Novak Đoković (©Reuters)
Novak Đoković (©Reuters)

Novak preživeo porođajne muke u drugom setu i zapleo Minotaura u sopstveni lavirint (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pet. 12.04.24. | 18:16

Đoković posle devet godina u polufinalu Monte Karla, pretekao Nadala na večnoj listi po još jednom parametru

Čuveni kritski kralj Minos žalio je zbog ružnoće svog sina ljudskog tela i glave bika, a kako bi ga sakrio, stavio ga je u Dedalov lavirint. Svake godine uzimao je sedmoro Atinjana i podnosio ih na žrtvu Minotauru, i time ga "kvalitetno" nahranio. Po uzoru na grčki mit, tako se i Aleks De Minor, poznat po nadimku Minotaur, hranio Novakovom nesrećom na Australijan Openu 2022. i bio jedan od glavnih huškača na najboljeg tenisera sveta, opravdavajući Đokovićevu deportaciju na sva usta.

Kada su se godinu kasnije sastali na Rod Lejver Areni, Novak je počistio Australijanca sa 6:2; 6:1, 6:2 jer je, kako je sam rekao, "tako u mogućnosti". Nipočemu taj meč nije podsećao na današnje četvrtfinale Monte Karla, ali je Novak nekako pronašao klupko i izbavio se iz lavirinita umarajućih razmena koje su pogodovale De Minoru i trijumfovao sa 2:0 (7:5, 6:4). Pokazao je australijanac špansko-grčkog porekla zašto su mečevi sa njim među najpipavijima na ATP turu. Igrao je kao sa federima u nogama i prevashodno tokom drugog seta cedio i poslednje atome snage iz srpskog igrača, ali je Đoković dobio set u kom je viđeno šest uzastopnih brejkova na obe strane i prvi put od 2015. godine ušao među četiri najbolja na prvom velikom turniru na šljaci u sezoni, gde ga čeka bolji iz meča Kasper Rud - Igo Amber.

Izabrane vesti

Govorio je De Minor te zime 2022. godine da "Novak treba da primi drugu dozu", a sada ju je on sam darivao 11. teniseru na ATP listi. Posle čišćenja na prošlogodišnjem grend slemu, još jednom je pobedio neugodnog De Minora i uručio mu kartu za deportaciju iz Kneževine.

Važio je turnir u Novakovoj zvaničnoj rezidenciji za najmanje mu uspešan među svim velikim turnirima, a ko bi i mogao i da pretpostavi da će posle trijumfa nad Tomašem Berdihom u finalu 2015. čekati skoro deceniju na prvi naredni ulazak u polufinale.

Bilo je jasno od prvog poena da nas očekuje istinski rat nerava i pregršt dugih razmena. Po dve propuštene brejk lopte u uvodna gema ukazivala su da bi takav trend mogao da se nastavi i u ostatku seta, ali se dogodilo suprotno. Sve do 5:4 igrači su lagano čuvali svoje servise, a onda je Đoković sačekao šansu i došao do set lopte. Kada ju je De Minor spasao čišćenjem linije, ohrabrio se i napao Novakov servis već u sledećem gemu. Uspeo je Đoković da spasi brejk loptu i spreči ulazak u veće probleme, a onda je karakteristično sačekao poslednji trenutak i u odsudnom momentu završio prvi set.

Nije bio Novak ni danas na zavidnom energertskom nivou, a 25-godišnji Australijanac jedan je od najgorih protivnika u situacijama kada je potrebno sačuvati nešto energije i za naredne mečeve. Đoković je osvojio prvi gem u drugom setu na svoj servis, a onda je usledilo nesvakidašnjih četrdesetak minuta i serija od šest uzastopnih gemova završenih brejkovima. Ne može se precizno oceniti koji je igrača bio autodestruktivniji u tim momentima. Ogroman broj neiznuženih grešaka na obe strane, Novakovi neuspešni smečevi i De Minorove amaterske greške na mreži činili su da duel izgleda kao meč grogiranih rivala, ali se Đoković uglavnom iz takvih situacija izvuče mađioničarskim trikovima i pobedi. Tako je bilo i danas...

Pri rezultatu 5:4 u drugom setu, oduzeo je servis De Minoru i četvrti put u tom delu igre i plasirao se u svoje 77. masters polufinale, time je pretakao Rafaela Nadala sa kojim je do sada delio prvu poziciju po tom statističkom parametru. Đoković je takođe 18. godinu zaredom stigao do polufinala bar jednog mastersa (2007 - 2024) i tako izjednačio Nadalov rekord iz perioda 2005 - 2022. Novakov rival u polufinalu biće pobednik meča izmeđa Kaspera Ruda i Iga Ambera. Najbolji u istoriji pobedio je Norvežanina u svih pet dosadašnjih mečeva, uključujući i prošlogodišnje finale Rolan Garosa, kada je stigao do rekordne 23. grend slem titule u karijeri. Sa sve boljim Francuzem sastao se samo jednom, u osmini finala Vimbldona 2019. kada je lako trijumfovao.


tagovi

Novak ĐokovićAleks de MinorMasters Monte Karlo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara