner, Rajli Opelka, Ivo Karlović, Miloš Raonić, od kojih su skoro svi završili karijeru.


tagovi

ATP Bazel

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara